Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

14:25
Martin Egyed
„Nový plzeňský trenér má proč sledovat Euro. Během tří dnů vyběhlo na trávník hned pět jeho mistrovských oveček. Dnes tak nějak všichni doufáme, že ho Limberský s Hubníkem učiní spokojenějším než slovenské trio Kozáčik, Ďuriš, Hrošovský v sobotu proti Walesu.“
14:15
Oba týmy přibíhají na hrací plochu. Stadion v Toulouse už je více než z poloviny zaplněný, hodně fanoušků přijelo i z Česka, odhadem jich je kolem deseti tisíc.
13:45
Španělé vsadili v základní sestavě na gólmana Davida de Geu, v útoku pak nastoupí dvojice Nolito, Morata. De Gea – Juanfran, Ramos, Pique, Alba – Busquets – Iniesta, Fabregas, Silva – Nolito, Morata.
13:30
A je tady česká sestava. Na hrotu útoku nebude záložník, ale útočník Tomáš Necid. Obránce Theo Gebre Selassie bude hrát na pravém křídle a přednost na stoperu před Michalem Kadlecem dostal Roman Hubník. Čech – Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský – Darida, Plašil – Gebre Selassie, Rosický, Krejčí – Necid.
13:15
Češi se před zápasem nechali slyšet, že by jim nevadilo, kdyby během utkání pršelo. A přání se jim zřejmě vyplní, v současné chvíli totiž v Toulouse jemně prší.
Pojďme si připomenout, jak si oba týmy vedly v přípravných zápasech před šampionátem. Španělé, kteří ztratili v kvalifikaci body jen po prohře na Slovensku, remizovali na jaře 1:1 v Itálii a 0:0 v Rumunsku, doma pak porazili 3:1 Bosnu a Hercegovinu a 6:1 Jižní Koreu. V generálce v Getafe však podlehli Gruzii 0:1. Češi ve skupině, v níž ztratili body prohrami na Islandu, s Tureckem a remízou s Lotyšskem, na jaře prohráli 0:1 se Skotskem, remizovali 1:1 ve Švédsku, porazili Maltu 6:0, Rusko 2:1 a v generálce prohráli 1:2 s Jižní Koreou.
Sudí dnešního duelu jsou z Polska. Tím hlavním je Szymon Marciniak, pomáhat mu na pomezí budou Paweł Sokolnicki a Tomasz Listkiewicz, brankovými sudími jsou Paweł Raczkowski a Tomasz Musiał. Mezi lavičkami bude působit Aleksei Kulbakov z Běloruska.
Co řekl Pavel Vrba před utkáním? „Čekal jsem, že nám lidi u nás moc nebudou věřit. Odráží to realitu. Však se podívejte, jací soupeři na nás čekají. Já se lidem ani nedivím, třicet procent na postup je vlastně docela dost. Češi se ale obvykle proti těžším soupeřům dokážou bloknout. Jsem přesvědčený, že mužstvo tohle umí. Proto klukům proti Španělsku věřím.
Nominace Česka: Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Koubek (Liberec), Tomáš Vaclík (Basilej) Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Tomáš Sivok (Bursaspor), Marek Suchý (Basilej), Michal Kadlec (Sparta), Roman Hubník (Plzeň), David Limberský (Plzeň), Daniel Pudil (Sheffield W.)
Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Jiří Skalák (Brighton), Vladimír Darida (Hertha), David Pavelka (Kasimpasa), Jaroslav Plašil (Bordeaux), Josef Šural (Sparta), Ladislav Krejčí (Sparta), Tomáš Rosický (Arsenal), Daniel Kolář (Plzeň) Útočníci: David Lafata (Sparta), Milan Škoda (Slavia), Tomáš Necid (Bursaspor)
To kouč českého výběru Pavel Vrba vsadil na očekávané jména, překvapilo jen nezařazení Matěje Vydry do nominace.
Co řekl trenér Del Bosque před utkáním s Českem? „Česko je velmi dobrý tým. Má úplně všechno, má individuálně výborně vybavené hráče. Řekl bych, že jsou podobní Chorvatsku i Turecku. Mohl bych o nich říct totéž.“
Nominace Španělska: Brankáři: Iker Casillas (Porto), David de Gea (Man. Utd), Sergio Rico (Sevilla) Obránci: Jordi Alba (Barcelona), César Azpilicueta (Chelsea), Marc Bartra (Barcelona), Hector Bellerín (Arsenal), Juanfran (Atlético), Gerard Piqué (Barcelona), Sergio Ramos (Real), Mikel San José (Bilbao) Záložníci: Thiago Alcântara (Bayern), Sergio Busquets (Barcelona), Cesc Fàbregas (Chelsea), Andrés Iniesta (Barcelona), Koke (Atlético), David Silva (Man. City), Bruno Soriano (Villarreal), Lucas Vázquez (Real), Pedro (Chelsea) Útočníci: Aritz Aduriz (Bilbao), Álvaro Morata (Juventus), Nolito (Celta Vigo)
Španělský kouč Vicente del Bosque vynechal v nominaci dva zkušené útočníky Diega Costu a Fernanda Torrese a také ofenzivního záložníka Juana Matu. Naopak vsadil na tři nepříliš zkušené útočníky - Aritze Adurize, Álvara Moratu a Nolita. Sice ještě stále nevybral reprezentační jedničku, ale očekává se, že přednost před dlouholetým kapitánem Ikerem Casillasem dostane mladík David De Gea.
Obě reprezentace se naposledy střetly před pěti lety v kvalifikaci na Euro 2012. V obou případech z toho bylo vítězství favorizovaných Španělů (2:0 v Praze, 2:1 v Granadě). Poslední gól do sítě týmu z Pyrenejského poloostrova zaznamenal Jaroslav Plašil.
Češi na jihu Francie v Toulouse potkají soupeře z nejtěžších. Hned na úvod Eura 2016 je totiž čeká obhájce titulu z posledních dvou šampionátů.
Dobrý den, vítáme vás u online reportáže ze zápasu Španělsko - Česko. Utkání začíná v 15:00.