Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Očima experta: Snad nebude Brazílie potřebovat připískávat, doufá Hašek

Sport

  6:00
PRAHA - Tak nějak ani nejsem překvapený rychlým koncem Itálie. Vidím Balotelliho a říkám si, že atmosféra v týmu nemůže být úplně pozitivní, když je tam takovýhle chlapík. Není to jenom o něm, ale pohoda v italském týmu zkrátka nebyla. Měl plnou pusu průpovídek, ale že by táhl hru na hřišti, to ne. Angličané svou sílu také neukázali a zaslouženě jedou domů.

Ivan Hašek. foto: ČTK

Hodně zajímavé teď budou osmifinálové zápasy, zvláště se těším na ty s Brazílií a Mexikem. Holanďané budou mít velké problémy přejít dál, na postup z této dvojice favorizuji spíše Mexičany.

Nizemcům Hašek nevěří.

Nizozemsku vážně moc nevěřím. Pořád se vyzdvihuje, že vyhrálo 5:1 nad Španělskem, ale ono to bylo trošku s klikou. V ofenzivě jsou jistě nebezpeční, jenže ve vyřazovací fázi budou mít problémy. To se, soudím, ukáže už proti Mexiku.

Co se týče Brazílie, doufám, že rozhodčí nebudou tlačit na výsledek. Nechci být podezřívavý, ale tuším, že Brazilci budou mít taky velké problémy. Jejich osmifinálový soupeř Chile se mi momentálně líbí o trochu víc.

Nenápadní Němci

Moc se nemluví o Německu. Tak je to pokaždé, ale jejich síla je neoddiskutovatelná. Mají disciplínu, klidně to celé mohou vyhrát. Oni a Francie budou držet prapor Evropy.

Německý střelec Thomas Müller slaví další gól na mistrovství světa.

Je pravda, že Francouzi asi měli lehčí skupinu, ale jsme na mistrovství světa a vyloženě lehký soupeř už tady není. Francouzi ji zvládli výborně a navíc, což kvituji, předvádí líbivý fotbal.

Teď je hit psát hanlivě o Suárezovi, já ho však pořád vidím hlavně jako jednoho z nejnebezpečnějších útočníků ze všech na šampionátu. Nejenom tím, jak cení zuby, ale tím, jak je dobrý. Bohužel si tím kousnutím pošramotil renomé a turnaj pro něj skončil. Na to, že byl po operaci, předváděl vynikající výkony. Byl strašně platný.

Jihoameričani mají větší hlad

Všichni Jihoameričani jsou takoví živější, mají větší hlad a chuť po fotbale. Cítím z nich tu jejich hravost a odhodlání. Samozřejmě, ukázat se chtějí všichni, ale na některých evropských týmech je vidět, že jsou přesyceny a chybí jim chuť.

Ivan Hašek komentuje fotbalový šampionát pro LN

Rodák z Městce Králové trénoval svého času českou reprezentaci a byl rovněž předsedou ČMFS. Nyní se padesátiletý kouč dohodl na spolupráci s týmem Katar SC. Už dříve s bývalým fotbalistou spolupracovali v Saúdské Arábii nebo ve Spojených arabských emirátech.

Evropané jsou po sezoně unavení, přitom hráči střední a Jižní Ameriky mají za sebou také těžkou sezonu a poháry. Jenže není to na nich vidět. Možná je to i tamějším počasím. Dalo se předpokládat, že tyto týmy budou ve výhodě.

Zelenou technice

Z konkrétních hráčů se mi líbí Karim Benzema. Není to naturel Francouzů, že by se střední útočník Realu Madrid přesunul na křídlo a odehrál tuto pozici v takovém stylu a bez jakýchokoliv problémů. Celá francouzská záloha je výborná.

Radující se Karim Benzema.

Hodně jsou propíráni i rozhodčí. Třeba Bosna dala jasný gól, celý svět to vidí a oni pak jedou domů. To mě strašně mrzí. Přesně taková situace by se měla přehrávat na videu. Jsem velkým zastáncem toho, že by ve fotbale mělo uplatňovat daleko více techniky.

Rychlost té hry je zkrátka už úplně jinde, než když fotbal začínal. Některé situace nejsou postřehnutelné okem. Třeba když se míč nakopne 50 metrů a ještě se hráči míjejí. Měli by se nad tím zamyslet, protože to jsou věci, který diváka ochuzují o góly. A člověk pak má pocit, že to není spravedlivé.

Autor: