Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

Chránič krku používá kupříkladu žilinský hokejista Martin Benko. foto: Profimedia.cz

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu Johnsonovi soupeř přeřízl bruslí hrdlo, bylo jen otázkou času, kdy se zavede povinná ochrana krku. Po sedmi měsících od neštěstí Mezinárodní hokejová federace (IIHF) rozhodla. Od nadcházející sezony už žádný hráč nesmí bez chrániče nastoupit.
  15:14

„Změnu na květnovém zasedání schválil kongres IIHF, tudíž se týká mezinárodních turnajů a evropských soutěží na všech soutěžních úrovních, tedy v extralize i v krajském přeboru,“ vysvětlil pro iDNES.cz šéf komise rozhodčích Vladimír Šindler, přičemž chránič krku přirovnal k helmě.

Úprava platná od sezony 2024/25 vstupuje do hokejových pravidel pod bodem 9.12, v němž bude nově stát:

Bývalý extraligový rozhodčí a nyní předseda komise rozhodčích hokejového svazu Vladimír Šindler.

„Všichni hráči všech kategorií musí nosit chránič proti říznutí do krku, který je určený pro tento specifický účel a je vyroben tak, aby kryl co největší část krku. Chránič proti říznutí do krku musí být používán správným způsobem a nesmí být v žádném případě nijak upravován nebo nahrazován. Za porušení tohoto pravidla, které následuje po varování hlavním rozhodčím, se uloží menší trest.“

„V praxi bude hráč vykázán ze hry a obdrží trest,“ líčí Šindler, jak by měl postup na ledě přesně vypadat.

Brankáři si pak mohou chránič také připevnit na masku. Tedy v případě, že bude vyroben z materiálu, který nezpůsobí zranění.

Povinná ochrana hrdla před říznutím už roky platí pro juniorské kategorie do osmnácti a do dvaceti let.

V prosinci následně IIHF oznámila, že ji zavede také pro všechna mistrovství světa žen i mužů a na olympijských hrách. Nedávný šampionát v Praze se ale ještě řídil striktním doporučením, nikoli nařízením, jak doplnil Šindler.

Ten připouští, že je možné požádat i o výjimku, pokud by například v českých soutěžích nešlo chrániče pro všechny hokejisty zajistit. Svaz zprávu v úterý rozeslal jednotlivým krajským výkonným výborům.

Tragédie z loňského října každopádně rychle zvyšuje ochranu všech hráčů.

Autor: