Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Podpisy v NHL: tahouni a veteráni za výhodnou cenu, emotivní návrat do Bostonu

Tyler Bertuzzi se raduje z branky s třemi českými hokejisty - Davidem krejčím, Davidem Pastrňákem a Pavlem Zachou. foto: AP

Hvězdy nejvyššího kalibru letos na trhu s volnými hráči k dispozici nebyly. I tak se v NHL stěhovalo hned několik zajímavých hokejistů, kteří se mohou na nové adrese zařadit k lídrům či být velice prospěšnými členy mužstva. Redakce iDNES.cz vybrala z uplynulých dní sedm nejzajímavějších podpisů.
  10:35

Tyler Bertuzzi

Tyler Bertuzzi se přesune z Bostonu do Toronta.

Jedno z nejžádanějších jmen na trhu s volnými hráči. Osmadvacetiletému útočníkovi v závěru předchozího ročníku prospěla výměna z Detroitu do Bostonu. Na ledě hýřil aktivitou, skvěle si sedl s Davidem Pastrňákem, posbíral šestadvacet bodů (9+17) v osmadvaceti duelech.

Původně se poohlížel po několikaleté spolupráci. Nakonec podepsal jen roční kontrakt za 5,5 milionu dolarů s Torontem, kde bude s největší pravděpodobností nastupovat v elitní formaci po boku kanonýra Austona Matthewse.

Nepředstavuje jen záruku produktivity, dodá i potřebnou drzost, rychlost a důraz v osobních soubojích. Maple Leafs, jimž se úspěch dlouhodobě vyhýbá, přesně takového hráče potřebovali. Navíc si plácli také s podobně laděným Maxem Domim.

Ryan O’Reilly

Ryan O'Reilly v akci proti Floridě.

Torontu pomohl zvrátit prokletí prvního kola play off, byl jedním z nejlepších hráčů. Ale když se jednání o prodloužení kontraktu u Maple Leafs nijak nekonkretizovala, bylo jasné, že si Ryan O’Reilly vyzkouší trh s volnými hráči.

Nejvíce ho oslovila nabídka z Nashvillu, jenž postupně přebudovává kádr. Rodákovi z Ontaria nabídl nový manažer Barry Trotz čtyřletou smlouvu za 4,5 milionu dolarů ročně, štědrou odměnu tak bude dostávat až do svých šestatřiceti let.

U Predators nastoupí před pevnou obranou, bude předávat zkušenosti mladším útočníkům, zejména pak centrům. Učit se od něj mohou třeba Tommy Novak, Jusso Pärssinen nebo Cody Glass.

Matt Duchene

Kanadský útočník Matt Duchene z Nashvillu přemýšlí, co s pukem.

Měl ještě na tři roky platný kontrakt, jenže Nashville se jej překvapivě rozhodl vyplatit. To nejlepší už má za sebou, ale stále dokáže být velmi platným hráčem. V sezoně 2021/22 posbíral šestaosmdesát bodů a stanovil nové kariérní maximum.

Velmi dobře bruslí, má skvělou střelu, může nastupovat v elitní přesilovkové formaci. Dvaatřicetiletý univezrál zvládne pozici centra i křídla. Smlouvu má zatím jen na rok, Dallas jej ulovil jen za pouhopouhé 3 miliony dolarů.

A do už tak mimořádně našlapané ofenzivy v čele s Roopem Hintzem, Jasonem Robertsonem, Joem Pavelskim či Tylerem Seguinem přidal další dílek, díky němuž si i v dalším ročníku může klást ambice na zisk Stanley Cupu.

Dmitrij Orlov

Ruský obránce Dmitrij Orlov v dresu Bostonu.

Jedenatřicetiletý Orlov byl známý svou tvrdostí a ofenzivními choutkami, nikdy však bodově výrazně neexplodoval. Po výměně do Bostonu při letošní uzávěrce přestupů ovšem produktivně ožil, dařilo se mu ve zbytku základní části i v play off.

Ani on ale nedokázal odvrátit vyřazení v úvodním kole play off a nezdálo se pravděpodobné, že si ho Boston dokáže udržet. Což se také potvrdilo, Bruins nabídce Caroliny skutečně konkurovat nemohli.

Ruský obránce podepsal dvouletou smlouvu s roční gáží 7,75 milionu dolarů. Stane se součástí už tak silné obranné řady, kde bude spolupracovat třeba s Brentem Burnsem, Jaccobem Slavinem, Brettem Pescem nebo Bradym Skjeiem.

Blake Wheeler

Blake Wheeler slaví gól do sítě Vegas.

Už když Winnipeg vypadl z play off na úkor pozdějších vítězů z Vegas, začalo se spekulovat o větším třesku. Nakonec ho, tedy alespoň zatím, odnesla dvě jména. Pierre-Luc Dubois se stěhoval v rámci velké výměny do Los Angeles, dlouholetého kapitána Jets vyplatili.

Wheelerovi zbýval poslední rok smlouvy, generální manažer Kevin Cheveldayoff mu v příštím ročníku nechtěl platit 8,25 milionu dolarů. V každé z dvou následujících sezon mu tím pádem pošle 2,75 milionu dolarů.

K tomu mu navrch na účtu přistane nově 800 tisíc dolarů od New York Rangers, kteří s ním během prvního dne trhu s volnými hráči podepsali roční kontrakt. Spolu s ním vsadili také na dalšího veterána, do branky angažovali zkušeného Jonathana Quicka.

Milan Lucic

Útočník Milan Lucic se raduje z gólu v zápase proti Dallasu.

Čerstvý mistr světa vystřídal v NHL čtyři adresy. Teď se po dlouhých osmi letech vrací na místo, kde jeho bohatá kariéra mezi hokejovou elitou započala. Tam, kde se cítil nejlépe, podával výborné výkony a v roce 2011 zdvihl nad hlavu Stanley Cup.

Pětatřicetiletý veterán se nemůže dočkat. Jistě, už zdaleka není tím hráčem, který kdysi válel vedle Davida Krejčího a Nathana Hortona. Výrazně ubral na produktivitě, ale úkoly ve spodních dvou formacích či v oslabení si stále dokáže svědomitě plnit.

Boston může z jeho roční smlouvy na milion dolarů pouze těžit. U spoluhráčů budí přirozený respekt, řadí se k nejpříkladnějším profesionálům v lize. Nový lídr se bude v kabině hodit. Zvlášť v případě, že Krejčí a Patrice Bergeron opravdu ukončí kariéru.

Max Pacioretty

Útočník Max Pacioretty v dresu Caroliny.

Dva roky, dva miliony ročně a další dva miliony schované ve výkonnostních bonusech. Tak zní nová šance pro Maxe Paciorettyho, který se pokusí po vleklém zranění znovu vrátit do koloběhu NHL. Tentokrát v dresu Washingtonu.

„Stále jsem ten hráč, kterým jsem bývával,“ hlásí americký střelec. Pravidelně sázel třicet gólů za sezonu, předváděl rychlé finty a podával konzistentní výkony. Dařilo se mu v Montrealu i ve Vegas, kam byl v roce 2018 vyměněn.

Komplikace přišly v sezoně 2021/22, kvůli chatrnému zdraví odehrál pouze devětatřicet zápasů. Zdarma odešel do Caroliny, dlouze se zotavoval z natržené achillovky, poprvé naskočil až v lednu. Po pěti startech a třech trefách si zranění obnovil a sezona pro něj skončila.

Kdo další podepsal? A kdo na smlouvu čeká?

Patrick Kane v akci proti Bostonu.

Za zmínku stojí i několik dalších podpisů. Arizona získala Jasona Zuckera (na rok za 5,3 milionu dolarů), Carolina si plácla s Michaelem Buntingem (na tři roky za 13,5 milionu dolarů), Anaheim se domluvil s Alexem Killornem (na čtyři roky za 25 milionu dolarů) a do Detroitu zamířil J.T. Compher (na 5 let za 25,5 milionu dolarů).

Obránce Ryan Graves bude nově hájit barvy Pittsburghu (na 6 let za 27 milionů dolarů), Shayne Gostisbehere posílil Detroit (na rok za 4,125 milionu dolarů) a John Klingberg zkusí nastartovat kariéru v Torontu (na rok za 4,15 milionů dolarů). Z brankářů se dočkal nejvyšší odměny Joonas Korpisalo (na 5 let za 20 milionů dolarů), nová jednička Ottawy.

Několik zajímavých jmen na smlouvu ještě čeká. Patricka Kanea brzdí zranění kyčle, které si může žádat až půlroční pauzu. Z několika nabídek si aktuálně vybírá Vladimir Tarasenko, nejhlasitěji se spekuluje o jeho přesunu do Caroliny. Bez práce jsou zatím také Matt Dumba, Jonathan Toews či Tomáš Tatar.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!