Pátek 31. května 2024, svátek má Kamila
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Boston odvrátil první mečbol Floridy, Edmonton srovnal sérii s Vancouverem

Sport

  7:17aktualizováno  7:45
Hokejisté Bostonu v play off NHL vybojovali těsnou výhru 2:1 z ledu Floridy a odvrátili tak první postupový mečbol soupeře, který v sérii dál vede 3:2 na zápasy. Z českého tria Pastrňák - Zacha - Lauko tentokrát za Bruins nikdo nebodoval. Výhru slavili i hokejisté Edmontonu, kteří trefou obránce Boucharda z 60. minuty uspěli nad Vancouverem 3:2 a srovnali tak sérii na 2:2 na zápasy.

Po třech navazujících výhrách Floridy se v 5. zápase série již s hrozbou vyřazení radovali po těsném skóre 2:1 pro změnu hokejisté Bostonu. Velkou zásluhu na tom měl obránce Charlie McAvoy, jenž nechyběl u obou branek Bruins. Nejprve v 5. minutě přihrávkou pomohl k otevírací brance, kterou rychlou kličkou z předbrankového prostoru zařídil Morgan Geekie.

Po vyrovnání kanonýra Panthers Sama Reinharta z 27. minuty se McAvoy prosadil podruhé poté, co v 31. minutě přesnou střelou zakončoval rychlý protiútok Bostonu. Domácím nepomohla ani trenérská výzva, rozhodčí u dané akce neshledali nedovolené bránění brankáři Sergeji Bobrovskému. Při následné hře v oslabení měl z úniku velkou šanci srovnat aktivní Reinhart, na pozorného Jeremyho Swaymana si však nepřišel.

Ve třetí třetině se do samostatného úniku urval i hostující Pavel Zacha (19:56, +/-: 0, 2 střely), stejně jako spoluhráči David Pastrňák (22:11, +/-: 0, 4 střely) s Jakubem Laukem (6:09, +/-: 0) však v pátém zápase série bodovat nedokázal. Florida se v závěru řádné hrací doby pokoušela o vyrovnání hrou bez brankáře, skóre se však již neměnilo. Boston, jenž za stavu série 1:3 v historii ani jednou z 25 situací nedokázal vybojovat postup, si tak udržel naději na zvrat a vybojoval si šesté pokračování na ledě domácí TD Garden.

Dramatickou koncovku nabídl čtvrtý zápas série mezi Edmontonem a Vancouverem. V kanadském souboji dokázali ve třetí třetině hostující Canucks vymazat dvougólový náskok Oilers, když branky Leona Draisaitla a Ryana Nugent-Hopkinse z 12. a 40. minuty vymazali zásahy z 47. a 59. minuty Conor Garland s Dakotou Joshuou.

Radost z vyrovnání v hostujících řadách však neměla dlouhého trvání. Edmonton totiž dokázal o pouhých 62 vteřin hry později opět převzít vedení v utkání, když se v čase 59:21 prosadil ofenzivní obránce Evan Bouchard. U vítězné trefy, díky níž Oilers srovnali stav série na 2:2 na zápasy, asistovali Leon Draisaitl a Evander Kane.

Prvně jmenovaný německý útočník se tak zlepšil na průběžných 20 bodů (8+12) a vévodí tabulce produktivity play off před hvězdným spoluhráčem Connorem McDavidem, jenž má bodů 18 (2+16). V obraně Vancouveru nechyběl český zástupce Filip Hronek (21:49, -1, 1 střela), bodově se však neprosadil.

Výsledky

NHL
Semifinále Z. konference 15. 5. 2024 3:50
Edmonton Oilers Edmonton Oilers : Vancouver Canucks Vancouver Canucks 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)
Góly:
11:10 Draisaitl (McDavid, Bouchard)
39:20 Nugent-Hopkins (Ekholm)
59:21 Bouchard (Draisaitl, E. Kane)
Góly:
46:54 Garland (E. Lindholm, Zadorov)
58:19 Joshua (Boeser, Q. Hughes)
Sestavy:
Pickard (S. Skinner) – Bouchard, Ekholm, Desharnais, Nurse (A), Ceci, Kulak – Hyman, McDavid (C), Nugent-Hopkins – E. Kane, Draisaitl (A), Holloway – Perry, R. McLeod, Foegele – C. Brown, Ryan, Janmark.
Sestavy:
Šilovs (DeSmith) – Hronek, Q. Hughes (C), T. Myers, Zadorov, Juulsen, Cole – Boeser, J. Miller (A), P. Suter – L. Karlsson, E. Pettersson (A), Michejev – Garland, E. Lindholm, Joshua – Lafferty, Blueger, Aman.

Rozhodčí: L’Ecuyer, Charron – Cherrey, Gibbons

Počet diváků: 18 347

Stav série: 2:2

NHL
Semifinále V. konference 15. 5. 2024 1:00
Florida Panthers Florida Panthers : Boston Bruins Boston Bruins 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Góly:
26:23 Reinhart
Góly:
04:49 Geekie (DeBrusk, McAvoy)
30:25 McAvoy (Coyle, Frederic)
Sestavy:
Bobrovskij (Stolarz) – Forsling, Ekblad (A), Mikkola, Montour, Ekman-Larsson, Kulikov – Tarasenko, Barkov (C), Reinhart – Verhaeghe, Bennett, M. Tkachuk (A) – Luostarinen, Lundell, Rodrigues – Lorentz, Stenlund, Okposo.
Sestavy:
Swayman (Ullmark) – Lohrei, McAvoy (A), H. Lindholm, Carlo, P. Wotherspoon, Peeke – DeBrusk, Geekie, Pastrňák (A) – Heinen, Coyle (A), Frederic – J. van Riemsdyk, Zacha, Brazeau – Lauko, Beecher, Maroon.

Rozhodčí: Rehman, Kozari – Barton, Marquis

Počet diváků: 20004

Stav série: 3:2