Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Mladý finský talent proti ruské mašině. Zastaví Kakko obávanou ruskou sbornou?

Sport

  13:37
Bratislava - Také na letošním mistrovství světa je k vidění řada talentovaných mladíků. Nejblyštivěji zatím září osmnáctiletá finská kometa Kaapo Kakko. Ta z pozice nejlepšího střelce i neproduktivnějšího hráče táhne Suomi za medailí. Právě na něj budou seveřané nejvíce spoléhat také v semifinále proti favorizované ruské sborné. Utkání můžete sledovat v online přenosu na webu Lidovky.cz.

Finský talent Kaapo Kakko. foto: ČTK/AP

„Čeká nás těžší soupeř než ve čtvrtfinále. Rusko je jednoznačně lepší než Švédsko. Má lepší útok i obranu. Musíme najít způsob, jak vyhrát,“ řekl trenér Jukka Jalonen, který se vrátil na finskou střídačku loni a je podepsaný i pod titulem z roku 2011.

Ten způsob se zdá na první pohled snadný – zastavit ofenzivní rejdy Nikiti Kučerova a spol. A také nechat dělat Kakka to, co jej baví nejvíce: ničit obrany a brankáře soupeřů.

Tenhle osmnáctiletý ofenzivní šikula, který se narodil v Turku, jako kdyby se rozhodl, že ještě posune laťku, kterou před ním nastavili Sebastian Aho či Patrik Laine, kteří společně zářili na domácím MS 2016.

Kaapo Kakko slaví jednu ze tří branek do sítě Slovenska
Kaapo Kakko střílí první branku Finska.

Ruku v ruce dovedli Suomi ke stříbru, Laine se pak stal dvojkou draftu.

Stejná pozice byla před MS předurčována také Kakkovi. Jenže Američan Jack Hughes, předpokládaná jednička, na šampionátu nezářil, Američané navíc skončili ve čtvrtfinále.

To jeho finský rival se doslova urval ze řetězu.

Na juniorském šampionátu v sedmi duelech zapsal dva góly a tři asistence. Na tom seniorském v osmi už šest branek a jednu nahrávku.

Mladá hvězda Kakko zničila hattrickem Slovensko, Lotyši ve třetí třetině rozebrali Rakousko

„Má všechny předpoklady na to, aby jednou patřil mezi největší hvězdy NHL,“ řekl po ostře sledovaném turnaji dvacítek finský kouč Jussi Ahokas. „Má obrovský talent. Jeho limity jsou asi až někde v nebesích. Za pár let bude jedním z nejlepších hráčů.“

Ne to nejsou jen jinak přepsaná Ahokasova slova.

Tyto věty pronesl před čtvrtfinále Jalonen, současný Kakkův nadřízený, který přiznal, že ho do šampionátu příliš nesledoval. Teď i jemu mladík, který platí za tichého, ukazuje, proč v první kompletní sezoně mezi seniory nasbíral za TPS Turku neskutečných 38 bodů.

Darnell Nurse a Eetu Luostarinen v souboji o puk na MS na Slovensku

Eetu Luostarinen (vlevo) v souboji s Darnellem Nursem.

22 vstřelenými góly v nejvyšší finské soutěži navíc zapsal rekord mezi teenagery, které teprve čeká vstupní draft NHL.

Nyní může měnit další historické milníky.

Na zmíněném juniorském šampionátu byl ve zlaté finské partě, která ve finále předčila Američana s Hughesem v sestavě. Pokud by dovedl svůj tým ke zlatu i mezi muži, udělal by rázný krok k tomu, aby jej předčil také na draftu.

A aby se stal první finskou jedničkou výběru talentů slavné zámořské ligy.

Autor: