Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Opět se Zlatou hokejkou. Pastrňák vládl, šestým triumfem překonal Haška

Slavnostní vyhlášení 55. ročníku ankety Zlatá hokejka foto: ČTK

Po roční pauze se zase těší ze Zlaté hokejky. Už pošesté. David Pastrňák dominoval všem kolům hlasování a před druhým Martinem Nečasem vyhrál s náskokem 111 bodů. Navíc se v historické tabulce osamostatnil na druhém místě před pětinásobným vítězem ankety Dominikem Haškem. Třetí pozici obsadil Pastrňákův spoluhráč z Bostonu David Krejčí.
  7:03

Historickým rekordmanem Zlaté hokejky zůstává zatím nedostižný Jaromír Jágr s dvanácti celkovými triumfy. Pastrňákovi je však stále teprve sedmadvacet.

Ve čtvrtek večer oficiálně zaznamenal další vítězství z kategorie suverénních. Ovládl první dvě kola, v tom třetím finálovém jej na první příčku zařadilo hned 64 z 65 hlasujících novinářů (jednomu z hlasovacích lístků vévodil útočník Roman Červenka, jediný hráč mimo NHL v top 10).

Vždyť také rodák z Havířova zažil individuálně nejpovedenější sezonu, když v 82 utkáních nashromáždil 113 bodů za 61 branek a 52 asistencí. V zámoří jej novináři zvolili druhým nejužitečnějším hráčem ročníku.

Rodák z Havířova navrch začátkem března podepsal nový osmiletý kontrakt s celkovým dvoumiliardovým výdělkem.

V nešťastném play off, během nějž český útočník v sedmi utkáních nastřílel dalších pět gólů, s týmem rychle vypadl v prvním kole proti Floridě. Jakkoli Bruins v základní části vylepšovali rekordy elitní zámořské soutěže a byli nejvýraznějším adeptem na zisk Stanley Cupu.

Dlouhodobá nadvláda týmu z Massachusetts se díky výraznému českému zastoupení přenesla i do elitní desítky hlasování, v níž vedle Pastrňáka a Krejčího figuruje ještě na devátém místě další forvard Bostonu Pavel Zacha.

Nejlépe za Pastrňákem (649 bodů) skončil se 111bodovým odstupem Nečas. Ten také jasně pokořil osobní maxima a s 71 body (28+43) patřil mezi tahouny Hurricanes. Ve vyřazovacích bojích se do statistik zapsal ještě sedmkrát (4+3).

Top trojku uzavřel Krejčí, jenž se mimochodem už potřinácté zařadil do elitní desítky. Lepší bilanci mají v tomto ohledu jen zmíněné legendy Jágr (24) s Haškem (16).

Na třetím místě prestižní ankety Zlatá hokejka se umístil útočník David Krejčí.

Obhájce trofeje Ondřej Palát z New Jersey do finále neprošel, umístil se na šestnácté pozici. Sezonu mu výrazně zkrátila operace třísel.

Nejlepší hokejistkou byla vybrána útočnice Michaela Pejzlová (IFK Helsinky), v kategorii juniorů zvítězil člen stříbrné dvacítky – brankář Tomáš Suchánek (Tri-City Americans). Mezi parahokejisty pak triumfoval kapitán národního týmu Radek Zelinka (SKV Sharks Karlovy Vary).

Vítěz juniorské kategorie na galavečeru Zlaté hokejky Tomáš Suchánek

První kolo hlasování mělo uzávěrku v březnu po skončení základní části Tipsport extraligy, druhé v závěru května po světovém šampionátu. Obě se v rámci ankety sčítají. Do třetího finálového kola pak postoupilo deset hokejistů s nejvyšším počtem hlasů bez určení pořadí.

Výsledky 55. ročníku ankety Zlatá hokejka

1. David Pastrňák (Boston Bruins/NHL) 649 bodů
2. Martin Nečas (Carolina Hurricanes/NHL) 538
3. David Krejčí (Boston Bruins/NHL) 432

4. Dominik Kubalík (Detroit Red Wings/NHL) 393
5. Roman Červenka (Rapperswil/Švýc.) 372
6. Filip Chytil (New York Rangers/NHL) 335
7. Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL) 282
8. Vítek Vaněček (New Jersey Devils/NHL) 216
9. Pavel Zacha (Boston Bruins/NHL) 198
10. Filip Hronek (Detroit Red Wings a Vancouver Canucks/NHL) 160

Další pořadí: 11. Karel Vejmelka (Arizona Coyotes/NHL) 253, 12. Radko Gudas (Florida Panthers/NHL) 200, 13. Lukáš Sedlák (Philadephia Flyers/NHL a Pardubice) 189, 14. Jan Kovář (Zug/Švýc.) 93, 15. Martin Růžička (Třinec) 58, 16. Ondřej Palát (New Jersey Devils/NHL) 51, 17. Jiří Kulich (Rochester Americans/AHL) 44, 18. David Jiříček (Cleveland Monsters/AHL) 39, 19. Tomáš Plekanec (Kladno) 26, 20. Šimon Hrubec (Curych/Švýc.) 24, 21. Ondřej Kacetl (Třinec) 19, 22. Jiří Smejkal (Oskarshamn/Švéd.) 18, 23. Jan Rutta (Pittsburgh Penguins/NHL) 16, 24. – 28. Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.), Michal Řepík (Sparta), Aleš Stezka (Vítkovice), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.) a Daniel Voženílek (Třinec) všichni 15, 29. Matěj Stránský (Davos, Švýc.) 12, 30. – 31. Roman Will (Pardubice) a Michal Kempný (Sparta) oba 11, 32. Pavel Francouz (Colorado Avalanche/NHL) 10, 33. – 34. Jakub Kovář (Sparta) a Jakub Voráček (Columbus Blue Jackets/NHL) oba 9, 35. Tomáš Suchánek (Tri-City Americans/WHL) 8, 36. Daniel Vladař (Calgary Flames/NHL) 7, 37. Lukáš Pech (České Budějovice) 6, 38. – 39. Sklenička David (Brynäs/Švéd.) a Radan Lenc (HV71/Švéd.) oba 5, 40. – 41. Stanislav Svozil (Regina Pats/WHL) a Filip Chlapík (Ambri-Piotta/Švýc.) oba 4, 42. – 46. David Kämpf (Toronto Maple Leafs/NHL), Andrej Nestrašil a Marek Mazanec (oba Třinec), Jaromír Jágr (Kladno) a Dominik Lakatoš (Vítkovice) všichni 3, 47. – 51. Lukáš Jašek (Pelicans Lahti/Fin.), Tomáš Nosek (Boston Bruins/NHL), David Špaček (Sherbrooke Phoenix/QMJHL), Oscar Flynn (Liberec) a Radek Faksa (Dallas Stars/NHL) všichni 2, 52. – 54. Jakub Vrána (St. Louis Blues/NHL), Matěj Blümel (Texas Stars/AHL) a Šimon Stránský (Litvínov) všichni 1.

Autor: