Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

NÁZOR: Vynucovat si respekt? Od plavecké federace pořádný krok do bláta

Sport

  6:06
PRAHA - Mezinárodní plavecká federace FINA se rozhodla po protestech závodníků proti triumfům čínského plavce Sun Janga zpřísnit pravidla. Protestujícím plavcům hrozí tresty, dle nových regulí dokonce až odebrání medailí.

Duncan Scott odchází ze stupňů vítězů, aniž by podal Sun Jangovi ruku. foto: Reuters

Své kroky FINA vysvětluje v prohlášení, že „se chce starat o sport, nikoliv o politiku“.

Jenže v čem přesně je politickým krokem fakt, že odmítnete vzdát hold soupeři, o kterém si myslíte, že podvádí?

Sun Jang totiž kromě loňského případu s údajným pochybením při odběru vzorků moči, které následně rozbil kladivem, má za sebou dopingový trest. A to z roku 2014.

Proč by mu měli poražení gratulovat k vítězství a fotit se s ním? A proč by k tomu měli být nuceni pravidly?

FINA si navíc může za současnou situaci sama, Sun Jang dostal za loňskou aféru jen výtku, vše musí až dodatečně řešit Mezinárodní sportovní arbitráž CAS s Lausanne. A stane se tomu až po konci světového šampionátu v Koreji.

Australan Mack Horton a Brit Duncan Scott, kteří odmítli s čínskou hvězdou vystoupat na stupně vítězů, mu nenadávali, nehanili, nenapadali. Jen svým postojem vyjádřili svůj názor.

Podobně jako kdysi američtí běžci černé pleti Tommie Smith a John Carlos na OH 1968, stejně jako na stejných hrách Věra Čáslavská. Zámořští sprinteři na stupních vítězů zdviženými pěstmi na stupních vítězů dali najevo, že nesouhlasí z politikou své vlasti, Čáslavská sklopením hlavy při hraní sovětské hymny s okupací.

Tommie Smith, John Carlos a jejich gesto zvané „Black Power Salute“
Věra Čáslavská (vlevo) při medailovém ceremoniálu na LOH 1968 v Mexiku.

Ano, národními svazy potrestáni byli, ovšem „nepamatuji si“, že by atletická či gymnastická federace vydávala poté nějaká opatření podobné tomu od FINA.

Paradoxně se tak daleko více politicky než sportovně chová FINA. Na šampionátu má Sun Jang velkou podporu fanoušků, navíc, mít bohatou Čínu na své straně, také není k zahození...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!