Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Vegas devíti góly rozneslo Floridu a slaví premiérový Stanley Cup

Sport

  7:23aktualizováno  14:59
Hokejisté Vegas v pátém finálovém duelu play off NHL rozdrtili Floridu 9:3 a po výsledku série 4:1 na zápasy získali premiérový Stanley Cup ve své krátké klubové historii. Třemi asistencemi se v rozhodujícím klání blýskl Jack Eichel, kapitán Golden Knights Mark Stone vstřelil hattrick. Jediný český účastník finále, obránce Panthers Radko Gudas, byl na straně poražených.

Florida v play off otočila sérii z 1:3 na 4:3 proti historickým rekordmanům ze základní části z Bostonu a následně vyřadila 4:1 a 4:0 na zápasy další favority z Toronta a Caroliny. Ve velkém finále však Panthers došly síly.

Bodování play off

Nad jejich možnosti byli hokejisté Vegas, kteří v teprve šesté sezoně krátké klubové historie dokráčeli k prvnímu Stanley Cupu po výsledcích 5:2, 7:2, 2:3PP, 3:2 a 9:3.

„Neuvěřitelné,“ soukal ze sebe kapitán Vegas Stone. „Když jsem přebíral pohár, díval jsem se do očí spoluhráčů a zmocňovaly se mě ty nejšílenější pocity, jaké jsem kdy měl. Tyhle momenty jsou o to výjimečnější, že jsem dokázal vyhrát tuhle trofej s 25, 30 nejlepšími kamarády,“ doplnil.

Golden Knights vítěznou jízdu vyřazovacími boji zahájili hladkým postupem 4:1 nad Winnipegem, ve druhém kole poslali na dovolenou edmontonskou partu kolem Connora McDavida po výsledku série 4:2 a ve finále Západní konference stejným poměrem přetlačili Dallas.

V rozhodujícím finálovém duelu Florida na ledě soupeře nastoupila bez zraněného lídra Matthewa Tkachuka, který utrpěl zlomeninu hrudní kosti. „Ani se nedokázal obléct. Někdo mu pomohl do výstroje, zavázal mu brusle, navlékl dres. Měl velké bolesti, takže bylo jasné, že nebude hrát,“ řekl trenér Paul Maurice.

Poslední naděje Panthers na možný zvrat vývoje série dostaly první trhliny už v zahajovacím dějství. Běžela 12. minuta, kdy v oslabení otevřel skóre kapitán domácích Mark Stone.

Euforie hokejistů Vegas po skončení pátého finále.

Panthers v celé sérii nedokázali využít ani jednu přesilovku, nyní v početní výhodě navíc sami inkasovali. Aby toho na hosty nebylo málo, tak navíc záhy zvyšoval na 2:0 obránce Nicolas Hague.

V 23. minutě po trefě zadáka Aarona Ekblada se Florida sice vrátila do kontaktu, následnou sérií čtyř zásahů ale Golden Knights před druhým odchodem do kabin soupeři nedali šanci. Prosadili se Alec Martinez, Reilly Smith, podruhé Stone a Michael Amadio.

Do třetího dějství se tak šlo za rozhodnutého stavu 6:1 a slavící diváci v T-Mobile Aréně se dočkali ještě dalšího gólového přísunu. Sedmý gól do sítě Sergeje Bobrovského poslal jeho krajan Ivan Barbašev.

Následně debakl mírnili Samové Reinhart a Bennett, poslední slovo finále ovšem opět patřilo domácím. V 55. minutě trefou do prázdné klece završil hattrick Stone a definitivní tečku za zápasem udělal v čase 58:58 Nicolas Roy - 9:3.

„Naší velkou předností je, že máme široký a kvalitní kádr. Je jedno, jaká lajna je na ledě. Můžeme tak dominovat střídání po střídání. To se projevilo i ve druhé polovině prostřední třetiny. Zápas jsme tam zlomili,“ řekl Hill, který kryl 31 střel.

Nejužitečnějším hráčem play off, který si odnesl prestižní Conn Smythe Trophy, byl letos vyhlášen útočník Vegas Jonathan Marchessault. Jeden z šesti hráčů, kteří působí v klubu od úvodní sezony 2017/18, byl společně s edmontonským Leonem Draisaitlem se 13 zásahy nejlepším střelcem play off. V bodování skončil bývalý hráč Floridy s 25 zápisy (13+12) druhý za spoluhráčem Jackem Eichelem. Elitní centr Golden Knights ovládl kanadské bodování vyřazovací části s 26 body (6+20).

Právě zmiňovaná originální šestice hráčů Golden Knights dostala přednost při tradičním kolečku se Stanley Cupem. Ten z rukou ligového komisionáře Garyho Bettmana převzal kapitán Mark Stone a následně jej předal kolovat Smithovi, Marchessaultovi, Williamu Karlssonovi, Theodorovi, McNabbovi a Carrierovi, než došlo na zbylé hráče týmu.

Ve finále hrál jediný český hokejista. V obraně Floridy nastupoval Radko Gudas, který vyhrál v play off statistiku hitů. Za 21 startů jich stihl rozdat 91. S 35 zblokovanými střelami byl sedmý. Finále přitom dohrával s výronem kotníku, uvedli Panthers po skončení série. Gudas odstoupil po Barbaševově hitu v úvodu druhého utkání, po němž nepříjemně narazil do hrazení. Od třetího utkání už byl ale zase zpátky v sestavě.

Na druhé straně byl v širším kádru brankář Jiří Patera, ale mezi vítěze poháru zapsán nebude, protože při debutu v NHL v této sezoně odchytal jen dva duely a do play off nezasáhl.

Finále Stanley Cupu 2023 - 5. zápas

Play-off NHL
Finále 14. 6. 2023 2:20
Vegas Golden Knights Vegas Golden Knights : Florida Panthers 9:3 (2:0, 4:1, 3:2)
Góly:
11:52 Stone
13:41 Hague (Eichel, Marchessault)
30:28 Martinez (Eichel, Pietrangelo)
32:13 R. Smith (Karlsson, Theodore)
37:15 Stone (Howden, Stephenson)
39:58 Amadio (R. Smith)
48:22 Barbašev (Eichel, Theodore)
54:06 Stone
58:58 N. Roy (Theodore, McNabb)
Góly:
22:15 Ekblad (Cousins)
48:47 Reinhart (Bennett, Montour)
51:39 Bennett (Forsling, Reinhart)
Sestavy:
Hill (Quick) – Pietrangelo (A), Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Marchessault, Eichel, Barbašev – Stone (C), Stephenson, Howden – Amadio, Karlsson, R. Smith (A) – Kolesar, N. Roy, Carrier.
Sestavy:
Bobrovskij (Lyon) – Ekblad (A), Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Duclair, Barkov (C), Lundell – Reinhart (A), Bennett, Verhaeghe – Cousins, E. Staal, Lomberg – Dalpe, White, Děnisenko.

Rozhodčí: Sutherland, Rooney – Murchison, Barton

Počet diváků: 19 058

Stav série: 4:1