Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bobrovskij čaroval v brance, Floridě na úvod finále Stanley Cupu vychytal výhru

Hráči Floridy gratulují Sergeji Bobrovskému k vychytané nule. foto: Reuters

Hokejisté Edmontonu útočili, góly ovšem v zahajovací partii finále Stanley Cupu 2024 střílela jen domácí Florida. Skvěle chytající Sergej Bobrovskij a trefy útočníků Verhaegheho, Rodriguese a Luostarinena stály za výsledkem 3:0, díky němuž Panthers vedou 1:0 na zápasy. Závěrečná série NHL, ve které nenastupuje žádný český hráč, pokračuje na stejném místě druhým zápasem v úterý 11. června od dvou hodin ráno středoevropského času.
  8:29aktualizováno  10:12

Florida se rychle ujala vedení, když už ve 4. minutě elitní formace Panthers přečíslila obranu soupeře a Carter Verhaeghe po přihrávce od kapitána Aleksandera Barkova svou 10. trefou v play off rozjásal vyprodanou Amerant Bank Arénu.

Střelecká převaha hostů včetně úniků Adama Henriquea a Ryana Nugent-Hopkinse, se kterou si skvěle chytající Sergej Bobrovskij dokázal poradit, k vyrovnání nevedla, a tak v úvodu druhé dvacetiminutovky udeřili opět domácí.

Bojovník Sam Bennett si v 23. minutě v útočném pásmu vyválčil svůj nahozený puk a našel před bránou volného Evana Rodriguese, jenž se ve velké šanci nemýlil - 2:0 pro Panthers. Edmonton v danou chvíli vedl 13:5 na střely, na góly ale o dva ztrácel.

Když už ve 30. minutě Connor Brown dotlačil puk za brankovou čáru Floridy, dosáhl toho i s betonem Bobrovského. Rozhodčí tedy branku uznat nemohli a čekání Oilers na první úspěch pokračovalo. Na neprůstřelnosti jedničky Panthers ale nic nezměnily ani nebezpečné početní převahy kanadského celku.

Darnell Nurse (vlevo) z Edmontonu a Evan Rodrigues z Floridy se přetlačují před...
Brankář Sergej Bobrovskij se snaží přesunout a vykopnout puk během velké šance...

Střelecká převaha Edmontonu tak narůstala, ovšem souměrně s počtem zákroků Bobrovského. Dvojnásobný vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře ligy z let 2013 a 2017 s Columbusem se celkově zastavil na 32 zákrocích.

Výkon domácího gólmana ocenili hráči obou týmů. „Zejména v úvodu nás hodně podržel,“ uvedl lídr Floridy Matthew Tkachuk. „Hráli jsme celý zápas úžasně. Bob ale chytal ohromně. Hlavně díky němu vyhráli,“ uvedl gólman Edmontonu Stuart Skinner, který zastavil 15 střel.

Tečku za zápasem udělal v čase 59:55 při závěrečné hře Oilers bez brankáře do prázdné klece mířící Eetu Luostarinen, druhou asistenci večera bral defenzivní specialista Barkov.

První hvězdou však nemohl být zvolen nikdo jiný, než bezchybný Bobrovskij. Na své druhé čisté konto probíhajícího play off potřeboval šestkrát vychytat šance Connora McDavida a čtyřikrát Leona Draisaitla a Evana Boucharda.

Z kádru vítězů je potřeba vyzdvihnout ještě bojovný výkon centra Bennetta, jenž rozdal celkově 11 hitů. Jedním z nich i krvavě poranil na bradě lídra produktivity play off McDavida.

„Hodně věcí se mi líbilo. Moc jsme jim toho nedovolili, ale do čeho jsme je pustili, to bylo nebezpečné,“ uvedl McDavid. „Základem naší hry je bruslení, dostávat puky do útočného pásma, napadání. Většinu zápasu jsme tlačili a měli více ze hry. Když budeme pokračovat ve stejných výkonech, tak jsme optimisté,“ doplnil Zach Hyman.

Výsledek

NHL
Finále 9. 6. 2024 2:00
Florida Panthers Florida Panthers : Edmonton Oilers Edmonton Oilers 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Góly:
03:59 Verhaeghe (Barkov, Reinhart)
22:16 Rodrigues (Bennett, Montour)
59:56 Luostarinen (Barkov)
Góly:
Sestavy:
Bobrovskij (Stolarz) – Ekblad (A), Forsling, Mikkola, Montour, Kulikov, Ekman-Larsson – Reinhart, Barkov (C), Verhaeghe – Rodrigues, Bennett, M. Tkachuk (A) – Tarasenko, Lundell, Luostarinen – Okposo, Stenlund, Lorentz.
Sestavy:
S. Skinner (Pickard) – Bouchard, Ekholm, Ceci, Nurse, Kulak, Broberg – Hyman, McDavid (C), Nugent-Hopkins (A) – E. Kane, Draisaitl (A), Holloway – Perry, R. McLeod, Foegele – C. Brown, Henrique, Janmark.

Rozhodčí: O'Rourke, Kozari – MacPherson, Murray

Počet diváků: 19 543

Stav série: 1:0