Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nebýt jako Samaranch

Sport

  14:46
PRAHA - Zatímco před čtyřmi lety svedl Milan Jirásek o post šéfa Českého olympijského výboru (ČOV) tuhý boj s Janem Železným, nyní mu čtvrté volební vítězství padá do klína. Nemá protikandidáta. Pokud bude dvaasedmdesátiletý lékař opět zvolen, povede ČOV neuvěřitelných šestnáct let.

Primátor Prahy Pavel Bém (vlevo) a šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek slavnostně odkrývají logo pražské olympiády. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Jirásek si během tří období nevedl špatně. Olympijský výbor pevně zakořenil, organizačně funguje, sám Jirásek má morální kredit a dokáže s lidmi o problémech mluvit. Přesto fakt, že nejspíše zůstane v čele ČOV, není dobrou zprávou pro český sport.

Olympijské hnutí totiž potřebuje novou krev, potřebuje rozmetat vazby starých funkcionářských struktur, protože i olympijské hry – a to, co od nich očekává veřejnost – procházejí řadou změn. Je lepší odcházet za potlesku než seschnout na předsednické židli. Osud Juana Antonia Samaranche by měl být velkým varováním.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!