Úterý 28. května 2024, svátek má Vilém
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nečas pomohl odvrátit vyřazení dvěma body, Dallas je blízko postupu

Sport

  7:18aktualizováno  7:47
Hokejisté Caroliny dokázali odvrátit druhý postupový mečbol Rangers. V play off NHL uspěli na ledě New Yorku 4:1 i díky gólu a asistenci českého útočníka Martina Nečase a snížili tak stav série na 2:3 na zápasy. Do vedení 3:1 v sérii odskočil Dallas poté, co porazil Colorado jasně 5:1.

Vítězi Prezidentovy trofeje z letošní základní části, hokejisté Rangers, vstoupili do play off ve velkém stylu, když po triumfu 4:0 na zápasy nad Washingtonem uspěli i v úvodních třech partiích druhého kola proti Carolině. Tým Hurricanes se však v kritické chvíli vzchopil a výsledky 4:3 a 4:1 odmítl úvodní dva pokusy New Yorku o završení postupu.

V pondělní partii se tomu stalo až díky čtyřem trefám hostující Caroliny ze třetí třetiny. Blueshirts před svými fanoušky ve slavné Madison Square Garden vedli od 27. minuty, kdy se při hře v oslabení prosadil sváteční střelec Jacob Trouba. Kapitán Rangers proměnil přečíslení 2 na 1 střelou z pravého kruhu.

Carolina ukončila neprůstřelnost Igora Šesťorkina až v 44. minutě, kdy se dlouhou kličkou prosadil zkušený centr Jordan Staal. Smírný stav 1:1 vydržel jen do 47. minuty. Po ráně beka Bradyho Skjeie se dostal k zakončení z předbrankového prostoru Jevgenij Kuzněcov. Krátce na to navíc Trouba za bránou Rangers přišel o puk a Martin Nečas (15:56, 1+1, +2, 2 střely) pohotově našel volného mezi kruhy Jordana Martinooka.

Český forvard ve službách Caroliny navíc neřekl své poslední slovo. V 57. minutě při závěrečné snaze domácích bez brankáře napálil přes celé kluziště puk do opuštěné klece - 4:1 pro Hurricanes. V sestavě New Yorku po senzačním návratu do sestavy po vleklých potížích s otřesy mozku podruhé za sebou chyběl nemocný Filip Chytil.

Hokejisté Dallasu rázně nakročili za postupem do finále Západní konference. Na ledě Colorada, které bylo v základní části nejlepším celkem z domácího prostředí, dokázal pro změnu nejlepší tým ligy ve venkovních startech vybojovat výhry 4:1 a 5:1. V sérii se tak Stars ujali vedení 3:1 na zápasy.

Hlavním hrdinou čtvrtého duelu byl útočník Dallasu Wyatt Johnston. Nejprve v 16. minutě gólem z oslabení otevřel skóre a v 26. minutě pak stejný hráč využil pro změnu i přesilovou hru. V polovině řádné hrací doby přidal už třetí branku hostů ofenzivní bek Miro Heiskanen. Colorado záhy na to dokázalo snížit zásluhou Caseyho Mittelstadta, ve třetí třetině se z gólů ale opět radovali jen zástupci Stars. Pojistky přidali Jevgenij Dadonov a do prázdné brány mířící Sam Steel.

Český centr Radek Faksa plnil roli nehrajícího náhradníka a do zápasu nezasáhl, domácím Avalanche nečekaně chyběl Valerij Ničuškin. Urostlý forvard byl zpátky zařazen do NHL/NHLPA asistenčního programu na pomoc hráčům v náročných životních situacích.

Výsledky

NHL
Semifinále V. konference 14. 5. 2024 1:00
New York Rangers New York Rangers : Carolina Hurricanes Carolina Hurricanes 1:4 (0:0, 1:0, 0:4)
Góly:
26:23 Trouba
Góly:
43:33 J. Staal (Orlov)
46:39 Je. Kuzněcov (Skjei, Kotkaniemi)
49:56 Martinook (Drury, Nečas)
56:31 Nečas (Drury, Chatfield)
Sestavy:
Šesťorkin (Quick) – Fox (A), R. Lindgren, Schneider, K. Miller, Trouba (C), E. Gustafsson – Roslovic, Zibanejad, Kreider – Lafrenière, Trocheck, Panarin (A) – Kakko, Wennberg, Cuylle – Rempe, Goodrow, Vesey.
Sestavy:
Andersen (Kočetkov) – Burns, Slavin (A), DeAngelo, Skjei, Chatfield, Orlov – Svečnikov, S. Aho II, Guentzel – Nečas, Drury, Martinook (A) – Jarvis, J. Staal (C), Teräväinen – Noesen, Je. Kuzněcov, Kotkaniemi.

Rozhodčí: St. Laurent, O'Rourke – Gawryletz, Murchison

Počet diváků: 18 006

Stav série: 3:2

NHL
Semifinále Z. konference 14. 5. 2024 3:30
Colorado Avalanche Colorado Avalanche : Dallas Stars Dallas Stars 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)
Góly:
32:35 Mittelstadt (Drouin)
Góly:
15:37 W. Johnston (Steel)
25:46 W. Johnston (J. Robertson, Heiskanen)
31:24 Heiskanen (Stankoven, J. Robertson)
49:30 Dadonov (Marchment, Heiskanen)
58:10 Steel (W. Johnston, Seguin)
Sestavy:
Georgijev (Annunen) – Makar, C. Jones, Girard, J. Johnson, Manson, Se. Walker – Lehkonen, MacKinnon, Rantanen – Drouin, Mittelstadt, Parise – Wood, Colton, Kiviranta – Duhaime, Trenin, Cogliano.
Sestavy:
Oettinger (Wedgewood) – Heiskanen, Harley, Lindell, C. Tanev, R. Suter, Lundkvist – Hintz, J. Robertson, Pavelski – Marchment, Duchene, Seguin – Benn, W. Johnston, Stankoven – Cr. Smith, Steel, Dadonov.

Rozhodčí: Sutherland, Furlatt – Alphonso, Murray

Počet diváků: 18 123

Stav série: 1:3

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...