Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Kolumbii táhne James Rodríguez. Hvězda, kterou si vyhlédl mafián

Sport

  6:00
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Čtyři utkání, pět gólů. Hlavním strůjcem historického kolumbijského úspěchu je nejlepší střelec šampionátu James Rodríguez. Jeho dvě branky v sobotu skolily Uruguay a poslaly Kolumbii do čtvrtfinále.

James Rodríguez oslavuje vstřelenou branku. foto: Reuters

V soukromí je nesmělý a zdrženlivý. Jenže jakmile vkročí na trávník, strhne na sebe veškerou pozornost. Dvaadvacetiletý ofenzivní záložník James Rodríguez je senzací šampionátu. Kolumbii poté, co kvůli zranění přišla o svou největší hvězdu Radamela Falcaa, téměř nikdo nevěřil. Právě Rodríguez ji však svými brankami dovedl mezi nejlepších osm týmů mistrovství světa.

V sobotu se dvěma góly podílel na postupu přes Uruguay. Především první branka z 28. minuty byla výstavní: odražený míč si za vápnem připravil hrudí na levou nohu a bez přípravy vypálil. Odrazem od břevna balon skončil v brance. "Není snadné dosáhnout toho, čeho jsem dosáhl, ale myslím si, že když máte sen a jdete si za ním, může se stát realitou," řekl Rodríguez serveru FIFA.com.

Jeho výkon vyzdvihl i kouč Uruguaye Oscar Tabárez. "Maradona, Lionel Messi, Luíz Suárez a James Rodríguez předvádějí takové kousky, protože mají dar, který je dělá výjimečnými. Z toho, co jsem zatím viděl, je Rodríguez nejlepším hráčem šampionátu. A to nepřeháním," pravil.

Rodríguez má nakročeno k zářivé kariéře. Loni v březnu přestoupil z Porta do Monaka, kde se stal nejlepším nahrávačem ligy, za 45 milionů eur, což je přibližně osmnáctý nejdražší přestup v historii. Tehdy se o něj zajímal i Alex Ferguson z Manchesteru United. "Tento chlapec je ‚game changer‘," řekl o Rodríguezovi. Jak výstižné. To znamená, že má schopnost v klíčových situacích přinést neočekávané řešení. A rozhodnout utkání.

Deset jako Valderrama

Před dvěma lety vyfasoval v národním týmu dres s až mytickým číslem 10, které dříve nosil legendární Carlos Valderrama... "Obrovský hazard pro dvacetiletého hráče," upozornil expert britského deníku The Guardian na kolumbijský fotbal Carl Worswick.

Rodríguez se narodil v červnu roku 1991 v pátém největší městě Cúcuta. Chtěl být fotbalistou jako jeho otec, a tak ho v pěti letech rodiče přihlásili do fotbalové akademie. Život mu v roce 2004 změnil mládežnický turnaj Pony Futbol, který je líhní kolumbijského fotbalu. Téměř polovina hráčů širší reprezentace si ho v mládí zahrála.

Rodríguez na něm zářil a blýskl se vstřeleným gólem přímo z rohu. Pod svá křídla ho získal druholigový klub Envigado, jehož prezidentem byl Gustavo Adolfo Upegui Lopez, pochybný obchodník s vazbami na kolumbijské drogové kartely, dříve údajně i na Pabla Escobara, který si odseděl 21 měsíců ve vězení za přípravu únosu.

Navíc i při Rodríguezově přestupu prý podvedl jeho bývalý klub. Nicméně v Envigadu dostal Rodríguez prostor a nakoukl do profesionálního fotbalu. Po roce přestoupil do argentinského Banfieldu, kde debutoval jako nejmladší cizinec v lize. "Svou zemi jednou dotáhne daleko," předpovídal kouč Banfieldu Julio Falcioni. Pak se přes Porto dostal právě do Monaka.

A Falcioniho slova se právě naplňují.

Autor: