Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Začíná ruská Kontinentální liga

Sport

  13:54
MOSKVA - Zítra startuje dlouho očekávaný projekt ruských oligarchů Kontinentální hokejová liga. Největším tahákem nástupkyně ruské Superligy je pro české fanoušky osoba nejlepšího Evropana historie NHL Jaromíra Jágra. Podaří se mocným Rusům konkurovat právě slavné NHL?

Největší hvězda KHL Jaromír Jágr foto: ČTK

Nově vzniklá Kontinentální hokejová ligy jako první ze všech soutěží zahájí již zítra svou sezonu. Hlavním trumfem soutěže je český útočník Jaromír Jágr, který dal sbohem NHL a zamířil do Avangardu Omsk. Tuzemský hokej zastupuje kromě hvězdné osmašedesátky další téměř třicítka hokejistů. KHL se mimo ruské území rozšířila i do Lotyšska, Kazachstánu a Běloruska a má plány expandovat i do dalších zemí.

Dvacítku klubů ruské superligy z minulé sezony v soutěži doplnily Dinamo Riga, Barys Astana a Dinamo Minsk. Nováčkem je ruský Chimik Voskresensk, který nahradil Jekatěrinburk. Ten byl sice do soutěže přihlášen, ale nesehnal dostatek peněz. Kluby zlákaly řadu zajímavých jmen z NHL, ale i z evropských soutěží a snaží se vytvořit protipól prestižní zámořské soutěže na euro-asijské půdě.

Právě Jágr je důkazem toho, že nová soutěž může v mnoha ohledech konkurovat NHL. V Rusku se platy hráčů zatím nezveřejňují, ale čistý příjem bývalého kapitána New York Rangers v Omsku se podle dostupných zdrojů může vyšplhat až na sedm milionů dolarů ročně. V tom případě by se dal považovat za nejlépe placeného hokejistu světa, protože příjem nyní nejvýše oceněného hráče NHL Alexandra Ovečkina 9.538.462 dolarů může po zdanění klesnout pod hranici Jágrova platu.

Otázkou je, zda Jágr bude výjimkou či přiláká soutěž další hvězdy podobného typu. Jágrův současný plat je údajně dvojnásobný oproti loňskému příjmu hvězdy soutěže Alexeje Morozova z Kazaně, který však nyní uzavřel nový pětiletý kontrakt. Každopádně v Kontinentální lize je v premiérovém ročníku platový strop na klub 25,4 milionu dolarů a i podle slov generálního manažera Magnitogorsku Gennadije Veličkina jej deset až dvanáct klubů naplní na maximum.

V Kontinentální lize se bude hrát hrát o Gagarinův pohár, který získá nový šampion - vítěz play off. V nadcházející sezoně v základní části odehraje každý tým 56 zápasů - po čtyřech s týmy s vlastní divize a po dvou s týmy z dalších divizí. Do play off postoupí nejlepších šestnáct celků, přičemž vítězové divizí jsou nasazeny na první čtyři místa. Osmifinále a čtvrtfinále se hraje na tři vítězné zápasy, semifinále a finále na čtyři vítězné.

Přehled týmů a českých zástupců v Kontinentální hokejové lize:
Divize Vsevoloda Bobrova:
Salavat Julajev Ufa: Miroslav Blaťák (obránce), Leoš Čermák, Michal Mikeska (oba útočníci).
Atlant Mytišči: Jan Bulis (útočník).
Severstal Čerepovec: Josef Straka (útočník).
Metallurg Novokuzněck: Jan Horáček (obránce), Miloslav Hořava (útočník).
Spartak Moskva: Ondřej Fiala (útočník), Miloš Říha (trenér).
Dinamo Minsk: nikdo.

Divize Anatolije Tarasova:
Metallurg Magnitogorsk: Karel Pilař (obránce), Jan Marek, Jaroslav Kudrna, Tomáš Rolinek (všichni útočník).
CSKA Moskva: nikdo.
SKA Petrohrad: nikdo.
HK MVD Balašicha: nikdo.
Traktor Čeljabinsk: Jan Platil (obránce), Marek Vorel (útočník).
Chimik Voskresensk: nikdo.

Divize Arkadije Černyševa:
AK Bars Kazaň: nikdo.
Dynamo Moskva: Karel Rachůnek (obránce), Petr Čajánek (útočník), Vladimír Vůjtek (trenér).
Něftěchimik Nižněkamsk: Petr Hubáček, Ladislav Kohn (oba útočníci).
Viťaz Čechov: nikdo.
Torpedo Nižnij Novgorod: Pavel Brendl (útočník).
Barys Astana: Tomáš Klouček (obránce).

Divize Valerije Charlamova:
Avangard Omsk: Jaromír Jágr, Pavel Rosa, Jakub Klepiš (všichni útočníci).
Lokomotiv Jaroslavl: Zbyněk Irgl, Josef Vašíček (oba útočníci).
Lada Togliatti: nikdo.
Sibir Novosibirsk: nikdo.
Amur Chabarovsk: nikdo.
Dinamo Riga: Filip Novák (obránce).

Autoři: ,

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...