Neděle 16. června 2024, svátek má Zbyněk
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Edmonton udolal Dallas gólem ze druhého prodloužení, trefil se McDavid

Hokejisté Edmontonu oslavují vítěznou trefu Connora McDavida. foto: Reuters

Zahajovací zápas finálové série Západní konference letošního play off NHL mezi Dallasem a Edmontonem se natáhl až do 81. minuty. Za stavu 2:2 se dlouho prodlužovalo a hrdinou se nakonec stal kapitán hostujících Oilers Connor McDavid.
  7:16aktualizováno  7:29

Ze tří konfrontací z letošní základní části vyšel Dallas nad Edmontonem dvakrát vítězně. V úvodním utkání finále Západní konference však na kanadského soupeře vyzrát nedokázal. Oilers díky dvěma slepeným gólům z úvodu druhé třetiny odskočili Stars do trháku.

V 21. minutě ukončil bezbrankový stav pohotovou dorážkou průběžný lídr produktivity play off Leon Draisaitl. V 25. minutě se pak do přečíslení 2 na 1 řítili Connor McDavid se Zachem Hymanem. Bránící hráč Dallasu vystihl přihrávku McDavida, zpomalenou akci hostů ale Hyman přesto dokázal dohrát. Chytře si podržel puk a našel mezírku mezi betony Jakea Oettingera. Slavil tak svůj již 12. zásah v probíhajícím play off.

Domácí hokejisté se však mohli opřít o zkušeného útočníka Tylera Seguina. Ten je nejprve v 27. minutě dostal zpátky do kontaktu, když byl na konci akce trestající velkou hrubku obránce Bretta Kulaka v rozehrávce. Vytouženého vyrovnání se Stars dočkali až v 57. minutě. Po střele Jasona Robertsona byl v pravý čas na pravém místě opět dorážející Seguin - 2:2.

Hned v úvodní minutě prodloužení dvakrát zvedl publikum ze sedaček Jason Robertson. Velká hvězda ofenzivy Dallasu ovšem zakončovala jen do konstrukce brány za již překonaným Stuartem Skinnerem. Blízko rozhodující akci byli i hráči Edmontonu. V 75. minutě však McDavida vychytal zázračným zákrokem hokejkou Oettinger.

Oba borci se střetli i na startu druhého prodloužení, tentokrát již ale slavil produktivní útočník Edmontonu. Od pravého mantinelu vyslal prudký pas do předbrankového prostoru Evan Bouchard a McDavid z první puk nasměroval do sítě. Jediný český účastník zápasu, centr Dallasu Radek Faksa (14:26, +/-: 0), tak odcházel do kabin zklamaný.

Výsledek

NHL
Finále Z. konference 24. 5. 2024 2:30
Dallas Stars Dallas Stars : Edmonton Oilers Edmonton Oilers 2:3P (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly:
26:11 Seguin (Benn)
56:37 Seguin (Dadonov, J. Robertson)
Góly:
20:58 Draisaitl (Kulak, Hyman)
24:17 Hyman (McDavid)
80:33 McDavid (Bouchard)
Sestavy:
Oettinger (Wedgewood) – Harley, Heiskanen, Lindell (A), C. Tanev, R. Suter, Petrovic – Stankoven, W. Johnston, Benn (C) – Pavelski, Duchene, J. Robertson – Dadonov, Seguin (A), Marchment – Cr. Smith, Steel, Faksa.
Sestavy:
S. Skinner (Pickard) – Ekholm, Bouchard, Nurse, Desharnais, Kulak, Ceci – Hyman, McDavid (C), Nugent-Hopkins (A) – E. Kane, Draisaitl (A), Holloway – Ryan, R. McLeod, Foegele – C. Brown, Carrick, Janmark.

Rozhodčí: Kelly Sutherland, Eric Furlatt – Scott Cherrey, Ryan Gibbons

Počet diváků: 18532

Stav série: 0:1