Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Platit za licenci? Nechutné!

Sport

  19:08
PRAHA - Pan Max Mosley, všemocný šéf motoristického sportu, opět prokázal svojí hroší kůži. Poté co loni ustál aféru s prostitutkami ve stylu fašizmu, opět rozvířil zatím letos klidné vody formule 1. Čím?

Mosley stále přitahuje pozornost. foto: ČTK

Zvýšením poplatků za udělení licence pro jezdce v šampionátu. Každý pilot totiž musí zaplatit za svou závodní superlicenci. Bez ní nemůže závodit. Takže například mistr světa Lewis Hamilton, aniž by sedl za volant alespoň k měřenému tréninku zchudne o téměř 7 milionů korun. To ale není vše, za co jezdci platí - oni totiž musí za každý svůj bod odvést FIA další peníze, od letoška to je 2720 euro.

Jistě, člověk může namítnout, vydělávají obrovské penízem, takové drobné jim neuškodí. To je sice pravda, ale v tomto jde o něco jiného - o princip. Dovedete si snad představit, že vás přijmou v nové práci a šéf vám řekne: "Musíme se o vás starat, odvádíme daně, zaručujeme se za vaši bezpečnost na pracovišti, takže si to za strhneme z vašeho platu na deset tisíc za celý rok. A abych nezapomněl, budeme si brát procento z odměn za vaše odvedené výkony".

Přišlo by vám to fér nebo byste se stejně jako jezdci proti takovémuto chování ohradili? I s ohledem na pověst a pokrytectví pana Mosleyho se není co divit, že s jeho rozhodnutím nesouhlasí. Ale budou jim protesty k nečemu?

Autoři: