Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Fotbalová Sparta excesy přehlížela. Teď sklízí velmi hořké ovoce

Sport

  13:24
PRAHA - Místo toho, abychom se zaobírali tezemi na téma jestli nucená konsolidace kádru pražské Sparty bude týmu k dobru v nadcházejícím ročníku Gambrinus ligy, někteří primitivové z řad jejích fanoušků zavdali k probírání jiného tématu. Podobné věci jsou bohužel jen sklízením hořkého ovoce, jež plodí léta neudržovaný strom.

Fanoušci Sparty vhazovali pyrotechniku na hrací plochu. foto: ČTK

Čtěte: Fanoušci Sparty řádili, přátelské utkání s Duisburgem se nedohrálo

V dobách největších žní na přelomu tisíciletí nikdo podobné excesy nijak přísně netrestal. Ostatně celé fotbalové soukolí připomínalo neprostupnou džungli plnou osobních kamarádšoftů a rybníků plných kapříků. Jenže zatímco v Česku byl fotbal zábavou hospodských povalečů a drsných mafiánů, ve světě a zejména pak v Evropě se stal celospolečenskou událostí. UEFA a FIFA se staly velkými společnostmi s kvalitním PR, stejně jako přední kluby ve svých zemích. K tomu patří i práce s fanoušky, která není snadná, ale zkušenosti ukazují, že má smysl a bohatě se vyplatí nejen finančně, ale i po sportovním hledisku.

Jenže když v Evropě bojovali pod zástavou "fotbal proti rasismu" na českých stadionech se na černochy hučelo oblíbené "hu, hu, hu". Zatímco v Itálii se často hrává zcela bez diváků, u nás se náznak podobného trestu objevil až ve chvíli, kdy jeden z rudých hlupáků zranil výbušninou dítě. A pojďme dál. Sparta jako klub s největším počtem fanoušků má v tomto směru samozřejmě největší zodpovědnost. A dlouho, dlouho podobné záležitosti přehlížela, tak aby si tvrdé jádro nerozhněvala. Posíleni tímto přístupem tak tito bezmozci vyhazovali trenéry i hráče. Místo rázných kroků pak ještě hráči jdou ochozům, na nichž visel slogan Smrt Hřebíkovi (s explicitně zabitou postavičkou), či se z nich po celý poločas ozývají urážky směrem k vlastním hráčům (Horváth by mohl vyprávět), na závěr zápasu poděkovat.

Takhle bych mohl pokračovat, ale myslím, že všichni, kdo umí číst, a mají dobrou paměť, ví, o čem mluvím. Ještě nedávno jasně nejlepší tým v Čechách zažívá nevídaný úpadek, který navíc díky podobným událostem dostává mezinárodní rozměr. Do nové sezóny chce letenský tým prokázat, že stále má vnitřní sílu na to bojovat se Slavií o domácí vavříny, pokud ovšem bude jeho metabolismus živen hořkým ovocem, které nyní Sparta sklízí, sportovní úspěchy budou opět jen marným snem. Případné pokračování nadvlády Slavie pak vyžene z děr další frustrované krysy, které už nyní nedokážeme ukrotit. Z toho točení v kruhu pak zřejmě stihne všechny na Spartě pořádný bolehlav.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...