Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Medaile po deseti letech. Češi přehráli Američany 8:4 a mají bronz, Pastrňák přispěl hattrickem

Čeští reprezentanti David Pastrňák (88), Tomáš Hertl (48) a David Sklenička bouřlivě další gól v americké síti. foto: AP

Deset let čekali čeští hokejisté na cenný kov z velké akce, teď se v Tampere radují z bronzu! Na světovém šampionátu zvítězili v boji o třetí příčku 8:4 nad Spojenými státy, přestože po úvodní třetině prohrávali o dvě branky. Kromě Vrány a Blümela si připsali body všichni útočníci.
  14:55aktualizováno  22:58

Opačný scénář než o den dříve. Zatímco v semifinále proti Kanadě se Čechům vydařil úvod a ve zbytku zápasu soupeře jen marně naháněli, tentokrát je slabší začátek nesrazil a postupně začali duel kontrolovat. Především v závěrečné části ukázali sílu.

Američané, kteří opět nasadili pouze čtyři obránce, vůbec nestíhali.

Vzpomínáte na bratislavský šampionát v roce 2011? Tehdy přispěl Roman Červenka hattrickem k výhře 7:4 nad Ruskem a bronzovým medailím. Nyní národní tým vítězí podobným výsledkem.

Kapitán se gólově prosadil i tentokrát, turnaj končí s celkovým ziskem sedmnácti bodů a s největší pravděpodobností bude z Finska odjíždět jako nejproduktivnější hráč mistrovství.

Jeden tříbrankový střelec se v českém mužstvu znovu zrodil. David Pastrňák jej stihl mistrovský kousek zkompletovat dokonce během jediné třetiny.

Na galakoncert hvězdného forvarda došlo až v poslední části, navíc ve chvíli, kdy si musel zvykat na nové parťáky. Kouč Kari Jalonen totiž oproti svým zvykům hýbal formacemi.

Čeští reprezentanti David Pastrňák (88), Tomáš Hertl (48) a David Sklenička...

Pastrňák dohrával střetnutí ve druhém útoku, což se ukázalo jako parádní tah. Hertl, který se během turnaje trápil, po jeho boku najednou ožil a připsal si tři asistence.

Blýskl se i Marek Langhamer. Po úvodní dvacetiminutovce nahradil v brance Karla Vejmelku a inkasoval jen jedinkrát, když jej v závěru překonal Thomas Bordeleau. To jej však příliš mrzet nemuselo, o chvíli později už totiž mohl křepčit s cenou pro nejlepšího hráče zápasu a bronzovou medailí na krku.

Poprvé na turnaji se mohl radovat ze svého gólu David Kämpf. Centr třetí formace dorazil do Finska až v průběhu poté, co Toronto vypadlo z bojů o Stanley Cup. Po pěti duelech měl na kontě jediný bod za úspěšnou přihrávku, tentokrát si ale chuť spravil celkem výrazně.

Napřed v oslabení doklepl Smejkalovu střelu, kterou Swayman vyrazil, a poté přidal sedmou českou trefu, když už byl americký gólman na střídačce.

Po zápase ale sklidil největší aplaus trenér Jalonen. Před šesti lety získal s Finskem stříbrné medaile na světovém šampionátu v Rusku, teď vybojoval s Českem bronz.

S týmem, který schytával kritiku za neatraktivní styl.

S týmem, který po semifinále mnozí odepisovali.

S týmem, který ukázal, že se nevzdává.

Lídři tentokrát nezklamali, naopak šli příkladem. Proti Kanadě se nechali Pastrňák s Krejčím zbytečně vyloučit, o den později na ledě zářili.

A třeba bek Jordán ukázal, že umí i směrem dopředu, když vykouzlil výstavní přihrávku na druhý Pastrňákův gól. Trefili se Smejkal s Černochem, dříči, na kterých bylo jasně vidět, jak ohromnou mají ze svých zásahů radost.

Když pak zněla halou v Tampere česká hymna, drželi se Češi za ramena a s chutí prozpěvovali. Až na Jalonena, jenž si jen s úsměvem vychutnával medailové momenty.

„Pro mě osobně to byly speciální chvíle. Věděl jsem, že domácí fanoušci stojí za námi. Tohle zažijete jednou za život,“ pronesl.

Přitom v úvodu utkání mu pořádně zatrnulo, když se dvakrát téměř identicky prosadil Karson Kuhlman. Nejprve usměrnil puk za Vejmelku po nešťastné teči Hronka, poté dorazil v oslabení do sítě Schimdtovu přihrávku. K tomu skóroval i nejlepší americký střelec na turnaji Adam Gaudette.

Spojené státy vedly po dvaceti minutách 3:1, po střídání brankářů ale hokejisté ožili. V závěrečné třetině na šampionátu ukázali výběr toho nejlepšího, co v sobě mají.

Šest rozmanitých gólů, naprostá demolice vyčerpaného soupeře, který musel skousnout porážku od Čechů už podruhé během necelého týdne.

Zatímco ve skupině nabídl vzájemný duel jen jedinou branku, tentokrát se červené světlo rozsvítilo hned dvanáctkrát. Tři české trefy v úvodu třetí části mimochodem přišly během 166 vteřin. Kanada uzemnila národní tým v semifinále třemi zásahy za 199 sekund.

Jen z tribuny opět střetnutí sledoval mladý bek David Jiříček, třináctý útočník Michael Špaček odehrál jedno střídání.

Kari Jalonen tak získal medaili hned na své první velké akci, kterou s národním mužstvem absolvoval. Už příprava naznačila, že by mohli hokejisté pomýšlet po olympijském kolapsu vysoko. Ve skupině přišla porážka s Rakouskem, odjezd Dominika Simona, jenže pak se vše obrátilo správným směrem.

Semifinále sice nevyšlo, ale kýžený medailový úspěch je po dekádě sucha realitou. Ze zlata se na turnaji radují Finové, kteří ve finále přetlačili v prodloužení Kanadu a sesadili ji z mistrovského trůnu.

MS 2022
29. 5. 2022 14:20
zápas skončil v normální hrací době

Rozhodčí: Lassi Heikkinen, Fraser Lawrence - Hannu Sormunen, Nathan van Oosten. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Zásahy brankářů: 20:25. Počet diváků: 9737 Stav série: 1:0

Přejít na on-line reportáž
Autor: