Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Židlický se dvěma góly zasloužil o výhru

Sport

  10:39
NEW YORK - Český obránce Marek Židlický se zasloužil v pondělním utkání NHL dvěma góly a asistencí o vítězství Minnesoty 4:1 na ledě Chicaga. Oba zásahy zaznamenal ofenzivně laděný zadák v přesilové hře a s celkovými osmi góly je společně s Pavlem Kubinou nejlépe střílejícím českým obráncem. Jedinou branku Blackhawks vstřelil Martin Havlát.

Tomáš Kaberle (vpředu) v soubji s Ericem Staalem. foto: ČTK

 

Židlický všechny trefy v sezoně zaznamenal v početní převaze. V zápase proti Chicagu prošly za záda Nikolaje Chabibulina dvě ze tří jeho střel.

"Pokud chcete v přesilovce skórovat, musíte střílet. Někdy střílíte hodně, máte pět střel a nepadne vám to tam. Někdy máte dvě, přesto skórujete," řekl český obránce, který dvěma góly na přelomu první a druhé třetiny zvýšil na 3:0.

Blackhawks vs. Wild

V souboji dvou českých hokejistů překonal v penaltovém rozstřelu Aleš Kotalík bekhendovou kličkou Tomáš Vokouna a zařídil vítězství Buffala 3:2 nad Floridou. Český útočník si v tomto ročníku drží v samostatných nájezdech vysokou úspěšnost, když proměnil pět z osmi pokusů.

Na Kotalíka, jenž si připsal už čtvrtý rozhodující nájezd, ve druhé sérii navázal Derek Roy, jemuž při pokusu o bekhendový blafák utekl kotouč a Vokounovi projel mezi betony do branky. "V prvním okamžiku jsem si byl téměř jistý, že to mám. Ale pak vidím, že mu utekl puk. Těžko se reaguje na něco, když ani střelec neví, co vlastně dělá," komentoval situaci gólman, s nímž v brance dokázala Florida získat v posledních šesti zápasech 10 bodů z 12 možných.

Panthers vs Sabres

Tampa Bay po třinácti letech porazila v domácím prostředí hokejisty Dallasu a výsledek 4:2 zpečetil gólem do prázdné branky český útočník Václav Prospal. Hrdiny utkání byli Vincent Lecavalier, který vítězství podpořil dvěma góly a asistencí, a Brad Richards, jenž figuroval u obou branek Stars.

Hned ve svém prvním utkání po osmi měsících se zapsal mezi střelce útočník Brandan Shanahan. Ve středu podepsal jednoletou smlouvu s New Jersey a ačkoliv toho devětatřicetiletý veterán s týmem příliš nenatrénoval, dokázal, že střelecký instinkt neztratil. Ve druhé minutě druhé třetiny utkání na ledě Nashvillu otevřel skóre, které vzápětí navýšil David Clarkson. V závěru snížil Radek Bonk, Devils však zásluhou Zacha Parise po asistenci Patrika Eliáše upravili na konečných 3:1.

"Hrál jsem možná víc, než jsem čekal. Stále mám dost co zlepšovat. Byl to jen jeden zápas a přede mnou je ještě velký kus cesty," uvedl Shanahan.

Nejlepší tým Východní konference Boston prohrával se St. Louis pět minut před koncem 1:2, pak se ale na ledě strhla gólová smršť. Třemi brankami, u nichž dvakrát asistoval David Krejčí, se najednou skóre přelilo ve prospěch Bruins. Na vítězství to však nestačilo, neboť hosté dvěma góly srovnali a v penaltovém rozstřelu rozhodl Oshie o zisku druhého bodu pro St. Louis.

Do čela tabulky střelců soutěže se propracoval Alexandr Ovečkin, který dvěma zásahy zajistil Washingtonu vítězství 2:1 v prodloužení na ledě New Yorku Islanders. Obě branky zaznamenal ruský útočník v přesilovkách a přivodil Islanders osmou porážku v řadě. Islanders bodovali v novém roce poprvé, na vině je mizerná produktivita, protože v každém z posledních čtyř utkání vstřelili jen po jedné brance.

Autoři: ,

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...