Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vokoun vychytal třetí nulu, Erat byl u tří branek

Sport

  7:34aktualizováno  10:36
NEW YORK - Brankář Tomáš Vokoun byl v sobotním utkání NHL hlavním strůjcem výhry Washingtonu 3:0 na ledě Montrealu. Český gólman kryl všech třicet střel soupeře, připsal si třetí nulu sezony a stal se první hvězdou zápasu. Hosty nasměroval k vítězství gólem v úvodní třetině Dennis Wideman, další zásahy přidali ve třetí části Matt Hendricks a Alexander Sjomin.

Washington Capitals (Vokoun) foto: ČTK

Vokoun zaznamenal celkem 47. nulu v soutěži, ale první proti Montrealu, který ho draftoval a za který před patnácti lety odchytal jeden zápas. Navíc ani ne celý, neboť byl tehdy po první třetině a čtyřech inkasovaných brankách v duelu s Philadelphií střídán. Montreal nakonec prohrál 5:9.

"Už je to hodně dlouhá doba," řekl Vokoun po výhře nad bývalým klubem a pochválil výkon Washingtonu. "Sehráli velmi dobrý zápas. Hráli jsme chytře, se štěstím jsme se dostali do jednobrankového vedení, které jsme dobře bránili. Moc jsme jim toho nedovolili," podotkl český gólman.

Vokoun čistým kontem navázal na Michala Neuvirtha a Bradena Holtbyho, kteří v předchozích startech taky v Montrealu neinkasovali. Canadiens tak doma nevstřelili Washingtonu gól už 216 minut.

Český útočník Martin Erat figuroval u všech tří branek Nashvillu, když se jednou trefou a dvěma asistencemi podílel na výhře týmu 3:1 nad St. Louis.

Predators získali rozhodující náskok už v první třetině, kdy nejdříve Erat otevřel skóre střelou nad lapačku Jaroslava Haláka a vedení domácích následně zvýšil Mike Fisher. Hosté v závěrečné třetině ještě utkání zdramatizovali, ale při závěrečné powerplay dal výsledku definitivní podobu Sergej Kosticyn.

Erata si získaných bodů vážil o to víc, že šlo o přímý souboj s rivalem z Centrální divize, v níž soupeře právě díky výhře vystřídali na druhé místě. "Naše divize je velmi těžká a musíme v těchto zápasech brát co nejvíce bodů. Bude to boj až do konce základní části, protože v závěru nás čekají právě střetnutí s konkurenty z divize," uvedl Erat.

Český útočník Jiří Tlustý nastartoval k obratu Carolinu, která na svém ledě udolala Los Angeles 2:1. Kladenský odchovanec v prostřední části vyrovnal skóre na 1:1, když zblokoval střelu hostujícího obránce Aleca Martineze, potom přesprintoval Matta Greenea a únik zakončil střelou z levého kruhu.

Tlustý si jedenáctým gólem sezony vytvořil nové osobní maximum, které nepřekonal od nováčkovské sezony (2007/08), kdy hrál za Toronto. "Celou sezonu jsem zdravý, to je základ. Teď se jen snažím ukázat, čeho všeho jsem schopen. Je to dobré pro mou psychiku," vysvětloval Tlustý, který nastupuje poslední měsíc v první lajně po boku Erika Staala a Tuoma Ruutua.

"Zhruba v posledních deseti utkáních se hodně zlepšil," komentoval výkony českého útočníka i trenér Caroliny Kirk Muller. "Samozřejmě, že mu prospívá, že nastupuje v první řadě, ale dělá spoustu věcí, aby celá lajna fungovala správně. Hraje dobře směrem dopředu i dozadu a zaslouží si být tam, kde je," doplnil kouč Hurricanes.

Také další čeští útočníci Radim Vrbata a Martin Hanzal zaznamenali v sobotu po jedné brance a přihrávce a svým bodovým příspěvkem pomohli Phoenixu k výhře 5:3 nad San Jose. Oba skórovali v posledních minutách druhé a třetí třetiny: Hanzal, jenž se trefil po dvou měsících, upravil stav na 3:2, Vrbata pečetil výsledek střelou do prázdné branky.

Branka českého útočníka Tomáše Fleischmanna nestačila Floridě k bodovému zisku v zápase s Tampou Bay. Kopřivnický rodák vyrovnal v závěru první třetiny skóre na 1:1, ale v dalším průběhu byli aktivnější domácí, kteří i díky hattricku Martina St. Louise nakonec zvítězili 6:3.

Kanadský útočník Sam Gagner se před dvěma dny zaskvěl osmi body v jednom utkání a i nyní byl jedním ze hlavních tahounů ofenzívy Edmontonu, který doma přehrál Detroit 5:4 po samostatných nájezdech. Gagner se v zápase gólově prosadil dvakrát, uspěl i v rozstřelu a byl opět vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Dvěma asistencemi podpořil výhru Oilers i Aleš Hemský.

Autoři: ,