Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Mount Everest zatím poráží Peking

Sport

  10:00
PRAHA - Svět sportu se vyznačuje určitou dávkou černobílosti. Bílá - vítězství, černá - prohra. Dokonce i remízy v konečném důsledku vedou k výhře jednoho ze soupeřů. Žádné politické paty, nepravdy, mlžení či blafování - vítěz je vždy jasný a nezpochybnitelný. Krásný svět.

Vlajky vlají jen pod Mount Everestem. foto: AFP

Jeden takový zápas právě teď probíhá. Velká Čína se rozhodla v rámci své propagandy blížících se Olympijských her v Pekingu vynést olympijský oheň na nejvyšší místo světa Mount Everest. Vyzyvatel i jeho soupeř jsou opravdu těžké váhy. Na jedné straně miliardový národ s komunistickým establishmentem, který chce skvělou myšlenku olympijských her pokřivit mrzkou politickou propagandou (názorovým odpůrcům však projevy odlišných názorů zakazuje). Na straně druhé pak velikán z lůna matky přírody. Nejvyšší hora světa, která již vyhrála řadu soubojů při pokusech lidí o její podmanění. V poslední době však podléhá nezdolnému velikášství lidstva a jeho odpadové nezodpovědnosti.

Zřejmě proto teď majestátní velikán zapojil do souboje s Čínou své nejlepší zbraně. Tuší, že to může být jeho osudová prohra. Příroda má šanci dát malému človíčku lekci. Jak hovoří poslední zprávy? Kvůli silnému větru nebudou moci čínští nájezdníci přinejmenším několik dalších dnů vyrazit k vrcholu. Horolezci nicméně zřídili i stanoviště ve výši 8300 metrů, odkud nakonec vyrazí na vrchol. Hora zatím dává na srozuměnou, že olympijský oheň v čínských rukou na svém vrcholu nechce.

I velmoc středu má své zbraně. Rétorické hry s médii a neustále okatě prezentovaná síla. Informace o přípravách na vynesení olympijského ohně až na střechu světa totiž podávají Číňané v divné směsi oslavných fanfár a tajnůstkaření. Novináři čelí na cestě do základního tábora, kam je organizátoři velkodušně pozvali, pečlivým kontrolám a tábor střeží nejméně dvacítka uniformovaných strážců s automatickými zbraněmi. Značná část základního tábora představuje pro média "zakázanou zónu" oddělenou policejní páskou. A tak zklamaní novináři pouze natáčí bezobsažné příspěvky "byl jsem tady".

Které zbraně nakonec zvítězí se ukáže již brzy. Komu fandíte vy?

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!