Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Irgl odmítl Vítkovice a klub zuří: Nepřijal nejvyšší nabídku v historii

Sport

  13:28
PRAHA - Hokejový útočník Zbyněk Irgl na moravsko-slezských hranicích způsobil žhavý spor dvou ocelářských týmů. Po návratu z Kontinentální ligy zvolil v extralize místo mateřských Vítkovic konkurenční Třinec. Ostravský klub přitom podle generálního manažera Františka Černíka nabízel nejvyšší nabídku v historii.

Česká republika - Dánsko. Dánský útočník Morten Green (vlevo) a český útočník Zbyněk Irgl foto: ČTK

Zpráva o Irglově přestupu do Třince rozpoutala už o víkendu debatu na oficiálním profilu hokejových Vítkovic. „Prachy dělaj člověka! Hlavně to srdíčko, co?“ zněly jízlivé komentáře fanoušků. A zareagoval také vítkovický šéf Černík: 

„Jako spolumajitel klubu mohu říci, že jsme Zbyňovi nabídli nejvyšší smlouvu v historii. Věřili jsme, že to srdíčko rozhodne, ale nejsem kardiochirurg. A ani finanční magnát. Mládí vpřed.“

Černíkovi pomocí „liků“ vyjádřilo souhlas skoro čtyřicet lidí, na druhou stranu ne všichni byli jednoznačně proti Irglovi. Někteří jeho rozhodnutí chápou.

„Dostal jsem od Vítkovic výbornou nabídku. Pan Černík udělal maximum pro to, abych se vrátil k nim. Rozhodování bylo těžké. Ale chtěl jsem zkusit něco jiného. A když se vracel Roman Šimíček, Vláďa Vůjtek a další, taky šli do jiného klubu a až pak do mateřského,“ citovala třiatřicetiletého útočníka agentura ČTK.

Česká republika - Bělorusko. Český útočník Zbyněk Irgl (vlevo) a běloruský brankář Vitalij Bělinskij

V dřívějších rozhovorech Irgl, který má ve sbírce stříbro z mistrovství světa 2006 a zejména pod koučem Aloisem Hadamczikem patřil do reprezentačních výběrů, ujistil, že peníze v jeho případě nehrály hlavní roli.

„Opravdu jsem chtěl zkusit něco jiného a Třinec mi prakticky všichni v mém okolí - i bývalí spoluhráči - doporučovali,“ řekl Irgl.

Mezi Oceláře mohla zkušeného útočníka zlákat i zbrusu nová Werk Arena a ty nejvyšší cíle pro příští sezonu.

Zajímavý duel mezi Třincem a Vítkovicemi je v extralize na programu už ve 4. kole, tedy 19. září. Za týden se navíc oba soupeři střetnou v přípravě.

V Třinci má nahradit Růžičku

Irgl by chtěl stihnout oba duely, ale může se teoreticky stát, že před sporem s částí hokejové veřejnosti „uteče“ v průběhu sezony do KHL. Ve dvouleté smlouvě totiž má klauzuli, že v případě lukrativní nabídky může odejít zpátky do Ruska.

Prozatím však třinečtí příznivci doufají, že by mohl alespoň částečně nahradit kanonýra Martina Růžičku. „Vím, že se ode mě góly očekávají. A upřímně řečeno, já je od sebe čekám taky,“ uvedl Irgl, který v minulé sezoně ve 49 utkáních za Dinamo Minsk dal jenom devět gólů a měl k tomu 11 přihrávek. 

„Produktivita nebyla dobrá. Byl jsem naštvaný sám na sebe, protože šancí jsem měl hodně, ale góly jsem nedával. Doufám, že jsem se v létě dobře připravil, a že to bude o něčem jiném.“

Autoři:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...