Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

McDavid byl u dvou gólů a Edmonton slaví postup do finále Stanley Cupu

Connor McDavid (97) a Leon Draisaitl (29) z Edmonton Oilers jako vítězové Západní konference NHL. foto: AP

Dvě využité přesilovky ze zahajovací třetiny stály za rozhodující výhrou hokejistů Edmontonu ve finále Západní konference play off NHL. Vítězství nad Dallasem 2:1 a celkový postup 4:2 na zápasy zařídil kapitán Oilers Connor McDavid, jenž jeden gól vstřelil a na druhý nahrál. V závěrečné bitvě o Stanley Cup se kanadský celek poměří s Floridou.
  7:28aktualizováno  7:53

Edmonton si finále Stanley Cupu zahraje poprvé od roku 2006, kdy gólem českého obránce Františka Kaberleho nakonec slavila triumf 4:3 na zápasy Carolina, a celkově poosmé v bohaté klubové historii. Tým kolem legendárního Wayna Gretzkého a Marka Messiera stříbrný pohár vybojoval čtyřikrát v letech 1984, 1985, 1987, 1988 a po přestupu slavné 99 do LA ještě popáté v roce 1990.

Pod vedením největší hvězdy NHL z posledních let Connorem McDavidem, který kraluje bodování play off s 31 zápisy (5+26) z 18 startů, si o další zápis do historie Oilers zahrají poprvé. Stalo se tak po nedělním výsledku 2:1 a celkovém postupu 4:2 na zápasy ve finále Západní konference nad Dallasem. Posledním soupeřem kanadského celku bude Florida.

Skvěle hrající McDavid (1+1) a obránce Evan Bouchard (0+2) byli u obou branek svých barev. Poté, co hostující Tyler Seguin už ve 3. minutě trefil tyč brány Stuarta Skinnera, otevíral produktivní útočník Oilers skóre v 5. minutě.

McDavid v přesilové hře prokličkoval mezi bránícími hráči Stars až před brankáře Jakea Oettingera a v zakončení se rovněž nemýlil. V 16. minutě hráli domácí podruhé v početní výhodě a byla z toho druhá branka. McDavid od levého mantinelu našel ve střelecké pozici před bránou kanonýra Zacha Hymana ten pohotově dosáhl již své 14. trefy v letošním play off.

Ve druhé hrací části byli blízko gólu McDavid a hostující Roope Hintz. Oba však za již překonanými gólmany rozezvonili jen konstrukce branky. Nejlepší tým z venkovních zápasů v základní části se dočkal snížení skóre až v 50. minutě, kdy Skinnera obral o čisté konto Mason Marchment. Po úvodní nepřesné střele do zadního mantinelu se útočník Dallasu dostal do druhé příležitosti po přihrávce od Seguina a před odkrytou bránou přemísťujícího se Skinnera neměl složitou pozici.

V závěru zápasu ale Skinner své spoluhráče podržel, Stars i přes výraznou střeleckou převahu 35:10 nedokázali vyrovnat ani při snaze s šesti hráči v poli. I pro posledního českého zástupce ve vyřazovacích bojích NHL centra Radka Faksu (8 zápasů v play off s bilancí 1+0), který do rozhodující šesté partie nezasáhl, tak sezona končí.

Výsledek:

NHL
Finále Z. konference 3. 6. 2024 2:00
Edmonton Oilers Edmonton Oilers : Dallas Stars Dallas Stars 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)
Góly:
04:16 McDavid (Draisaitl, Bouchard)
15:42 Hyman (McDavid, Bouchard)
Góly:
49:18 Marchment (Seguin, C. Tanev)
Sestavy:
S. Skinner (Pickard) – Ekholm, Bouchard, Nurse (A), Kulak, Broberg, Ceci – Nugent-Hopkins, McDavid (C), Hyman – R. McLeod, Draisaitl (A), Perry – Holloway, Henrique, E. Kane – Janmark, Ryan, C. Brown.
Sestavy:
Oettinger (Wedgewood) – Lindell, Heiskanen (A), Harley, C. Tanev, R. Suter, Petrovic – J. Robertson, Hintz, Seguin – Marchment, Duchene, Dadonov – Benn (C), W. Johnston, Stankoven – Steel, Bourque, Pavelski (A).

Rozhodčí: Rank, Hebert – Alphonso, Murray

Počet diváků: 18347

Stav série: 4:2