Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zk...enej bu...ante, řval útočník Chicaga na sudího. Hrozí mu, že si v sezoně už nezahraje

Sport

  12:00
CHICAGO/PRAHA - Nejen letošnímu ročníku českého hokejové play off, ale ani slavné NHL se v bojích o Stanley Cup nevyhýbají osobní nadávky. Za mořem se však tyto invektivy tvrdě trestají. Útočník obhájců titulu z Chicaga Andrew Shaw totiž v úterním čtvrtém zápase série s illinoiský rivalem ze St. Louis směrem k jednomu z rozhodčích vykřikl: „F..k you! You f...ing faggot“. Tedy v překladu „Jdi do pr..e, ty zk...enej bu...ante!“ Hrozí mu tak, že si kvůli tomu už v letošní sezoně nezahraje.

Zahraje si útočník Chicaga Andrew Shaw ještě v letošní sezoně? foto: Reuters

Jágr má 200 bodů v play off. Asistoval a Florida vyrovnala sérii na 2:2

Chicago za stavu 1:2 na zápasy chtělo v klíčovém utkání série srovnat síly, po vítězném gólu St. Louis, které čtvrtý duel vyhrálo 4:3, neudržel Shaw nervy na uzdě.

A protože Shawovu urážku zachytily nejen mikrofony, ale rozhodčí pak její celé znění uvedli do zápisu, rozhodla se disciplinární komise útočníka Shawa potrestat startem v pátém zápase v St. Louis, který se hraje v noci na pátek.

Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Blackhawks byl navíc potrestán pokutou pět tisíc dolarů (přibližně 120 tisíc korun) za nevhodné gesto k rozhodčím. Na víc je povinen absolvovat školení, aby se podobným nadávkám v budoucnosti vyhnul.

Útočník Tampy Bay Ondřej Palát (18) v zápase proti Detroitu Red Wings
Washington Capitals vyhráli nad Philadelphia Flyers.

„I když byl pan Shaw kajícný a omluvil se za útočné komentáře a nevhodné gesto směrem k rozhodčím na ledě, musí být zodpovědný za své činy,“ uvedl Colin Campbell, výkonný viceprezident hokejových operací NHL.

„Emoce nemohou a nebudou polehčujícím faktorem pro jednání hráče NHL, od kterého se očekává úcta k soupeři i všem mužům na ledě,“ doplnil v prohlášení disciplinárky.

Voráčkovi se vysmívají vlastní fanoušci. Kvůli kiksu v úvodním zápase play off

Shawovi nepomohlo ani upřímné prohlášení druhý den po zápase. „Chtěl bych se za svůj čin omluvit, nemám žádné výmluvy pro cokoliv, co jsem provedl,“ řekl novinářům.

„Chci se omluvit gay a lesbické komunitě. Nejsem takový typ člověka jsem. Je pro mě těžké pochopit, jak jsem něco takového mohl říct,“ kál se Shaw.

„Viděl jsem na videu, co jsem udělal. A můžu vám říct, že jsem kvůli tomu měl velmi těžkou noc. Emoce prostě mluvily mě. Chci se omluvit NHL, spoluhráčům, rodině a kamarádům. Selhal jsem v nejdůležitější části sezony,“ dodal.

Pokud navíc St. Louis v pátém zápase vyhraje a obhájce titulu vyřadí, Shaw už si v sezoně nejspíš nezahraje. Leda by mu záchranný kruh hodil trenér reprezentace javorových listů pro MS v Rusku.

Autor: