Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Vegas je krok od zisku Stanley Cupu, třetí výhru trefil Karlsson

Sport

  6:41aktualizováno  8:26
Čtvrté pokračování finálové série play off NHL přerušilo dosavadní dominanci domácích celků. Hokejisté Vegas po dvou domácích triumfech napodruhé uspěli i na ledě soupeře a po výsledku 3:2 vedou v sérii nad Floridou již 3:1 na zápasy. Dvěma góly k tomu přispěl útočník Chandler Stephenson, rozdílovou akci pak zařídil William Karlsson.

Výhra 3:2 ze čtvrté partie finálové série přihrála hokejistům Vegas příležitost završit tažení za svým premiérovým Stanley Cupem už v následujícím středečním duelu před vlastními fanoušky.

Golden Knights k ideálnímu scénáři nasměřoval hned ve 2. minutě muž zápasu Chandler Stephenson, jenž se po vybojovaném puku ve středním pásmu řítil sám na Sergeje Bobrovského a z první velké šance uspěl. Asistence si připsali obránce Zach Whitecloud a kapitán Mark Stone.

Bodování NHL

„Každý věděl, co je ve hře. Snažili jsme se do utkání vlétnout, abychom utišili jejich fanoušky,“ řekl Stephenson.

„Nejdůležitější ale bylo, že jsme všichni dodržovali systém a šli jsme střídání po střídání. Takhle musíme hrát i příště. Je to klišé, ale je to tak. Teď jsme plni adrenalinu, emocí. Jsme jednu výhru od splnění snu,“ doplnil.

Těsné vedení hosté navýšili v 28. minutě, kdy si oba borci zopakovali úspěšnou spolupráci. Od levého mantinelu nabíjel Stone a centr Stephenson tentokrát přesně pálil z prostoru mezi kruhy.

Gólman Floridy Sergej Bobrovskij (vlevo) zasahuje proti šanci, do které se dostal Nicolas Roy z Vegas.

Potřetí lovil Bobrovskij puk z brány v 31. minutě. Střelu obránce Nicolase Haguea ještě dokázal vyrazit, na dorážku Williama Karlssona byl ovšem krátký - 3:0 pro Vegas.

Nulu na kontě hostujícího gólmana Adina Hilla vymazal až v 37. minutě s notnou dávkou štěstí produktivní obránce Floridy Brandon Montour. Jeho nahození od pravého mantinelu se totiž dostalo do sítě po odrazu od dvou bránících hráčů. Do kontaktu Panthers dostal v 44. minutě kapitán Aleksander Barkov a opět u toho nechyběl aktivní Montour, jenž finského centra našel na pravém kruhu bekhendovou přihrávkou z rohu kluziště.

Stejně jako ve třetím duelu domácí v závěru usilovali o vyrovnání s šesti hráči v poli. Tentokrát se ale při hře bez brankáře vyrovnání nedočkali. Nic na tom nezměnilo ani vyloučení hostujícího Alexe Pietrangela z času 59:42, kdy šel jako vůbec první hráč Vegas v zápase na trestnou lavici.

„Byli jsme v jejich pásmu (od druhého gólu) celý zbytek zápasu. Tak to chodí, když tým potřebuje dohnat ztrátu. Pravděpodobně se trochu více zatáhli, ale také máme spoustu sebevědomí. Kluci odvedli neskutečnou práci,“ chválil i přes porážku své spoluhráče lídr Floridy Matthew Tkachuk.

Na obou týmech se již výrazně projevuje náročnost play off. Hosté část zápasu hráli bez prvního centra Jacka Eichela, jenž na chvíli odstoupil po nebezpečném zásahu pukem do krku. Ofenzivu Panthers pro změnu ve třetí třetině otupily nespecifikované potíže Matthew Tkachuka, jenž dlouho jen vysedával na střídačce a při finální snaze bez brankáře raději neoperoval na své pozici před bránou.

Mimo hlavní centrum dění Tkachuk zůstal i při závěrečné hromadné šarvátce, do které se po vypršení časomíry aktivně zapojil i gólman Hill. „Přišel jsem o helmu a měli na ledě šest hráčů, zatímco my jen čtyři. Snažil jsem se proto zapojit, abych trochu pomohl spoluhráčům,“ vysvětlil Hill.

Finále Stanley Cupu 2023 - 4. zápas

Play-off NHL
Finále 11. 6. 2023 2:20
Florida Panthers Florida Panthers : Vegas Golden Knights 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)
Góly:
36:09 Montour (Barkov)
43:50 Barkov (Montour, Lundell)
Góly:
01:39 Stephenson (Whitecloud, Stone)
27:28 Stephenson (Stone, Hague)
31:04 Karlsson (Hague, Marchessault)
Sestavy:
Bobrovskij (Lyon) – Ekblad (A), Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Duclair, Barkov (C), Cousins – Tkachuk (A), Bennett, Verhaeghe – Reinhart, Lundell, Lomberg – Dalpe, E. Staal, White.
Sestavy:
Hill (Quick) – Pietrangelo (A), Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Marchessault, Eichel, Barbašev – Amadio, Karlsson, R. Smith (A) – Stone (C), Stephenson, Howden – Kolesar, N. Roy, Carrier.

Rozhodčí: McCauley, Kozari – Cherrey, Kovachik

Počet diváků: 19 986

Stav série: 1:3