Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Začíná jít do tuhého

Sport

  10:00
QUÉBECK - Na mistrovství světa začíná jít opravdu do tuhého. V noci na dnešek sehrála česká hokejová reprezentace poslední zápas osmifinálové skupiny. Nyní už vyhlíží soupeře na klíčové čtvrtfinále, tedy na zápas pravdy, který rozhodne o úspěchu nebo smutném konci velkých ambicí.

Češi znovu zřejmě potkají Švédsko. foto: ČTK

 
Nebudeme si vybírat soupeře, znělo z české kabiny během víkendového programu na mistrovství světa v kanadském Québeku. Díky vítěznému duelu s Běloruskem si Češi zajistili postup do čtvrtfinále už v sobotu. Proti silným Švédům mohli Češi nacvičovat různé varianty, případná prohra by tolik nebolela. "Nebudeme spekulovat. Chceme vyhrát,“ tvrdil reprezentační trenér Alois Hadamczik.


Teoreticky mohli Češi taktizovat. Čtvrtfinále se poprvé od zavedení play off nehraje křížem proti soupeřům z druhé osmifinálové skupiny. Národní tým tak ve středu narazí na jednoho z trojice Rusko, Švédsko nebo Švýcarsko. Situace v tabulce byla ovšem poměrně zamotaná. "Je jedno, s kým se potkáme, není potřeba nějak kalkulovat. Uvidíme, jak to dopadne,“ prohlásil útočník Tomáš Plekanec.

"Přijeli jsme sem, abychom získali medaili, máme tým tak kvalitní, že může pomýšlet i na nejvyšší mety,“ prohlásil Aleš Kotalík. "V tom případě je nám jedno, s kým budeme hrát.“ O konečném pořadí ve skupině a tím pádem i o čtvrtfinálových dvojicích rozhodnou až dnešní závěrečné duely. Loni tým žádnou možnost nějakého taktizování neměl. Do čtvrtfinále se protáhl s odřenými zády a v klíčovém duelu šampionátu nastoupil proti největšímu favoritovi z Ruska a padl.

"Od spekulantů se štěstí odvrátí,“ mávl rukou kouč Hadamczik, který chtěl proti Švédsku postavit i hráče, kteří v předchozích utkáních nehráli a do branky Marka Pince. "Po tom, co si odpočinul, se mi Hnilička hodně líbil proti Švýcarsku,“ vysvětloval tah Hadamczik.