Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Vokoun se čtvrté výhry nedočkal

Sport

  10:28
NASHVILLE - Český brankář Tomáš Vokoun nedovedl v pátečním utkání NHL Floridu ke čtvrté výhře za sebou a Panthers na svém ledě podlehli Philadelphii 2:3 po samostatných nájezdech. V zápase Florida smazala i díky asistenci Michaela Frolíka dvoubrankové manko, v penaltovém rozstřelu však český útočník i jeho spoluhráči Ville Peltonen a Nathan Horton neuspěli a bod navíc si připsali Flyers.

Petr Sýkora ve srážce s Stevem Montadorem. foto: ČTK

"Byl to pro nás dobrý zápas. Sice jsme nezískali oba body, ale dokázali jsme se do zápasu po nepovedené první třetině vrátit. To je pozitivní," řekl Vokoun. O vítězi musel nakonec rozhodnout penaltový rozstřel, v němž byl jako jediný úspěšný Simon Gagne. "Nájezdy jsme v tréninku nacvičovali. Snažil jsem se najít několik odlišných zakončení. Viděl jsem, že si hodně povyjel z branky, tak jsem se snažil jít do kličky a vyšlo to," popisoval své bekhendové zakončení Gagne, jenž se trefil i v základní hrací době.

Druhou branku Flyers ve hře zaznamenal Jeff Carter, jenž jako první hráč dosáhl v této sezoně hranice třiceti vstřelených branek. D

věma finálními přihrávkami přispěl obránce Michal Rozsíval k prvnímu vítězství New Yorku Rangers na ledě Chicaga od roku 2000. V obou případech skóroval v přesilovce po akcích třicetiletého českého beka útočník Chris Drury, jenž rozhodl v prodloužení o výhře Rangers 3:2. Hokejisté z New Yorku mají v této sezoně úctyhodnou bilanci 11 výher a 4 proher v zápasech, které dospěly do prodloužení či nájezdů. Zároveň zvítězili v 17 z 25 utkání, jež skončily rozdílem jediné branky. "Když odehrajete tolik těsných zápasů, naučíte se v nich vyhrávat," komentoval statistiku Drury.

 Klíčem k úspěchu Rangers je i výborná hra v oslabení - v NHL jsou s úspěšností 88 procent ubráněných přesilových her soupeře druzí. Český obránce Rozsíval obdržel v zápasech osm trestných minut a Rangers ubránili deset z jedenácti početních výhod Chicaga, včetně čtyř z pěti, které byly dokonce dvojnásobné. "Nechci se k rozhodčím vyjadřovat," zlobil se útočník Rangers Brandon Dubinsky. "Nemyslím si, že bychom hráli tak tvrdě. Řekl bych, že uškodili zápasu na obou stranách," dodal brankář Rangers Henrik Lundqvist.

Čeští hokejisté Tomáš Kaberle, Pavel Kubina a Jiří Tlustý pomohli v první třetině shodně jednou asistencí Torontu k vybudování třígólového náskoku, přesto hráči Maple Leafs v dalším průběhu o slibné vedení přišli a v Atlantě prohráli 3:4 v prodloužení. O úspěšný obrat se nejvíce přičinila dvojice Ilja Kovalčuk a Rich Peverley, autoři tři kanadských bodů. Zvrátit utkání ve svůj prospěch se povedlo i hokejistům New Jersey, kteří v polovině třetí třetiny během 73 sekund otočili v Columbusu dvěma góly z 0:1 na konečných 2:1