Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Vítězem Zlaté hokejky se stal poprvé Patrik Eliáš

Sport

  22:00
PRAHA - Útočník Patrik Eliáš vyhrál poprvé v kariéře anketu Zlatá hokejka o nejlepšího českého hokejistu uplynulé sezony. Hráč New Jersey Devils ukončil v 41. ročníku čtyřleté kralování rekordmana ankety Jaromíra Jágra z Omsku. Devítinásobný vítěz tentokrát obsadil druhé místo.

Patrik Eliáš s chotí. foto: ČTK

Třiatřicetiletý Eliáš vyhrál již první část ankety, v níž nasbíral o jedenáct bodů více než Jan Marek. Jeho hlavním soupeřem v konečném hodnocení byl nakonec Jágr, jenž skončil v první části až pátý s odstupem 73 bodů. Eliáš nakonec zvítězil s převahou 71 bodů.

Patrik Eliáš

Klub: New Jersey Devils
Kariéra: Horácká Slavia Třebíč (1981-92); Poldi Kladno (1992-95); New Jersey Devils (od 1995) + Albany River Rats/AHL (1995-96) + Pojišťovna IPB Pardubice a Třebíč (1999) + v době výluky NHL Znojemští orli a Metallurg Magnitogorsk/Rus. (2004-05) Největší úspěchy: 2x vítěz Stanleyova poháru (2000 a 2003); OH 2006 (Turín) - bronz; MS 1998 (Švýcarsko) - bronz; Světový pohár 2004 - bronz Ocenění: držitel Bud Light Plus-Minus Award za nejlepší bilanci na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech (2001); člen prvního All Star týmu (2001); vítěz ankety Zlatá hokejka (2009) Reprezentační bilance: 25 utkání, 13 gólů
Celková bilance v NHL: zákl. část - 822 utkání, 706 bodů (295+411); play off - 133 utkání, 113 bodů (40+73)
Letošní bilance v NHL: zákl. část - 77 utkání, 78 bodů (31+47); play off - 7 utkání, 3 body (1+2)

Rodák z Třebíče se stal jednadvacátým vítězem ankety trenérů a novinářů. "Je to pro mě čest. Jedná se o individuální trofej, kterých si člověk většinou váží až po skončení aktivní kariéry. Jsem ale rád, že jsem ji získal," řekl Eliáš novinářům.

Skutečnost, že ukončil Jágrovo kralování a nejméně o rok odložil jeho případný desátý triumf, bral s nadhledem. "Jarda už jich má (Zlatých hokejek) docela dost. A já mám pořád spoustu místa ve vitrínkách," uvedl s úsměvem dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru.

S nadhledem vzal druhé místo i Jágr. "Nejsem zklamaný, minulá sezona nebyla z mého pohledu tak dobrá. Měl jsem štěstí, že ostatní nehráli tak dobře, proto jsem byl druhý," uvedl Jágr v telefonickém rozhovoru v televizním přenosu.

Třetí místo obsadil s odstupem 23 bodů za hvězdným kladenským odchovancem Jan Marek, jenž v uplynulé sezoně nastřílel v dresu Magnitogorsku a české reprezentace 50 branek. Čtvrtý byl David Krejčí z Bostonu, následovaný nejlepším zástupcem extraligy Martinem Strakou z Plzně, Martinem Havlátem, Jaroslavem Bednářem, Jiřím Hudlerem, Petrem Čajánkem a Alešem Hemským.

Slavnostní vyhlášení ankety se konalo tradičně v Karlových Varech, místo sálu hotelu Thermal však ceremoniál hostil Grandhotel Pupp. Osobně se ho zúčastnila jen dvojice oceněných - Eliáš a Straka. Trojice Krejčí, Havlát a Hemský se připravuje na nadcházející sezonu v zámoří, Jágr, Marek, Bednář, Hudler a Čajánek si plní povinnosti v klubech Kontinentální ligy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!