Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Skokany asi opustí kouč Zupan

Sport

  15:48
PRAHA - Čeští skokani na lyžích prahnou po medaili ze světového šampionátu v Liberci. Tak ostatně zní i hlavní cíl pětiletého plánu skokanského úseku. Leč ani čtvrtý, a tedy předposlední díl zmíněné pětiletky nedokázal zmíněnou vizi posunout do příliš reálné podoby.

Skokan na lyžích Jakub Janda (vlevo) pod vedením trenéra Richarda Schallerta v Harrachově. foto: ČTK

Občasné světlé okamžiky českých skokanů, především z úvodu sezony (Koudelka třikrát čtvrtý, Cikl jednou devátý), se totiž časem rozplynuly v jakési nic. A k tomu všemu slovinský kouč Matjaz Zupan s největší pravděpodobností příští "libereckou“ sezonu povede reprezentaci své země.

Zupan sice trénoval "pouze“ české béčko, nicméně většina skokanů věřila právě jeho metodám, zatímco od trenéra áčka Rakušana "Ritchieho“ Schallerta se spíše odvracela. Šéf skokanského úseku Leoš Škoda dlí momentálně právě se Schallertem v Brazílii, takže k situaci před nesmírně důležitou sezonou se vyjádřil sportovní ředitel úseku Rostislav Jozífek.

"Zupanovi jsme slíbili, že mu splníme všechna jeho přání, včetně spolupráce se Schallertem,“ nastiňuje situaci Jozífek.
Z jeho slov je patrné, že i on si uvědomuje vážnost dopadu případného Zupanova odchodu.  Právě Jozífek před sezonou vytyčil jasné cíle: V každém závodě jeden skokan do deseti, další do dvaceti a třetí do třiceti!


Realita? V 28 závodech Světového poháru se kromě Koudelky čeští skokani dočkali pouze šesti umístění v první dvacítce...

"Vím, jsme o deset míst níž,“ připustí Jozífek. "Zkrátka o jeden štafl... Mezi pozitiva ale patří, že kluci z nároďáku jsou v pohodě a máme také poměrně dost skokanů, kteří se mohou rychle dostat na vrchol. Pravdou ale je, že jsme výkonnostní cíle nesplnili...“

Jakub Janda, který prožíval smutnou sezonu, v níž se u Zupana probouzel a u Schallerta zase chřadl, vyloudil na tváři úsměv. "Vždyť já bych mohl být hodnocený jako nejlepší český skokan sezony. Vyskákal jsem totiž potřebné kvóty pro reprezentaci,“ prohlásil sarkasticky. Jistě, záběr má česká reprezentace poměrně široký, leč chybí ona třešnička. Skokan či dva schopní pravidelně útočit na stupně vítězů. Tahle nejefektivnější věc se ale Schallertovi nedaří. Snad kvůli jeho nátuře, tréninkovým metodám či přístupu k závodníkům...


Každopádně chemie na ose Schallert – čeští reprezentanti spíše nefunguje než funguje. Zajímavý názor na věc však vyslovil Jaroslav Sakala, bývalý mistr světa v letech na lyžích. "Já si spíše myslím, že problém tkví v klukách. Mají obrovské rezervy a nepracují s nimi,“ soudí.


"I za mě bylo zvykem, že se dělalo jen to, co řekl trenér. Navíc nic. Koudelka, Cikl i Hájek třeba za rok na bedně mohou stát, ale nesmí čekat, že je někdo povede za ruku. A taky by klukům do skákání měli přestat mluvit rodiče, což se děje.“ Co se ale v českém skoku na jaře skutečně stane, lze těžko odhadnout. Jozífek třeba před sezonou oznámil, že ani Schallert nemá žádnou doložku výhod, "Skutečně ji nemá,“ potvrdil včera...

Čeští skokani v sezoně 2007/08

Celkové pořadí ve SP:

17. Roman Koudelka 411 bodů, 41. Martin Cikl 60, 42. Antonín Hájek 44, 44. Jan Matura 39, 47. Borek Sedlák 35, 49. Jakub Janda 29, 81. Jiří Mazoch 2.

Umístění v první desítce:

Koudelka 4. místo třikrát, 7. jednou, 10. jednou. Cikl 9. jednou.

Umístění do 20. místa:

Koudelka 16×, Cikl 2×, Hájek 2×, Matura 1×, Sedlák 1×.

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč