Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Výhra nad Rusy přiblíží triumf v turnaji

Sport

  20:07
MOSKVA - Čeští hokejisté se po úspěšném vstupu do Channel One Cupu v druhém duelu utkají s hlavním favoritem turnaje, jímž je domácí Rusko. Proti vítězi posledních čtyř ročníků a zároveň vedoucímu mužstvu průběžného pořadí série Euro Hockey Tour svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky nastoupí v sobotu v poledne na ledě moskevské Megasport Areny po přesunu z Malmö.

Josef Vašíček, jeden z českých střelců proti Švédsku. foto: ČTK

 Ve Švédsku Češi ve čtvrtek deklasovali 6:2 domácí tým Tre Kronor.

Ve čtyřech utkáních letošní EHT dosud Rusové ztratili jen bod. S Finy ve čtvrtek sice prohráli úvodní třetinu, ale posléze dominovali a zvítězili 4:1. "Rusové jsou silní, určitě jsme předpokládali, že vyhrajou. Já se však moc nezabývám ostatními výsledky, mě zajímá sobotní soupeř. Tím je Rusko, na které se připravíme a budeme chtít odehrát dobrý zápas," řekl Růžička.

Nad možností, že případné vítězství může české reprezentaci výrazně přiblížit či při určitém vývoji výsledků sobotních utkání dokonce již zajistit prvenství v turnaji, kouč dopředu přemýšlet nechtěl. "To teprve uvidíme a necháme se překvapit. Budeme chtít hrát dobrý hokej s tím, aby se nám podařil uhrát dobrý výsledek," přál si Růžička. Při výhře za tři body a švédském zisku alespoň jednoho bodu z utkání s Finy by Češi definitivně ukončili dlouhé čekání od roku 2002 na turnajový primát. K tomu však musejí podle Růžičky ještě spoustu věcí zlepšit. "Měli jsme poměrně dost vyloučených, což musíme změnit. Jinak mužstvo ztrácí v tom, že dostává soupeře do tlaku," uvedl Růžička. "Musíme si na to dávat pozor, protože míříme do Ruska, které je hodně silné po všech stránkách. Jinak budeme chtít hrát stejně, tedy aktivně. Kluci se vyždímali a ten zápas dopadl velice dobře," dodal po čtvrtečním vítězství.

Právě přístup hráčů v Malmö ho hodně potěšil. "Mám radost z toho, že vidím obrovskou bojovnost, chuť do hry. I to, co jsme si řekli, kluci plnili a hráli opravdu velice dobře. Bylo to podpořeno vynikajícím gólmanem v bráně, což je strašně důležité," pochválil tým Růžička.

Hokejem, který od svých svěřenců viděl, se dokonce sám bavil. "Určitě, jsem maximálně rád a spokojený za to, když hrají hokej, který i je samotné baví. Samozřejmě je potřeba na ně tlačit, protože se nám pak kolikrát stane, že máme tři hráče za brankovou čárou a v přemíře snahy propadáme, ale kluci dřeli a přineslo to dobrý výsledek," ocenil Růžička.

V prestižním a důležitém souboji s domácí sbornou dostane v brance opět možnost o něco zkušenější Kopřiva, který se proti Tre Kronor prezentoval skvělou formou. Jedenadvacetiletý nováček Salák bude chytat v neděli proti Finům, které zná ze svého působení v TPS Turku.

Ze sestavy vypadl zraněný útočník Jan Bulis, kterého nahradil narychlo povolaný náhradník Jan Starý z Pardubic, jenž se v Moskvě okamžitě připojil k týmu a spolu s ním absolvoval podvečerní trénink. Pobyt na ledě byl zkrácen na 20 minut kvůli zpoždění během přesunu z Malmö.

Trenér Vjačeslav Bykov poskládal svůj tým výhradně ze zástupců klubů Kontinentální ligy. Vedle tuctu členů kádru mistrů světa z Québeku se do týmu po dlouhé odmlce vrátili zkušený pětatřicetiletý útočník Alexej Jašin z Jaroslavle a o tři roky mladší obránce Oleg Tverdovskij z Ufy. Zápas začne ve 12:00 SEČ.

Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...