Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Hronek v NHL zazářil třemi body, Rittich vynuloval McDavida a spol.

Sport

  7:37aktualizováno  8:05
Ve svém prvním startu proti bývalým spoluhráčům z Detroitu se český obránce Vancouveru Filip Hronek blýskl třemi kanadskými body za gól a dvě přihrávky. Radost mu však překazil konečný výsledek, když se po prodloužení 4:3 radovali hráči Red Wings. Výborně si vedli čeští brankáři. David Rittich udržel čisté konto proti Edmontonu. Vítek Vaněček o nulu proti Carolině přišel až v prodloužení, ve kterém u jediného gólu zápasu asistoval Martin Nečas.

Po přestupu do Vancouveru zažívá obránce Filip Hronek (25:59, 1+2, +2, 3 střely) vedle hvězdného parťáka Quinna Hughese životní sezonu. Dosavadní skvělé výkony (52 zápasů - 39 bodů, 4+35) pak v sobotním předehrávaném duelu dokázal ještě více zviditelnit, když se blýskl tříbodovou bilancí ve svém prvním startu právě proti bývalým spoluhráčům z Detroitu.

V 22. minutě Hronkovu tvrdou ránu tečoval mimo dosah domácího brankáře Alexe Lyona útočník Nils Hoglander - 1:1. Následovala sedm minut dlouhá přesilovka Red Wings, když se pětiminutovým trestem provinil Nikita Zadorov a po něm šel pykat také český reprezentant. Domácí hokejisté výhodu nevyužili a po návratu Hronka na led se okamžitě dostal do brejku, který dokázal chytrou kličkou proměnit - 1:2. O dvě minuty později navíc přidal třetí branku kanadského celku Elias Pettersson a Hronek bral další asistenci.

Ve třetím dějství však Detroit zabral a góly Daniela Spronga a Michaela Rasmussena si vynutil za stavu 3:3 prodloužení, které už po 23. vteřinách hry uťal proměněným trestným střílením bek Jake Walman.

„Raději bych bral vítězství. Je to větší zábava,“ komentoval svůj bodový příspěvek Hronek. „Dvě třetiny jsme hráli dobře, ve třetí domácí srovnali. Máme alespoň bod. Musíme teď zápas hodit za hlavu, už další den hrajeme znovu a máme novou šanci na výhru,“ doplnil.

Boston se protrápil 0:3 v zápase s Washingtonem.

Na hrubě nevydařený zápas budou chtít hokejisté Bostonu rozhodně co nejrychleji zapomenout. Bruins v každé z prvních dvou třetin vyslali na bránu gólmana Lindgrena shodně jen po čtyřech střelách a i přes zvýšenou aktivitu ze závěrečného dějství se nedokázali prosadit.

V závěru první třetiny byl za píchnutí holí vykázán do kabin obránce domácích Grzelcyk a Capitals z pětiminutové přesilovky vytěžili úvodní gól v podání T.J. Oshieho. V 44. minutě z přečíslení 2 na 1 zvýšil Strome a v poslední minutě ještě Washington ukončil trápení favorita trefou do prázdné klece. Prohru 0:3 tak museli zkousnout i tři čeští útočníci Bruins, David Pastrňák (20:25, -1, 3 střely), Pavel Zacha (17:13, -1) a Jakub Lauko (8:16, +/-: 0).

Rittich zastavil všech 26 střel Edmontonu, dovedl hokejisty Los Angeles k výhře 4:0 a připsal si v NHL čisté konto po téměř třech letech. Jihlavský rodák je po Petru Mrázkovi a Karlu Vejmelkovi třetím českým gólmanem, který v aktuální sezoně vychytal nulu.

Rittich se stal první hvězdou zápasu a zpříjemnil trenérský debut Jimu Hillerovi, který nahradil odvolaného Todda McLellana. Na českého gólmana nevyzrálo ani elitní duo Connor McDavid, Leon Draisaitl. Rittich nejvíc podržel tým zhruba v polovině zápasu za stavu 2:0, když natáhl pravý beton proti dorážce Corey Perryho do odkryté branky. O chvíli dříve měl i štěstí, když střela Perryho zazvonila na horní tyč.

Los Angeles zařídili v úvodu druhé třetiny během 49 sekund dvougólové vedení Pierre-Luc Dubois a Trevor Lewis. Výhru pojistil Quinton Byfield dvěma trefami ve třetí třetině. Rittich vychytal nulu v NHL popáté v kariéře a poprvé od 22. února 2021, kdy ještě v barvách Calgary zazářil proti Torontu.

„Snažil jsem se dělat svou práci, být na správném místě a chytat dobře,“ řekl Rittich po prvním utkání Los Angeles po Utkání hvězd a deseti dnech pauzy. Před přestávkou vyhráli Kings jen tři ze 17 zápasů. „Bylo skvělé si pár dní odpočinout a teď jsme vykročili správným směrem. Nikdy jsme ale neztratili víru v sebe. Víme, že máme dobré hráče a že umíme vyhrávat,“ doplnil.

Rittich podepsal v létě s Los Angeles jednoletou smlouvu, ale sezonu začal na farmě. Klub si jej vytáhl do hlavního týmu v prosinci a český gólman se chopil šance. Ve 12 zápasech stlačil průměr inkasovaných branek pod dvě (1,9) a úspěšnost zásahů má 93,1 procenta.

Vaněček v zápase New Jersey na ledě Caroliny odolával až do 64. minuty, v níž rozjel vítěznou akci Nečas. Český útočník si navedl puk z levé strany mezi kruhy, vypálil a Vaněčkem vyražený kotouč doklepl Sebastian Aho ze vzduchu do branky.

„Chytal skvěle. Všichni víme, jakou mají sílu v útoku, ale bránili jsme zodpovědně a když jsme propadli, tak předvedl dobrý zákrok,“ chválil trenér Lindy Ruff českého brankáře.

Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen domácí gólman Pjotr Kočetkov, který zastavil všech 34 střel. Shodně jedním pokusem jej prověřili Ondřej Palát a Tomáš Nosek.

Poprvé od loňského dubna nasázel v NHL hattrick obránce. O neobvyklý kousek se postaral MacKenzie Weegar, který 23 sekund před koncem zápasu zpečetil gólem do prázdné branky výhru Calgary 5:2 na ledě New York Islanders.

Výsledky

NHL
10. 2. 2024 21:30
Boston Bruins Boston Bruins : Washington Capitals Washington Capitals 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Góly:
Góly:
21:05 Oshie (Pacioretty, McMichael)
43:24 D. Strome (Ovečkin, Oshie)
59:33 Ovečkin (Malenstyn)
Sestavy:
Swayman (Ullmark) – McAvoy (A), Grzelcyk, Carlo, H. Lindholm, Wotherspoon, Forbort – DeBrusk, Coyle, Marchand (C) – Pastrňák (A), Zacha, J. van Riemsdyk – Frederic, Geekie, Lauko – J. Boqvist, Heinen, Richard.
Sestavy:
C. Lindgren (Kuemper) – Carlson (A), Fehérváry, Jensen, Sandin, Bear, Edmundson – Oshie (A), D. Strome, Ovečkin (C) – Mantha, McMichael, Protas – Wilson, Sgarbossa, Pacioretty – Aube-Kubel, Dowd, Malenstyn.

Rozhodčí: T. Hanson, S. Kozari – J. Fournier, D. Brisebois

Počet diváků: 17 850

NHL
11. 2. 2024 4:00
Los Angeles Kings Los Angeles Kings : Edmonton Oilers Edmonton Oilers 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Góly:
22:38 Dubois (Spence, Moore)
23:27 Lewis (Byfield)
47:06 Byfield (Gavrikov, M. Roy)
57:18 Byfield (Kopitar, Kempe)
Góly:
Sestavy:
Rittich (Talbot) – M. Anderson, Doughty, Gavrikov, M. Roy, Englund, Spence – Byfield, Kopitar, Kempe – Moore, Danault, Fiala – Laferriere, Dubois, Anderson-Dolan – Grundström, Turcotte, Lewis.
Sestavy:
S. Skinner (Pickard) – Nurse, Desharnais, Ekholm, Ceci, Kulak, Bouchard – Nugent-Hopkins, McDavid, Hyman – E. Kane, Draisaitl, Perry – Holloway, R. McLeod, Foegele – Janmark, Ryan, C. Brown.
NHL
11. 2. 2024 0:00
Florida Panthers Florida Panthers : Colorado Avalanche Colorado Avalanche 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Góly:
10:19 Verhaeghe (Barkov, M. Tkachuk)
16:55 Reinhart (M. Tkachuk, Barkov)
37:52 Luostarinen (Kulikov, Rodrigues)
49:20 Barkov
Góly:
Sestavy:
Bobrovskij (Stolarz) – Forsling, Ekblad (A), Mikkola, Montour, Ekman-Larsson, Kulikov – Verhaeghe, Barkov (C), Reinhart – Cousins, Bennett, M. Tkachuk (A) – Luostarinen, Lundell, Rodrigues – Gadjovich, Stenlund, Lomberg.
Sestavy:
Georgijev (Annunen) – Toews, Makar (A), Girard, Manson, Byram, J. Johnson – Lehkonen, MacKinnon (A), Rantanen (A) – Drouin, Colton, L. O'Connor – Parise, R. Johansen, Wood – Cogliano, Kiviranta, F. Olofsson.

Rozhodčí: South, Pochmara – O'Quinn, Murray

Počet diváků: 19304

NHL
10. 2. 2024 19:00
New York Islanders New York Islanders : Calgary Flames Calgary Flames 2:5 (0:1, 0:2, 2:2)
Góly:
44:00 Nelson (Dobson, Palmieri)
57:28 Pageau
Góly:
03:47 Weegar (Markström, Coleman)
28:38 Huberdeau (Šarangovič, Hanifin)
35:16 Weegar (Duehr, Pelletier)
55:59 Coleman
59:37 Weegar (Huberdeau, Kadri)
Sestavy:
Varlamov (Sorokin) – Dobson, S. Aho I, Pulock, Pelech, Reilly, Mayfield – Barzal, Horvat, Lee (C) – Palmieri, Nelson (A), Engvall – Wahlstrom, Pageau, Holmström – Clutterbuck (A), Cizikas, M. Martin.
Sestavy:
Markström (Wolf) – C. Tanev, Hanifin, R. Andersson (A), Weegar, Pachal, Kylington – Kuzmenko, Šarangovič, Huberdeau (A) – Pospíšil, Kadri, Zary – Coleman, Backlund (C), Mangiapane – Duehr, Rooney, Pelletier.

Rozhodčí: McCauley, Nicholson – MacPherson, Shewchyk

Počet diváků: 17 255

NHL
11. 2. 2024 2:00
Nashville Predators Nashville Predators : Arizona Coyotes Arizona Coyotes 5:4P (1:1, 1:1, 2:2 - 1:0)
Góly:
12:28 O'Reilly (F. Forsberg, Nyquist)
31:39 Josi (Barrie)
46:00 Novak (McDonagh, Evangelista)
49:59 F. Forsberg (O'Reilly, Josi)
61:35 McDonagh (Novak, Nyquist)
Góly:
13:10 Dermott (Zucker, Kerfoot)
38:33 Guenther (Keller, Zucker)
41:45 Välimäki (Guenther, Hayton)
44:07 Schmaltz (Zucker, Keller)
Sestavy:
Saros (Lankinen) – Josi (C), Barrie, McDonagh (A), L. Schenn, Lauzon, A. Carrier – F. Forsberg, O'Reilly (A), Nyquist – Novak, Glass, Tomasino – Trenin, Sissons, Co. Smith – Sherwood, McCarron, Evangelista.
Sestavy:
Ingram (Vejmelka) – Moser, Durzi, Dermott, Dumba, Välimäki, Kesselring – Keller (A), McBain, Schmaltz (A) – Maccelli, Bjugstad, Crouse (A) – O'Brien, Kerfoot, Zucker – L. Cooley, Hayton, Guenther.

Rozhodčí: Charron, L'Ecuyer – Cherrey, Knorr

Počet diváků: 17507

NHL
11. 2. 2024 1:00
Philadelphia Flyers Philadelphia Flyers : Seattle Kraken Seattle Kraken 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)
Góly:
04:36 Laughton (York, Frost)
18:14 Poehling (Hathaway, Seeler)
45:30 Couturier (Sanheim, Konecny)
Góly:
17:09 Tatar (Dunn, Larsson)
40:36 McCann (Wennberg, Dunn)
Sestavy:
Petersen (Ersson) – Drysdale, York, Ristolainen, Sanheim, Se. Walker, Seeler – Konecny, Couturier, Tippett – Atkinson, Frost, Farabee – N. Cates, Poehling, Foerster – Hathaway, Laughton (A), Deslauriers.
Sestavy:
Daccord (Grubauer) – Larsson, Dunn, Borgen, Oleksiak, Dumoulin, R. Evans – Eberle, Beniers, Tatar – McCann, Wennberg, Schwartz (A) – Bjorkstrand, Gourde (A), Tolvanen – Burakovsky, Yamamoto, B. Tanev.

Rozhodčí: Hebert, Schrader – Galloway, Kelly

Počet diváků: 18 926

NHL
10. 2. 2024 19:00
Detroit Red Wings Detroit Red Wings : Vancouver Canucks Vancouver Canucks 4:3P (1:0, 0:3, 2:0 - 1:0)
Góly:
00:45 Raymond (Perron, Petry)
42:34 Sprong (P. Kane, Veleno)
47:51 Rasmussen (Walman, Fischer)
60:23 Walman
Góly:
21:09 Höglander (Hronek, E. Pettersson)
31:10 Hronek (Michejev, E. Pettersson)
33:27 E. Pettersson (P. Suter, Hronek)
Sestavy:
Lyon (Husso) – Walman, Seider, Chiarot (A), Petry, Määttä, Gostisbehere – DeBrincat, Larkin (C), Raymond – Perron (A), Compher, P. Kane – Rasmussen, Copp, Fischer – Fabbri, Veleno, Sprong.
Sestavy:
DeSmith (Demko) – Q. Hughes (C), Hronek, Cole, T. Myers, Zadorov, Juulsen – Höglander, E. Pettersson (A), P. Suter – J. Miller (A), E. Lindholm, Boeser – Joshua, Blueger, Garland – Di Giuseppe, Aman, Michejev.

Rozhodčí: Sandlak, Blandina – Flemington, Hughes

Počet diváků: 19515

NHL
10. 2. 2024 19:00
Buffalo Sabres Buffalo Sabres : St. Louis Blues St. Louis Blues 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Góly:
20:51 Okposo (T. Thompson)
Góly:
12:53 Neighbours
24:32 Kyrou
58:03 Neighbours (B. Schenn, Kapanen)
Sestavy:
Luukkonen (Comrie) – Dahlin (A), Jokiharju, Power, Clifton, Ry. Johnson, E. Johnson – J. Skinner, T. Thompson, Okposo (C) – Benson, Cozens, Peterka – Greenway, Mittelstadt, Tuch – Robinson, Krebs, Girgensons (A).
Sestavy:
Hofer (Binnington) – Leddy, Parayko (A), Krug, Kessel, Scandella – Bučněvič, Thomas (A), Kyrou – Neighbours, B. Schenn (C), Kapanen – Saad, Hayes, Blais – Toropčenko, Sundqvist, N. Walker.

Rozhodčí: Sutherland, Brenk – Tobias, Alphonso

Počet diváků: 16 726

NHL
10. 2. 2024 19:00
Montreal Canadiens Montreal Canadiens : Dallas Stars Dallas Stars 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)
Góly:
20:38 Suzuki (Caufield, Matheson)
38:37 Slafkovský (Suzuki, Matheson)
Góly:
23:51 Harley (Hintz, J. Robertson)
24:15 Seguin (Duchene, Marchment)
37:45 Seguin (Duchene, Marchment)
Sestavy:
Montembeault (Primeau) – Guhle, Matheson (A), Savard (A), Struble, Kovacevic, Xhekaj – Slafkovský, Suzuki (C), Caufield – Armia, Newhook, Harvey-Pinard – Jos. Anderson, J. Evans, Pearson – Ylönen, Gignac, Pezzetta.
Sestavy:
Oettinger (Wedgewood) – Heiskanen (A), Harley, Lundkvist, R. Suter, Hakanpää, Lindell – W. Johnston, Benn (C), Dadonov – Pavelski (A), Hintz, J. Robertson – Seguin, Duchene, Marchment – Cr. Smith, Steel, Dellandrea.

Rozhodčí: Rehman, Lambert – Baker, Gawryletz

Počet diváků: 21 105

NHL
11. 2. 2024 1:00
Columbus Blue Jackets Columbus Blue Jackets : Tampa Bay Lightning Tampa Bay Lightning 2:4 (0:1, 0:1, 2:2)
Góly:
52:22 Jenner (J. Gaudreau, Werenski)
55:50 Jenner (J. Gaudreau, Marčenko)
Góly:
15:40 Paul (Hagel, D. Raddysh)
20:48 Cirelli (Hagel, Paul)
40:22 Stamkos (Hedman, Kučerov)
59:13 Hagel (Kučerov, Cirelli)
Sestavy:
Merzļikins (Tarasov) – A. Boqvist, Werenski (A), Severson, Provorov, Gudbranson, Bean – Činachov, Jenner (C), J. Gaudreau – Marčenko, Voronkov, K. Johnson – Roslovic, Sillinger, Texier – Olivier, Kuraly (A), Danforth.
Sestavy:
Vasilevskij (J. Johansson) – D. Raddysh, Hedman (A), Černák, Lilleberg, Perbix, H. Fleury – Kučerov (A), Point, Stamkos (C) – Hagel, Cirelli, Paul – Sheary, Motte, Eyssimont – Chaffee, Glendening, Barré-Boulet.

Rozhodčí: P. MacDougall, M. Dunning – C.J. Murray, J. Marquis

NHL
11. 2. 2024 1:00
Ottawa Senators Ottawa Senators : Toronto Maple Leafs Toronto Maple Leafs 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Góly:
17:52 Giroux (M. Joseph)
22:03 Tarasenko (Pinto, Chychrun)
31:13 Pinto (Kelly, Zub)
35:13 Norris (Batherson)
59:55 Greig (Pinto)
Góly:
03:44 Matthews (Marner, Knies)
29:43 Knies (Marner, Matthews)
45:11 Domi (Rielly, N. Robertson)
Sestavy:
Korpisalo (Mandolese) – Chabot (A), Zub, Chychrun, Bernard-Docker, Brännström, Hamonic – B. Tkachuk (C), Norris, Batherson – M. Joseph, Stützle, Giroux (A) – Greig, Pinto, Tarasenko – Kubalík, Kastelic, Kelly.
Sestavy:
Mar. Jones (Samsonov) – Rielly (A), Brodie, Benoit, McCabe, Lagesson, Liljegren – Knies, Matthews (A), Marner – Bertuzzi, Tavares (C), W. Nylander – Gregor, Domi, N. Robertson – McMann, Holmberg, Reaves.

Rozhodčí: Furlatt, Halkidis – Mills, Barton

Počet diváků: 19 679

NHL
11. 2. 2024 1:00
Winnipeg Jets Winnipeg Jets : Pittsburgh Penguins Pittsburgh Penguins 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Góly:
10:19 Scheifele (Ehlers)
15:39 Niederreiter (Schmidt, Stanley)
Góly:
34:08 Rust (E. Karlsson, Graves)
Sestavy:
Hellebuyck (Brossoit) – Morrissey, DeMelo, Samberg, Pionk, Stanley, Schmidt – Connor, Scheifele, Ehlers – Perfetti, Monahan, Vilardi – Niederreiter, Lowry (C), Appleton – M. Barron, Naměstnikov, Iafallo.
Sestavy:
Jarry (Nedeljkovic) – M. Pettersson, Letang, Graves, E. Karlsson, Ludvig, Ruhwedel – Guentzel, Crosby (C), Rust – R. Smith, Malkin, Puljujärvi – D. O'Connor, Eller, Rakell – Harkins, Carter, White.

Rozhodčí: Schlenker, Lee – Johnson, Apperson

Počet diváků: 15 225

NHL
11. 2. 2024 1:00
Carolina Hurricanes Carolina Hurricanes : New Jersey Devils New Jersey Devils 1:0P (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Góly:
63:40 S. Aho II (Nečas, Slavin)
Góly:
Sestavy:
Kočetkov (S. Martin) – Burns, Slavin (A), Orlov, Skjei, DeAngelo, Chatfield – Teräväinen, S. Aho II (A), Svečnikov – Nečas, Drury, Bunting – Jarvis, J. Staal (C), Martinook – Fast, Kotkaniemi, Noesen.
Sestavy:
Vaněček (Daws) – Nemec, Bahl, Marino, L. Hughes, C. Miller, Hatakka – Bratt, Hischier (C), Palát (A) – Mercer, Haula, Meier – Holtz, J. Hughes (A), Toffoli – Bastian, Nosek, Lazar.

Rozhodčí: Markovic, O'Rourke – Cormier, Berg.

Počet diváků: 18 997.

Autoři: , ,