Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Medaile? Češi na ně nemusí dosáhnout

Sport

  13:34
PRAHA - Fanoušci klasického lyžování vyhlíželi domácí šampionát s optimismem. Na jaře roku 2006 byl Jakub Janda nejlepším skokanem na světě, loni si zase královskou korunu mezi běžkaři vydobyl Lukáš Bauer. Obavy tak vzbuzoval spíše fakt, zda bude v Liberci dost sněhu.

Bauer v Novém Městě. foto: ČTK

Jak vypadá situace nyní, po prestižní běžecké Tour de Ski a neméně sledovaném skokanském Turné čtyř můstků?

Sněhu je ve Vesci a na Ještědu díky současným mrazům dostatek, ale s medailovými předpověďmi to vypadá pochmurně.

Bauera zaskočily potíže s průduškami a v náročném seriálu Tour de Ski skončil „až“ jedenáctý. K průduškám se navíc přidalo astma. „Takhle silně mě to v zimě ještě nezaskočilo. Vůbec jsem nemohl dýchat,“ přiznal běžec, který bude nejsledovanějším českým sportovcem při libereckém mistrovství. Nyní si Bauer dává týden oddech. „Priorita je doléčit průdušky,“ vysvětlil.

Jenže ani uzdravený Bauer nemusí v letošní nabité konkurenci dosáhnout na vytouženou medaili, i když mu nahrává program šampionátu - v Liberci se pojede jeho oblíbená trať 15 kilometrů klasicky. V letošní sezoně se Bauer zatím jen jedinkrát prodral na stupně vítězů, v Kuusamu na „své patnáctce“ skončil druhý.

Ještě šedivější situace panuje po Turné čtyř můstků v reprezentačním družstvu skokanů. Osmnáctý Koudelka a dvaadvacátý Janda ztratili při měření s elitou sebevědomí. „Co se dá dělat? Pracuju na zlepšení. Snad bude lépe,“ hlesl po úterním finále v Bischofshofenu Janda, který má doma stříbro a bronz z mistrovství světa v roce 2005.

Češi při tom na posledních třech světových mistrovstvích sbírali úspěchy, tým, v jehož středu zářila Neumannová, vždy oslavoval titul světového šampiona (2003 - Koukal, 2005 a 2007 - Neumannová).
 

Jenže na domácí půdě v Liberci může být český medailový účet na nule. Další běžci za Bauerem (Koukal, Jakš a další) jsou totálně z formy, běžkyně na lyžích upadly po odchodu Neumannové do průměru. Ironií osudu tak Česko bude upírat naděje na závody sdruženářů, které v posledních letech nepatřily k nejsledovanějším.
 Pavel Churavý totiž odstartoval sezonu čtvrtým místem a od té doby se pohybuje v závodech Světového poháru na hraně první desítky. „Soustředím se teď na mistrovství,“ řekl Churavý, který trošku změnil přípravu na sezonu.
 

Současný stav by ale českým reprezentantům mohl paradoxně vyhovovat. Nižší očekávání veřejnosti zmenší tlak, který by jinak při domácím mistrovství rostl do extrémních výšin.
 

V Liberci už začali rozhrnovat na tratě sníh, kterého je nyní víc, než je potřeba. Už na konci příštího týdne se ve Vesci mají konat zkušební běžecké závody.

Skokani na lyžích

Česko spoléhá zejména na tandem Roman Koudelka - Jakub Janda (na snímku). U Koudelky se čekal v závodech SP posun do elitní desítky, ale devatenáctiletá naděje do ní nakoukla zatím pouze jednou. „Něco mým skokům chybí, ale nevím co,“ krčí rameny skokan, jehož negativně ovlivňuje i spor s vedením úseku o reklamní plochy. Janda po obnovení spolupráce s trenérem Vasjou Bajcem myslel také na víc než na momentální 19. místo ve SP. Šance na první desítku v Liberci u nich nezhasla, medaile ale vypadají nereálně.

Šance na medaili podle LN: Janda 15 %, Koudelka 5 %

Běh na lyžích - muži

Zatímco loni se Lukáše Bauera zdárně snažili napodobit Martin Koukal (na snímku), Martin Jakš či třeba Dušan Kožíšek, letos jako by se proti českým běžcům všechno spiklo. Zřejmě přetrénovaný Koukal je po zdravotních problémech totálně z formy, Jakše udolalo virové onemocnění, Kožíšek se zranil při sprintu před Tour de Ski. Ani jeden z těchto důležitých mužů pro štafetu není momentálně v pořádku, formě a pohodě. Růžky naopak začal ve sprintech vystrkovat Aleš Razým. Reprezentační trenér Martin Petrásek však stále věří, že se vše v dobré obrátí. Češi potřebují především získat zpět sebevědomí při závodech. Příliš možností se jim už ale nenabízí...

Šance na medaili podle LN: Koukal 5 %, Jakš 2 %, Kožíšek 2%, Razým 5 %

Ještě, že se Kamila Rajdlová do stopy vrátila. Když Kateřina Neumannová končila před dvěma roky kariéru, Rajdlová měla držet čest ženského lyžování. Právě ona totiž v poslední sezoně před narozením dcery Michaely nakoukla do první desítky při SP a atakovala ji i na MS v Sapporu. Nedávno se po roční pauze k závodění vrátila a na Tour de Ski jí 22. příčka slušela. „Vím, že ještě nemám ideální formu, ale věřím, že se do mistrovství světa zlepším,“ povídala sympatická lyžařka. Další české reprezentantky působí v této zimě až směšným dojmem; jejich výkonnost je katastrofální. Svědčí o tom i fakt, že kromě Rajdlové všechny ostatní Tour nedokončily. Rajdlová by mohla v Liberci v klasice závodit kdesi mezi 10. a 15. místem.

Šance na medaili podle LN: Rajdlová 5 %

Sdruženáři

Severská kombinace se postarala o nejpříjemnější překvapení první části sezony. Práce trenéra Luďka Šablatury totiž začala přinášet první výsledky možná i dříve, než se čekalo. Mladého Miroslava Dvořáka doplňuje stále ještě nadějný Tomáš Slavík, ale především momentální české číslo 1, zkušený Pavel Churavý (na snímku). Češi se v SP již šestkrát podívali do elitní desítky.

Šance na medaili podle LN: Churavý 30 %, Slavík 5 %

Lukáš Bauer

Po hvězdné sezoně prožívá Lukáš Bauer zimu plnou rozporů. Zatím mu chybí pohoda, sebevědomí a navíc ho začala soužit jeho slabá stránka - průdušky a s nimi i astma. Loňské formy se nedotýká, ale pakliže si jeho organismus oddechne a zbaví se chorob, Bauerova touha po medaili z Liberce nemusí vyznít hluše. Několikrát už letos potvrdil, že se s nejlepšími rovnat může.

Šance na medaili podle LN: 70 %