Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Český tenis vyklízí přední pozice

Sport

  12:45
NEW YORK/PRAHA - Z kalendáře vykukovala číslice 2007 a český tenis spřádal smělé plány. Tomáš Berdych a Nicole Vaidišová patřili do první světové desítky, za Vaidišovou se drala vzhůru Lucie Šafářová a opětovnou formu chytal po sérii zranění Radek Štěpánek.

Výraz české tenisové jedničky Vaidišové mluví za vše foto: ČTK

Daviscupový i fedcupový tým pasovali odborníci na adepty na boje o celkový triumf a zdálo se jen otázkou času, kdy některý český tenista prolomí hradbu a postoupí na jednom z grandslamových turnajů do finále.

Jenže český tenis tvrdě narazil a místo dalšího růstu přišel pád. Nepříliš lichotivý obrázek letošní sezony dokonal závěrečný grandslamový turnaj roku US Open, kde poslední český zástupce ve dvouhrách Radek Štěpánek vypadl ve 3. kole.


Smířená s výkyvy
"Mrzí mě to, štve mě to a jsem zklamaný," říkal Tomáš Berdych po výprasku v prvním kole. "Jsem zklamaná, naštvaná," prohlásila jeho přítelkyně Lucie Šafářová, která v New Yorku rovněž skončila už po jednom utkání. To druhé partnerské dvojici českého tenisu Nicole Vaidišové a Radkovi Štěpánkovi ztížilo zase newyorský pobyt nachlazení. "Bolí mě v krku. Ale nebudu to na to svádět. Prohrála jsem si to sama," prohlásila devatenáctiletá Vaidišová po prohře s Francouzskou Brémondovou.

"V závěru už mi nebylo ani moc dobře po těle," vyjevil Štěpánek po porážce s Rogerem Federerem. Zatímco loni Češi klepali na grandslamech na brány semifinále, tak letos se nejvýrazněji prezentovala Vaidišová ve Wimbledonu, kde skončila ve čtvrtfinále.
To však byla od české ženské jedničky světlá výjimka. Jinak letošní sezona patří k jejím nejhorším v kariéře. Po rozchodu s nevlastním otcem a trenérem Alešem Kodatem se na kurtu potýká s vlastním temperamentem. Stále dokáže udivit přesnou ránou k lajně, ale mnohem častěji napálí balon do sítě či do autu.

"Byly velké změny a nemůžu hrát pořád dobře. Smířila jsem se s tím, že jsou výkyvy," pronesla Vaidišová. "V tréninku hraju super, padá mi to. Chce to ještě, aby to tak bylo i v zápase," pokývala hlavou. Rozháranost v utkáních ale netrápí jen Vaidišovou, zranění zcela vysálo sebevědomí ze Šafářové, která v důležitých chvílích připomíná jen stín dravé hráčky z loňského roku.

A skvělé momenty s nejistotou a minelami střídá také Berdych, o němž před lety Andre Agassi prohlásil, že bude brzy v první pětce světového žebříčku. "Nevím, co bylo příčinou, že jsem takhle prohrál. Prostě to bylo špatné,“ říkal na US Open Berdych. "Musím se ale dát dohromady, sezona pokračuje," povídal dvaadvacetiletý tenista.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...