Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Můžeme si oddechnout, Češi postupují do čtvrtfinále. Jistotu přinesla ruská výhra nad Švédskem

Česká radost po Kubalíkovu vyrovnání foto: ČTK

Aktualizujeme
RIGA/PRAHA - Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v Rize Dánsko 2:1 po samostatných nájezdech a v tabulce se posunuli s 10 body z šesti zápasů na čtvrtou postupovou pozici. Vítězný gól v rozstřelu vstřelil Filip Chytil. Místo pro play off si udrží i po zítřejším derby se Slovenskem, jelikož razítko na postup jim vystavilo večerní vítězství Ruska, kteří zdolali Švédsko 3:2 rovněž po nájezdech.
  14:45aktualizováno  21:39

PODROBNÁ ON-LINE REPORTÁŽ DUELU ČESKO - DÁNSKO ZDE

Přestože Češi už o čtvrtfinále nepřijdou, je jasné, že národní tým bude muset zcela změnit tvář, pokud chce na turnaji uspět. V utkání s Dánskem to byla ukázka toho, jak by se na mistrovství neměl prezentovat. Hned ve 4. minutě inkasoval v prvním oslabení - soupeřova rychlá kombinace se dostala k volnému N. Jensenovi, který z levého kruhu zamířil prudce a přesně kolem Hrubcovy lapačky do sítě.

„V první třetině jsme si zase přišli zahrát. Hra musí být lepší. Musíme poslouchat trenéry, nikdo si nemůže dělat, co chce. Takhle to nejde,“ přiznal Dominik Kubalík.

MS 2021: Česko - Dánsko (Češi na střídačce při samostatných nájezdech)
MS 2021: Česko - Dánsko (Filip Chytil a Jakub Vrána se radují s brankářem...

Času bylo dost, jenže co to bylo platné... Reprezentace nebruslila, chyběl jí pohyb, elán, jiskra. Týmu se nedala upřít snaha, ale moment překvapení? Žádný. Dánové si všechny akce zkušeně pohlídali, bez potíží přežili i všechna oslabení.

Když Kubalík v čase 45:23 vstřelil vyrovnávací gól, byla to obrovská euforie, protože se už zdálo, že Češi nejsou schopni skórovat. Povedlo se to díky ojedinělému tlaku do brány, na jehož konci přihrál Chytil volnému Kubalíkovi, který v nepřehledné situaci nastavil čepel a sklepl puk do sítě.

Dánové nám poslali varování, říká Lenc před klíčovým zápasem. Tlak je podle něj bez fanoušků o něco menší

Že by ale trefa nějak změnila obraz hry, to vůbec. Naopak to mohli být Dánové, kteří mohli rozhodnout, ale Andersen tváří v tvář Hrubcovi selhal - český gólman ho znamenitě vychytal levým betonem. To byl klíčový moment, nebýt jeho, mohl být český hokej poprvé v historii bez postupu do vyřazovací části mistrovství světa.

Za pár minut měl na druhé straně příležitost rozhodnout Vrána, jenž se dostal do samostatného úniku, ale neuspěl ani on. Jako by neměl dostatek síly a slabým pokusem trefil dánského brankáře Dahma do vyrážečky.

Toho sice v prodloužení překonal v početní výhodě Hronek, soupeř však velice správně využil trenérskou výzvu, jež odhalila Kubalíkův předchozí ofsajd. A tak rozhodly nájezdy. V nich skórovali všichni čeští hráči: Hanzl strojově přesným bekhendovým blafákem, Vrána povedenou ranou forhendem, bekhendem se prosadil Kovář a se štěstím uspěl i Chytil.

Historická potupa Švédů

O vítězství Ruska 3:2 po samostatných nájezdech nad Švédskem rozhodl útočník Vladimir Tarasenko hrající poprvé na turnaji. Zatímco Rusko si výhrou zajistilo čtvrtfinále, Seveřané hrající poslední duel v základní části šampionátu budou v play off poprvé od zavedení současného modelu v roce 1992 chybět. Do čtvrtfinále ze skupiny A postoupily Rusko, Česko, Slovensko a Švýcarsko.

Sborná nasadila do svého šestého zápasu na turnaji další dvě posily z NHL, obránce Orlova z Washingtonu a útočníka Tarasenka ze St. Louis.

V úvodu byl duel plný důrazných osobních soubojů, v 9. minutě se Švédové dostali do vedení, když využili hned první přesilovou hru. Faul Zuba potrestal pohotově dorážející Frödén, který zakončoval do prázdné branky.

Hned vzápětí mohl z brejku vyrovnat Slepyšev, švédský brankář Reideborn byl ale připraven. Gólman Kazaně si v první třetině připsal ještě řadu dalších výborných zákroků, v další příležitosti jej nepřekonal Slepyšev a neujal se ani pokus Tarasenka. Střela Gavrikova se poté odrazila od brankové konstrukce.

Ve druhé části měli více gólových šancí Švédové, hned dvakrát se do dobré pozice prosadil Friberg, ruského brankáře Samonova ale překonat nedokázal.

Ve třetí třetině mohli Seveřané přidat pojišťující gól ve dvou přesilových hrách, vytvořili si výraznou střeleckou převahu, ale druhý gól nevstřelili. A v 53. minutě je Rusové šokovali, Nejprve aktivní Slepyšev vyrovnal a o 12 sekund později přidal Barabanov druhý gól.

Švédové se z těžkého úderu ale rychle oklepali a Olofsson dokázal v 56. minutě vyrovnat. Hráči Tří korunek potřebovali k uchování šance na postup do play off vyhrát, proto se i nadále tlačili do útoku. V normální hrací době ale rozhodnout nedokázali.

Vítěze neurčilo ani prodloužení a tak ke slovu přišly samostatné nájezdy. Na švédské straně uspěli Adrian Kempe a Pudas, na ruské Morozov, Burdasov a na konci páté série Tarasenko.

Kazaši prohráli s Norskem 1:3 a nevyužili šanci zajistit si premiérovou účast ve čtvrtfinále. Tu jim může zachránit už jen úterní porážka Kanady v běžné hrací době s Finskem. Norové i přes výhru zůstali na sedmém místě skupiny B.

Američané odpoledne zdolali 2:0 Německo. Vítězný gól dal 64 sekund před koncem druhé části v početní výhodě Jason Robertson, pojistku přidal v závěru Colin Blackwell, čisté konto vychytal Cal Petersen. Američané díky lepšímu skóre přeskočili dosud vedoucí Finy a mají jistotu čtvrtfinále. Němcům zůstala přes porážku postupová naděje.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:

Skupina A:

ČESKO - Dánsko 2:1 po samostatných nájezdech  (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky:
46. D. Kubalík (Chytil, J. Vrána), rozhodující sam. nájezd Chytil - 4. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Olesen). Proměněné nájezdy: R. Hanzl, J. Vrána, Jan Kovář, Chytil - Bau Hansen, Nicklas Jensen, True. Neproměněné nájezdy: Meyer, N. Andersen (oba Dán.). Rozhodčí: Gofman, Romasko - Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Bez diváků.

ČESKO: Hrubec (od 5. nájezdu Will) - Hronek, D. Musil, Klok, D. Sklenička, Šustr, Šulák, Hájek - Lenc, Jan Kovář, D. Kubalík - J. Vrána, Chytil, Sekáč - Zadina, M. Špaček, M. Stránský - Flek, R. Hanzl, Smejkal - T. Zohorna. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Dánsko: Dahm (od 4. nájezdu Sogaard) - M. Lauridsen, Lassen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, Kristensen, Nicholas Jensen - Nicklas Jensen, True, Meyer - Storm, Jesper Jensen, Hardt - From, Jakobsen, Bau Hansen - Olesen, Madsen, Poulsen - od 21. navíc N. Andersen. Trenéři: Heinz Ehlers, Andreas Lilja a Jens Nielsen.

Rusko - Švédsko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 2:1 - 0:0)
Branka a nahrávky:
53. Slepyšev (Orlov), 53. Barabanov (Tarasenko, Něstěrov), rozhodující nájezd Tarasenko - 9. Frödén (Lindberg, A. Kempe), 56. Olofsson (Sellgren, Lundeström). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Bruggeman - Oliver (oba USA), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Bez diváků.

Tabulka:
1.Rusko6410122:1014
2.Švýcarsko6400221:1412
3.Slovensko6400214:1512
4.ČESKO6220220:1510
5.Švédsko7301321:1410
6.Dánsko7211313:159
7.Bělorusko6101410:234
8.V. Británie6101410:254

Skupina B:

USA - Německo 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 39. Robertson (Donato, Garland), 60. Blackwell (Robinson). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Frandsen - Kroyer (oba Dán.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Bez diváků.

Norsko - Kazachstán 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
28. Valkvae Olsen (Trettenes, Holös), 42. Espeland (Trettenes, Rosseli Olsen), 59. M. Olimb (K. A. Olimb) - 16. Ševčenko (Svedberg). Rozhodčí: Fraňo, Šír – Hynek (všichni ČR), Synek (SR). Vyloučení: 3:1, navíc Röymark (Nor.) 10 min. Využití: 1:0. Bez diváků.

Tabulka:
1.USA6500117:615
2.Finsko6411016:815
3.Kazachstán7220322:1810
4.Německo6300320:139
5.Kanada6300317:159
6.Lotyšsko6203114:149
7.Norsko7210417:218
8.Itálie600069:370
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!