Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Odešel nejlepší obránce na světě.‘ Český hokej přišel o legendu, zemřel bek Suchý

Jan Suchý na archivním snímku foto: Jaroslav ŠnajdrMAFRA

Ve věku nedožitých 77 let zemřel legendární hokejový obránce Jan Suchý. Stříbrný medailista z olympijských her v Grenoble 1968 a šestinásobný medailista z mistrovství světa byl nejproduktivnějším obráncem v historii československého hokeje. Informaci iDNES.cz potvrdil zástupce havlíčkobrodského klubu.
  13:51aktualizováno  14:31

„Je to bohužel pravda. Zemřela legenda brodského hokeje, těžko se mu někdo jiný vyrovná. Ale beru to jako fakt, nedá se s tím nic dělat,“ uvedl člen výkonného výboru havlíčkobrodského klubu David Kozlík starší. „Poslední rok jsme se neviděli, protože byl covid. Co jsem věděl, tak už o nějaké návštěvy nestál.“ 

Havlíčkobrodský rodák, který v sezoně 1968/69 jako jediný obránce dokázal vyhrát bodování československé ligy, je neodmyslitelně spjatý s nedalekou Jihlavou. Ve červenožlutém dresu armádní Dukly dokázal získat sedm titulů mistra republiky, společně se svými kamarády Jaroslavem a Jiřím Holíky patří k největším ikonám klubu z Vysočiny.

V Jihlavě legendární „Souška“ odehrál šestnáct sezon, v závěru kariéry působil v Rakousku a Německu. V roce 2008 byl vybrán do Síně slávy českého hokeje, o rok později jako šestnáctý český hráč do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace.

Panák před zápasem, výlety do útoku, hokejový génius... Takový byl Jan Suchý

„Osud mu nedopřál zlato ze světového šampionátu ani angažmá v NHL, přesto patří ke zlatým generacím našeho hokeje. Svým stylem hry, odvážným blokováním střel i neuvěřitelnou produktivitou předběhl dobu o několik desetiletí a stal se vzorem pro následovníky doma i v zahraničí,“ uvedl v tiskové zprávě prezident Českého hokeje Tomáš Král.

„Odešel nejlepší obránce na světě. Tím je řečeno všechno,“ prohlásil bývalý generální manažer hokejových klubů z Jihlavy a Havlíčkova Brodu Augustin Žák.

„Byl výjimečný. Byli jsme spolu v Brodě dvacet let a oni ještě s panem Chytráčkem k brodskému hokeji patřili. Je to to nejhorší, že oni dva nejsou. Byly to legendy, které zůstaly brodskému hokeji věrné,“ dodal Žák.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!