Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čtyři Češi skórovali, Pastrňák dvakrát. První hvězdu si vysloužil i Dostál

David Pastrňák se raduje z trefené branky. foto: AP

Boston v režii útočníků Davida Pastrňáka (2+1) a Pavla Zachy (0+2) v divácky přívětivém večerním čase překonal Philadelphii 6:2. Později na české duo navázali v NHL další dva skórující krajané. Zatímco trefa Martina Nečase pomohla k vítězství Caroliny nad Arizonou, branky Ondřeje Paláta ani Jana Rutty k triumfům nevedly. Dobře se předvedli tři čeští brankáři, z výhry se však radoval pouze Lukáš Dostál z Anaheimu, který přispěl 35 zákroky ke dvěma bodům na ledě Minnesoty.
  21:52aktualizováno  28. ledna 10:21

Po MacKinnonovi a Kučerovovi, kteří již překonali dokonce osmou desítku bodů, se stal třetím hráčem NHL letošní sezony s pokořenou sedmdesátkou Pastrňák (49 zápasů - 72 bodů, 33+39) Havířovský rodák (16:10, 2+1, +4, 8 střel) v sobotu úřadoval proti svému statisticky oblíbenému soupeři z Philadelphie.

Poprvé slavil v 15. minutě, kdy z pravého kruhu umně schoval střelu mezi bruslemi bránícího hráče. Brankář Ersson se za pukem jen ohlédl, asistenci bral i centr Zacha (16:47, 0+2, +4, 3 střely). Stejný hráč navíc jen o pár vteřin hry později parádně našel před odkrytou bránou beka Charlieho McAvoye a Bruins vedli o dvě branky.

Netrvalo to dlouho a po střele beka Brandona Carla se jemnou tečí prosadil i Danton Heinen. Drtivou úvodní třetinu ve prospěch hostujícího Bostonu pak završil v 19. minutě ve velké pohodě hrající Pastrňák, jenž se dostal do zakončení po předchozí skvěle zvládnuté černé práci u zadního mantinelu.

Hned na startu druhého dějství česká „88“ ke dvěma zásahům přidala i asistenci, po které James van Riemsdyk zakončoval do zcela odkryté brány Flyers. Tu již hájil náhradník Petersen, jenž po první přestávce vystřídal Erssona.

Nulu na kontě hostujícího Ullmarka vymazal až v 36. minutě Tyson Foerster. V 42. minutě si gólovou radost mladík v útoku Philadelphie zopakoval, dalšího zkorigování skóre se ovšem domácí fanoušci nedočkali a poslední slovo měl ještě hostující Charlie Coyle. Boston tak slavil triumf 6:2, který jej katapultoval před Vancouver do čela soutěže. S Pastrňákem a Zachou se radoval i Jakub Lauko (11:12, -2).

Dostál se zasloužil 35 zákroky o výhru Anaheimu 3:2 na ledě Minnesoty. Oba góly v první třetině, po které vedla Minnesota 2:1. Skóre otevřel domácí útočník Kirill Kaprizov střelou do odkryté branky. Na 2:1 upravil v 19. minutě Jon Merill, jehož nahození od modré čáry se odrazilo do branky od Radko Gudase.

Český gólman měl nejvíce práce v prostřední části, ve které zastavil sedmnáct střel. Překonal jej sice Matthew Boldy, ale rozhodčí branku odvolali po trenérské výzvě kvůli ofsajdu. Anaheim překlopil zápas na svou stranu ve třetí třetině. Ryan Strome tečoval střelu Radko Gudase a Troy Terry rozhodl svou druhou trefou v utkání o výhře.

Petr Mrázek chytil 30 z 31 střel, ale podlehl s Chicagem v Calgary 0:1.

Jediný gól v Calgary padl ve 36. minutě, kdy překonal Mrázka v přesilové hře z dorážky Elias Lindholm. Český gólman byl zvolen druhou hvězdou zápasu, v brankářském souboji jej ale předčil Jacob Markström. Hlavní hrdina utkání zneškodnil všech 32 střel.

„Měli jsme pár zápasů, kdy jsme přestříleli druhý tým, ale nevytvořili si tolik kvalitních šancí jako soupeř. Tentokrát jsme byli nebezpeční. Ani nevím, zda se někdy stalo, že jsme měli šest úniků a stejně jsme v utkání nedali gól,“ řekl trenér Chicaga Luke Richardson. Poslední tým soutěže se ale může spolehnout na Mrázka, který ve svých posledních sedmi startech chytal pokaždé s úspěšností zásahů 90 procent a více.

Ondřej Palát neodvrátil gólem a přihrávkou prohru New Jersey 3:6 na ledě Tampy Bay. Jeho spoluhráč Vítek Vaněček inkasoval čtyřikrát ze čtyřiceti střel.

New Jersey po akcích Paláta snížilo ve třetí třetině na 1:2 a 3:4. Český útočník skóroval proti svému bývalému klubu, se kterým získal dvakrát Stanleyův pohár, ve 43. minutě z dorážky. Po Palátově teči doklepl puk do prázdné branky Tyler Toffoli. Tampa Bay ale následně dvěma góly při risku Devils bez gólmana pojistila výhru.

Vaněček za inkasované branky nemohl. Dvakrát jej hráči Tampy Bay překonali z dorážek, jednou po teči a zbývající gól padl po špatné rozehrávce. Pod výhru domácích se podepsali dvěma góly Brandon Hagel a Brayden Point. Jejich spoluhráč Victor Hedman přihrál na tři góly a překonal hranici sedmi set bodů v NHL.

Carolina porazila i díky trefě Martina Nečase doma Arizonu 3:1.

Nečas využil ve 28. minutě přesilovku čtyři na tři a z levého kruhu vyrovnal střelou bez přípravy na 1:1. Český útočník potvrdil formu, skóroval ve čtvrtém z posledních pěti utkání a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Zápas rozhodl 36 sekund před koncem třetí třetiny Dmitrij Orlov.

San Jose podlehlo Buffalu 2:5, přestože vedlou trefou Jana Rutty o dvě branky. Rutta zvýšil na 2:0, když si jeho nahození od modré čáry srazil do vlastní branky Ryan Johnson. Český obránce skóroval podruhé v sezoně. Buffalo ještě v úvodní třetině smazalo ztrátu. Obrat odstartoval JJ Peterka, který v zápase vstřelil dvě branky.

Edmonton porazil doma Nashville 4:1, vyhrál pošestnácté v řadě a dělí jej už pouze jedno vítězství od vyrovnání rekordu NHL. Všechny čtyři branky měly rukopis Connora McDavida (1+3).

Vancouver zdolal Columbus 5:4 v prodloužení, přestože prohrával po dvou třetinách o tři branky. Kanadský klub vyrovnal díky třem využitým přesilovým hrám. K obratu zavelel Brock Boeser, který v zápase nasázel hattrick a přidal asistenci. Zbývající dvě branky vstřelil Elias Pettersson, jenž rozhodl prodloužení. Jejich spoluhráč Filip Hronek vyšel naprázdno.

Lars Eller se stal prvním dánským hokejistou, který nastoupil v NHL k tisícovce utkání. Jubilejní start ozdobil gólem, kterým pomohl Pittsburghu k výhře 3:2 v prodloužení nad Montrealem.

Výsledky

NHL
27. 1. 2024 22:00
Edmonton Oilers Edmonton Oilers : Nashville Predators Nashville Predators 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Góly:
07:55 Nugent-Hopkins (Draisaitl, McDavid)
31:39 Draisaitl (McDavid, Nugent-Hopkins)
49:12 McDavid (Ekholm, Bouchard)
56:41 Hyman (Draisaitl, McDavid)
Góly:
53:25 Sissons (Evangelista, Co. Smith)
Sestavy:
S. Skinner (Pickard) – Ceci, Nurse (A), Bouchard, Ekholm, Desharnais, Kulak – Hyman, McDavid (C), Draisaitl – Foegele, Nugent-Hopkins (A), E. Kane – Perry, R. McLeod, Holloway – C. Brown, Ryan, Janmark.
Sestavy:
Lankinen (Saros) – Josi (C), McDonagh (A), L. Schenn, Fabbro, A. Carrier, Lauzon – Nyquist, O'Reilly (A), F. Forsberg – Evangelista, Glass, Novak – Gurjanov, Sissons, Trenin – Sherwood, McCarron, Co. Smith.

Rozhodčí: Schlenker, Skilliter – Cherrey, Nansen

Počet diváků: 18 347

NHL
28. 1. 2024 4:00
Calgary Flames Calgary Flames : Chicago Blackhawks Chicago Blackhawks 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Góly:
35:55 E. Lindholm (Šarangovič, Kadri)
Góly:
Sestavy:
Markström (Vladař) – Hanifin, C. Tanev, Gilbert, R. Andersson, Kylington, Weegar – Huberdeau, Kadri, Zary – Šarangovič, E. Lindholm, Coronato – Mangiapane, Backlund, Coleman – Duehr, Schwindt, Klapka.
Sestavy:
Mrázek (Söderblom) – A. Vlasic, S. Jones, Korchinski, Megna, Tinordi, I. Phillips – N. Foligno, Kurashev, T. Raddysh – Blackwell, Dickinson, Joe. Anderson – Reichel, Entwistle, Donato – Katchouk, Sanford, Re. Johnson.

Rozhodčí: Kozari, Schrader – Toomey, Apperson

Počet diváků: 18 279

NHL
28. 1. 2024 4:00
Vancouver Canucks Vancouver Canucks : Columbus Blue Jackets Columbus Blue Jackets 5:4P (0:0, 1:4, 3:0 - 1:0)
Góly:
35:20 Boeser (J. Miller, P. Suter)
41:11 E. Pettersson (J. Miller, Q. Hughes)
43:23 Boeser (P. Suter, Q. Hughes)
46:28 Boeser (E. Pettersson, J. Miller)
64:01 E. Pettersson (Boeser, Q. Hughes)
Góly:
24:30 Texier (Severson)
26:14 Kuraly (Texier, Danforth)
37:27 Bean (Činachov)
38:25 Marčenko (J. Gaudreau, Werenski)
Sestavy:
Demko (DeSmith) – Q. Hughes (C), Hronek, Cole, T. Myers, Zadorov, Juulsen – Michejev, E. Pettersson (A), Kuzmenko – P. Suter, J. Miller (A), Boeser – Joshua, Blueger, Garland – Höglander, Aman, Lafferty.
Sestavy:
Merzļikins (Tarasov) – Werenski (A), Gudbranson, Provorov, Severson, Bean, Peeke – J. Gaudreau, Sillinger, Činachov – Fantilli, Jenner (C), Roslovic – K. Johnson, Voronkov, Marčenko – Texier, Kuraly (A), Danforth.

Rozhodčí: Syvret, Markovic – Murchison, Shewchyk

Počet diváků: 19002

NHL
28. 1. 2024 2:00
Detroit Red Wings Detroit Red Wings : Vegas Golden Knights Vegas Golden Knights 5:2 (3:2, 0:0, 2:0)
Góly:
05:04 Larkin (DeBrincat, Raymond)
07:00 Walman (Perron, Seider)
18:17 Veleno (Seider, Fabbri)
51:45 Copp (Rasmussen)
58:30 Larkin (Compher, Raymond)
Góly:
08:02 Barbašev (N. Roy, Martinez)
10:55 Cotter (Martinez, Pietrangelo)
Sestavy:
Lyon (Reimer) – Walman, Seider, Määttä, Petry, Holl, Gostisbehere – DeBrincat, Larkin (C), Raymond – Perron (A), Compher, Fabbri – Fischer, Copp (A), Rasmussen – Kostin, Veleno, Sprong.
Sestavy:
L. Thompson (Hill) – Martinez (A), Pietrangelo (A), McNabb, Korczak, Hague, Whitecloud – Cotter, Stephenson, Stone (C) – Barbašev, N. Roy, Marchessault – Howden, Amadio, Rempal – Röndbjerg, Froese, Kolesar.

Rozhodčí: Hebert, Kea – Flemington, Berg

Počet diváků: 19515

NHL
28. 1. 2024 3:00
Minnesota Wild Minnesota Wild : Anaheim Ducks Anaheim Ducks 2:3 (2:1, 0:0, 0:2)
Góly:
06:39 Kaprizov (Zuccarello, Brodin)
18:37 Merrill (Zuccarello, Mermis)
Góly:
08:17 Terry (Vatrano, Groulx)
46:45 R. Strome (Gudas, Henrique)
51:40 Terry (Henrique, Vaakanainen)
Sestavy:
Gustavsson (Wallstedt) – Faber, Brodin, Mermis, Middleton, Bogosian, Goligoski, Merrill – Zuccarello, Rossi, Kaprizov (A) – Boldy, Eriksson Ek (A), M. Foligno (A) – Maroon, Hartman, M. Johansson – F. Gaudreau, Lucchini, Duhaime.
Sestavy:
Dostál (Gibson) – LaCombe, Fowler (A), Vaakanainen, Gudas, Zellweger, Hägg, Lindström – Henrique (A), Carlsson, Terry – Vatrano, R. Strome, Leason – Lundeström, McTavish, Silfverberg (A) – McGinn, Carrick, R. Johnston – Groulx.

Rozhodčí: Rank, Lee – Suchánek, MacPherson

Počet diváků: 19 053

NHL
27. 1. 2024 22:00
San Jose Sharks San Jose Sharks : Buffalo Sabres Buffalo Sabres 2:5 (2:2, 0:1, 0:2)
Góly:
08:06 M. Vlasic (Eklund, Emberson)
10:42 Rutta (Eklund)
Góly:
14:14 Peterka (Cozens, Power)
18:01 Greenway (Tuch, Mittelstadt)
21:36 Tuch (Mittelstadt)
44:33 Peterka (Cozens, Quinn)
55:44 Cozens
Sestavy:
Kähkönen (Blackwood) – Emberson, M. Vlasic, Rutta, Muchamadullin, Burroughs, Ochoťuk – Zetterlund, Hertl (A), Hoffman – Duclair, Couture (C), Barabanov – Kunin, Sturm, Eklund – Bailey, Carpenter, Zadina.
Sestavy:
Luukkonen (Levi) – Dahlin (A), Bryson, Jokiharju, Power, Clifton, Ry. Johnson – Okposo (C), T. Thompson, J. Skinner – Peterka, Cozens, Quinn – Tuch (A), Mittelstadt, Greenway – Robinson, Krebs, Benson.

Rozhodčí: Rehman, Hanson – Gibbons, Hunt

Počet diváků: 17 435

NHL
28. 1. 2024 1:30
New York Islanders New York Islanders : Florida Panthers Florida Panthers 2:3P (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Góly:
36:29 Holmström (Pageau, Wahlstrom)
58:31 Palmieri (Dobson, Barzal)
Góly:
27:56 Reinhart (M. Tkachuk, Verhaeghe)
45:59 M. Tkachuk (Barkov, Montour)
61:55 Ekman-Larsson (Rodrigues, Stolarz)
Sestavy:
Varlamov (Sorokin) – Dobson, Romanov, Mayfield, Bolduc, S. Aho I, Reilly – Barzal, Horvat, Lee (C) – Palmieri, Nelson (A), Engvall – Wahlstrom, Pageau, Holmström – Clutterbuck (A), MacLean, M. Martin.
Sestavy:
Stolarz (Bobrovskij) – Forsling, Ekblad (A), Mikkola, Montour, Ekman-Larsson, Kulikov – Verhaeghe, Bennett, M. Tkachuk (A) – Luostarinen, Lundell, Reinhart – Rodrigues, Barkov (C), Samoskevich – Gadjovich, Stenlund, Lomberg.

Rozhodčí: Furlatt, Halkidis – Daidy, Murray

Počet diváků: 17255

NHL
27. 1. 2024 20:00
Dallas Stars Dallas Stars : Washington Capitals Washington Capitals 5:4P (2:1, 1:1, 1:2 - 1:0)
Góly:
10:46 W. Johnston (Hintz, Heiskanen)
11:07 Harley (Benn, Steel)
31:00 Marchment (Seguin, Heiskanen)
42:24 Duchene (Marchment, Seguin)
63:27 Harley (J. Robertson, Duchene)
Góly:
09:40 Mantha (Je. Kuzněcov, Carlson)
26:25 Sandin (Aube-Kubel, T. van Riemsdyk)
58:00 Ovečkin (Je. Kuzněcov, D. Strome)
59:17 D. Strome (Mantha, Ovečkin)
Sestavy:
Oettinger (Wedgewood) – Harley, Heiskanen, Lindell, Hakanpää, R. Suter, Lundkvist – J. Robertson, Hintz, W. Johnston – Seguin, Duchene, Marchment – Benn, Pavelski, Steel – Cr. Smith, Faksa, Dadonov.
Sestavy:
C. Lindgren (Kuemper) – Fehérváry, Carlson, Sandin, T. van Riemsdyk, Edmundson, Jensen – Ovečkin, D. Strome, Wilson – Protas, McMichael, Oshie – Mantha, Je. Kuzněcov, Pacioretty – Malenstyn, Dowd, Aube-Kubel.

Rozhodčí: O ́Rourke, Luxmore – Knorr, O ́Quinn

NHL
28. 1. 2024 1:00
Pittsburgh Penguins Pittsburgh Penguins : Montreal Canadiens Montreal Canadiens 3:2P (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Góly:
24:05 Eller (Puustinen, Rakell)
50:03 Guentzel (Crosby, M. Pettersson)
62:43 M. Pettersson (Rakell, Malkin)
Góly:
15:53 Guhle (Matheson, Caufield)
32:23 Slafkovský (Monahan, Suzuki)
Sestavy:
Jarry (Nedeljkovic) – M. Pettersson, Letang, Graves, E. Karlsson, P. Joseph, Ruhwedel – Guentzel, Crosby, Rust – D. O'Connor, Malkin, White – Rakell, Eller, Puustinen – Harkins, Acciari, Carter.
Sestavy:
Allen (Montembeault) – Matheson, Savard, Struble, Guhle, Harris, Kovacevic – Caufield, Jos. Anderson, Suzuki – Slafkovský, Monahan, Armia – Harvey-Pinard, J. Evans, Ylönen – Pearson, Condotta, Pezzetta.
NHL
27. 1. 2024 18:30
Philadelphia Flyers Philadelphia Flyers : Boston Bruins Boston Bruins 2:6 (0:4, 1:1, 1:1)
Góly:
35:23 Foerster (Sanheim)
51:24 Foerster (Couturier, Lycksell)
Góly:
14:09 Pastrňák (Zacha, McAvoy)
15:46 McAvoy (Zacha)
16:47 Heinen (Carlo)
18:23 Pastrňák
21:15 J. van Riemsdyk (Pastrňák, H. Lindholm)
54:45 Coyle (Frederic, J. van Riemsdyk)
Sestavy:
Ersson (20. Petersen) – Sanheim, Drysdale, Seeler, Se. Walker, York, Ristolainen – N. Cates, Couturier, Konecny – Farabee, Frost, Atkinson – Foerster, Lycksell, Poehling – Laughton (A), Hathaway, Deslauriers.
Sestavy:
Ullmark (Swayman) – Grzelcyk, McAvoy (A), H. Lindholm, Carlo, Wotherspoon, Shattenkirk – Marchand (C), Coyle, Frederic – J. van Riemsdyk, Zacha, Pastrňák (A) – J. Boqvist, Geekie, Heinen – Lauko, P. Brown, Steen.

Rozhodčí: McIsaac, Brenk – Hughes, Brisebois

Počet diváků: 19276

NHL
28. 1. 2024 1:00
Winnipeg Jets Winnipeg Jets : Toronto Maple Leafs Toronto Maple Leafs 2:4 (1:1, 0:0, 1:3)
Góly:
04:13 Samberg
59:48 Appleton (Iafallo, Morrissey)
Góly:
19:11 Reaves (Gregor)
41:54 Tavares (Rielly, Marner)
55:28 Matthews (Marner, Rielly)
58:22 Benoit
Sestavy:
Hellebuyck (Brossoit) – Morrissey (A), DeMelo, Dillon, Pionk, Samberg, Schmidt – Connor, Naměstnikov, Vilardi – Perfetti, Toninato, Ehlers – Niederreiter, Lowry (C), Appleton – M. Barron, Kupari, Iafallo.
Sestavy:
Samsonov (Mar. Jones) – Rielly (A), Brodie, McCabe, Liljegren, Benoit, Giordano – Knies, Matthews (A), Marner (A) – W. Nylander, Tavares (C), Bertuzzi – N. Robertson, Domi, Gregor – Reaves, Kämpf, Holmberg.

Rozhodčí: Lambert, Beach – Cormier, Deschamps

Počet diváků: 15 225

NHL
28. 1. 2024 1:00
Carolina Hurricanes Carolina Hurricanes : Arizona Coyotes Arizona Coyotes 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Góly:
27:57 Nečas (Jarvis, Burns)
59:24 Orlov (Drury, Chatfield)
59:37 Fast (Jarvis, J. Staal)
Góly:
14:21 L. Cooley (Guenther, Moser)
Sestavy:
Raanta (Kočetkov) – Burns, Slavin (A), Pesce, Skjei, Chatfield, Orlov – Teräväinen, S. Aho II (A), Bunting – Nečas, Drury, Noesen – Jarvis, J. Staal (C), Martinook – Fast, Kotkaniemi, Lemieux.
Sestavy:
Ingram (Vejmelka) – Durzi, Moser, J. Brown, Välimäki, Kesselring, Söderström – Crouse (A), Bjugstad, Maccelli – Schmaltz (A), McBain, Keller (A) – Kerfoot, Zucker, Carcone – Guenther, L. Cooley, O'Brien.

Rozhodčí: L'Ecuyer, Sandlak – Fournier, Kelly

Počet diváků: 18 718

NHL
28. 1. 2024 1:00
Ottawa Senators Ottawa Senators : New York Rangers New York Rangers 2:7 (1:0, 1:5, 0:2)
Góly:
11:43 B. Tkachuk (Giroux)
21:23 Chychrun (Batherson, Chabot)
Góly:
25:51 Lafrenière (Panarin, Fox)
28:31 Kreider (Zibanejad)
29:12 Z. Jones (Panarin, Trocheck)
31:16 Brodzinski (Z. Jones, Cuylle)
36:54 Wheeler (Zibanejad, Kreider)
57:17 Panarin (Lafrenière)
57:51 Kakko (Brodzinski, E. Gustafsson)
Sestavy:
Korpisalo (32. Sögaard) – Sanderson, Zub, Chabot (A), Chychrun, Brännström, Bernard-Docker – B. Tkachuk (C), Stützle, Giroux (A) – M. Joseph, Norris, Tarasenko – Greig, Pinto, Batherson – Kelly, Chartier, Kastelic.
Sestavy:
Quick (Šesťorkin) – K. Miller, Schneider, Z. Jones, E. Gustafsson, Mackey, Fox (A) – Kreider (A), Zibanejad, Wheeler – Panarin (A), Trocheck, Lafrenière – Cuylle, Brodzinski, Kakko – Vesey, Goodrow, T. Pitlick.

Rozhodčí: Dunning, MacDougall – Smith, Barton

Počet diváků: 19 262

NHL
28. 1. 2024 1:00
Tampa Bay Lightning Tampa Bay Lightning : New Jersey Devils New Jersey Devils 6:3 (0:0, 2:0, 4:3)
Góly:
21:09 Paul (Hedman, D. Raddysh)
30:40 Hagel (Hedman, Paul)
43:49 Stamkos (Perbix, Kučerov)
53:52 Point
58:21 Hagel (Cirelli, Kučerov)
59:06 Point (Hedman, Stamkos)
Góly:
42:49 Palát (Hischier, Hatakka)
47:19 Bratt (Hischier)
57:22 Toffoli (Palát, Nemec)
Sestavy:
Vasilevskij (J. Johansson) – D. Raddysh, Hedman (A), Perbix, de Haan, Crozier, Lilleberg – Kučerov (A), Point, Stamkos (C) – Paul, Cirelli, Hagel – Sheary, Motte, Eyssimont – Merelä, Glendening, Chaffee.
Sestavy:
Vaněček (Daws) – Nemec, Bahl, Marino, L. Hughes, C. Miller, Hatakka – Bratt (A), Hischier (C), Meier – Mercer, Dowling, Toffoli – Bastian, Lazar, Palát (A) – Holtz, Tierney, Willman.

Rozhodčí: Nicholson, McCauley – Tobias, Mills

Počet diváků: 19 092