Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Chudé zimní přestupové okno

Sport

  15:11
PRAHA - Ručička odpočítávající konec přestupového období doklopýtala ke dvanáctce a zimní termín k přesunům v hráčském kádru je za námi. Celosvětová krize se zakousla i do fotbalového odvětví, a tak jsme mohli zapomenout na konjunkturu let minulých. To ovšem neznamená, že bychom zažili klidné týdny. Fotbalový svět rozvášnilo hned několik možných přestupů, z nichž se ovšem nakonec uskutečnily jen dva.

Aršavin se dostal do Arsenalu. foto: ČTK

Nechme stranou českou ligu, kde je bouřlivo zejména v kádrech dvou největších rivalů, Sparty a Slavie, na to bude čas před začátkem jarní části Gambrinus ligy. Napínavé to bylo zejména v Manchesteru. Nicméně oči nebyly upřeny k týmu Alexe Fergusona, přestože jeho zájem o francouzské zázračné dítě Beznemu byl veřejně znám. Palcové titulky mířili směrem k městským rivalům Manchester City. Noví majitelé se rozhodli rozpustit ropné dolary ve fotbale, nicméně narazili na silný odpor. Konečný verdikt zní: vše si koupit nelze. Brazilec Kaká, za nějž Citizens nabízeli neuvěřitelné částky, tak dál zůstává v Miláně.

Dost možná, že dokonce dostane nového spoluhráče. David Beckham, poněkud pozapomenutá fotbalová star, se totiž k Rosoneri připojil na půlroční hostování. Šéfové AC se však snaží o to, aby bývalý kapitán anglické reprezentace zůstal ve městě módy na stálo.

Ve stínu "případu Kaká" pak zapadla další neverending story. Kometa posledního Eura Andrej Aršavin se na poslední chvíli upsal Arsenalu. Lazaret kanonýrů jistě využije každý pár nohou, přičemž o kvalitách těch ruského reprezentanta jsme se mohli přesvědčit již několikrát. Jinou otázkou bude, co se nyní již bývalé hvězdě Zenitu Petrohrad vyloupne v hlavě. Gunners už tak mají s morálkou problémů dost a dost. Uvidíme, co patnáctimiliónový přestup do Londýna přinese.

Čtvrtý přestupový mušketýr se vyloupl tak nějak nečekaně a v posledních vteřinách. Tým Tottenhamu je všechno, jen ne koncepčně vedený celek. Poté, co se na White Hart Line vrátil Jermaine Defoe, šokovali Kohouti i vykoupením Robbieho Keana z liverpoolského otroctví. Rafa Benítez irskému reprezentantovi půlroční působení v týmu pěkně opepřil, a tak Keane s návratem vůbec neváhal. Reds tak na přestupu tratí zhruba 5 milionů liber (20 milionů tam, 15 milionů zpátky).

Jindy velmi aktivní Chelsea doplatila na finanční krizi nejvíc. Majitel Abramovič uzavřel své kohoutky a jedinou zajímavou posilou je portugalský reprezentant Richardo Quaresma, který přichází na hostování. Zbytek fotbalového světa se omezil jen na několik málo zajímavých transferů. Nejaktivnější byl v tomto směru logicky Real Madrid. Ten hned na přelomu roku získal dvě posily do zraněními zdecimovaného kádru. Přišel útočník Huntelaar a záložník Lassana Diarra. Ne že by jim to dávalo mnoho šancí sesadit Barcelonu z prvního místa.

Stejně neaktivní byly týmy i v Sérii A, Bundeslize a dalších soutěžích. Nezbývá než čekat, zda-li se tento trend v létě změní, nebo budou fotbalové agenty čekat hubená léta.

.

Autoři:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...