Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

SOUHRN: Bělorusko zaskočilo Ameriku, Švédsko a Finsko vítězně

Sport

  18:36aktualizováno  23:01
PRAHA - Americká neporazitelnost je u konce. Mladý kádr po třech výhrách prohrál s Běloruskem 2:5 a klesl na druhé místo. Bělorusové se naopak vyšvihli na čelo „ostravské“ skupiny. Třetí vítězství v řadě si připsali Finové, kteří hladce přehráli Slovinsko. Plný počet bodů bere i Švédsko.

Zleva běloruský brankář Kevin Lalande, útočník USA Brock Nelson a útočník Jevgenij Kovyršin. foto: ČTK

Skupina A (Praha)

Švédové se proti Německu strachovali

Tři korunky napravily zaváhání z duelu proti Kanadě a ve skupině A si upevnili pozici na druhém místě. S Německem však měli nečekaně mnoho práce, kousavý soupeř totiž stáhl ztrátu z 0:2.

O výsledku utkání rozhodla závěrečná dvacetiminutovka, v niž Seveřané skórovali dvakrát. Protivník znovu snížil, ale srovnat již nedokázal. Mužem zápasu byl se čtyřmi kanadskými body Švéd Oscar Möller.

Švédsko - Německo 4:3 (2:1, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. Möller (Lindström, Sjögren), 13. Lindström (Möller), 43. Klingberg (S. Kronwall, Möller), 49. Möller (Ekman-Larsson, Lindström) - 16. Kink (Rieder, Daschner), 30. Krämmer, 55. Plachta (Hospelt, Seidenberg). Rozhodčí: Hodek (ČR), Sidorenko (Běl.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:2, navíc Daschner (Německo) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 16.137.

Češi proti Francii dominovali ve třetí třetině

Poprvé na šampionátu vstřelili jako první úvodní gól, podruhé naplno bodovali. V utkání proti Francii měl Růžičkův soubor jasně navrch, ale dlouho narážel na pozornou obranu soupeře.

Nakonec vyhrál 5:1 i díky dvěma trefám Ondřeje Němce. Potřetí na MS se prosadil Jaromír Jágr, zbylé branky vstřelili Vladimír Sobotka a Roman Červenka. 

Česko - Francie 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 22. Němec (Novotný), 27. Sobotka (Krejčík), 45. Jágr (Jan Kovář, Simon), 49. Němec (Hertl, Voráček), 55. Červenka (Němec, Krejčík) - 29. Hecquefeuille (Lamperier, Guttig). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 17.110.

Skupina B (Ostrava)

Finové znovu udrželi čisté konto

Hokejisté Suomi dosáhli ve svém čtvrtém utkání na mistrovství světa v Ostravě předpokládaného vítězství nad Slovinskem 4:0. Gólem a asistencí k tomu přispěl jejich nejproduktivnější hráč Joonas Kemppainen. 

Brankář Pekka Rinne vychytal na turnaji třetí nulu v řadě a je nepřekonán už 182 minut. Finsko se v tabulce skupiny B bodově dotáhlo na Rusko a USA a z postupové čtyřky vystrčilo Slováky. 

Finsko - Slovinsko 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Komarov (Pesonen, Kemppainen), 7. Kontiola, 22. Barkov (Donskoi, J. Jokinen), 36. Kemppainen (Ruutu, Aaltonen). Rozhodčí: Kubuš (SR), Piechaczek (Něm.) - Carnathan (USA), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 6452. 

Bělorusko zaskočilo zámořského favorita

Co byla platná střelecká převaha. Hokejisté Ameriky, kteří si v Ostravě smlsi na Rusku i Finsku, nestačili na bojovné Bělorusy. Aktivní soupeř si v prostřední třetině vybudoval dvoubrankový náskok, který do konce utkání nepusitl.

Dvěma góly se pod úspěch svých barev podepsal Alexej Kaljužnyj. Vedle Američanů smutní i Slovensko, pro které je nečekaný výsledek další velkou komplikací v boji o čtvrtfinále.

USA - Bělorusko 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)

Branky a nahrávky: 38. Nelson (Eichel), 46. Krug (Eichel, Lewis) - 32. Gavrus (Lisovec, Šinkevič), 34. Volkov (S. Kosticyn), 37. Kitarov (S. Kosticyn), 42. Kaljužnyj (A. Kosticyn, Usenko), 49. Kaljužnyj (A. Kosticyn, Lisovec). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Lederer (ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 6648.

Autoři: ,

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč