Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

Sport

  6:29aktualizováno  7:04
Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL proti Torontu a slaví postup do dalších bojů. Vítězství 2:1 trefil po parádní akci ze druhé minuty prodloužení český útočník David Pastrňák, jehož účast na blížícím se MS v Praze se tak vzdaluje.

Stejně jako v ročnících 2018 a 2019, kdy se celky Bostonu a Toronta rovněž poměřily v prvním kole play off, se i letos nakonec radovali hokejisté Bruins po výhře v dramatickém sedmém zápase série. Poslední konfrontaci rozhodla v 62. minutě česká hvězda Pastrňák.

Sedmadvacetiletý rodák z Havířova, jenž u předešlých dvou nevyužitých postupových mečbolů nebodoval (Boston po porážkách 1:2PP a 1:2 ztratil vedení v sérii 3:1 na zápasy), odpověděl na kritiku kouče Jima Montgomeryho v ten nejlepší možný okamžik. Běžela druhá minuta nastavení, když ve středním pásmu nabral rychlost a využil nacvičenou akci s obráncem Hampusen Lindholmem.

Rozhodující Pastrňákova branka:

2. kolo play off

Západní konference:

Colorado - vítěz 7. duelu

Dallas - Vegas

Vancouver - Edmonton

Východní konference:

Florida - Boston

Rangers - Carolina

Střelec důležité vyrovnávací branky domácích z řádné hrací doby cíleně nastřelil puk na zadní mantinel, jenž po odrazu před bránou zpracoval rozjetý Pastrňák a kličkou do bekhendu překonal brankáře Ilju Samsonova.

Ten pro sedmý duel nahradil v bráně zraněného Josepha Wolla a pochytal 29 z 31 střel domácích hokejistů. Maple Leafs k postupu nepomohl ani návrat kanonýra Austona Matthewse, jenž vynechal předchozí dva duely.

Dlouhé čekání na úvodní gól v řádné hrací době ukončil až v 50. minutě hrdina šestého duelu William Nylander. Před odkrytou bránou jinak skvěle chytajícího Jeremyho Swaymana jej našel zmíněný Matthews. K velké radosti vyprodané arény TD Garden však o pouhých 81 vteřin později dokázal střelou z levého kruhu srovnat bek Lindholm, jenž sehrál klíčovou roli i u následné vítězné trefy z prodloužení.

Společně s Pastrňákem (21:21, 1+0, +1, 4 střely) slavil postup do druhého kola, ve kterém poměří síly s odpočatou Floridou, také centr Pavel Zacha (20:19, +1, 1 střela). Zklamaný naopak opouštěl ledovou plochu David Kämpf (12:05, -1, 2 střely). O posledním postupujícím celku z úvodního kola play off NHL rozhodne ještě jeden sedmý zápas, a to mezi obhájci Stanley Cupu z Vegas a Dallasem.

Výsledek

NHL
Čtvrtfinále V. konference 5. 5. 2024 2:00
Boston Bruins Boston Bruins : Toronto Maple Leafs Toronto Maple Leafs 2:1P (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)
Góly:
50:22 H. Lindholm (J. van Riemsdyk, Brazeau)
61:54 Pastrňák (H. Lindholm, Carlo)
Góly:
49:01 W. Nylander (Matthews, Bertuzzi)
Sestavy:
Swayman (Ullmark) – McAvoy (A), Lohrei, Carlo, H. Lindholm, Shattenkirk, P. Wotherspoon – Pastrňák (A), Zacha, DeBrusk – Geekie, Coyle, Marchand (C) – Brazeau, Frederic, J. van Riemsdyk – Maroon, J. Boqvist, Beecher.
Sestavy:
Samsonov (Mar. Jones) – Ljubuškin, Rielly (A), McCabe, Benoit, Liljegren, Edmundson – Marner, Domi, Bertuzzi – W. Nylander, Tavares (C), Knies – Järnkrok, Matthews, Holmberg – Gregor, Kämpf, Dewar.

Rozhodčí: Sutherland, Furlatt – Murray, MacPherson

Stav série: 4:3