Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Slavii chybí lepší soupeři

Sport

  12:56
PRAHA - V lize těžko hledají konkurenci, ale přijde pohárový zápas se zahraničním soupeřem a fotbalisté Slavie mají k úspěchu najednou mnohem dál. Nedočkali se ho ani ve čtvrtek proti Aston Ville, které podlehli na úvod skupiny Poháru UEFA 0:1.

Trenér Slavie Karel Jarolím při zápase. foto: ČTK

Při porovnání vystoupení českého mistra na domácí a evropské scéně je patrný kontrast na první pohled. Stačí se podívat na počet vstřelených gólů. Během dvanácti kol jich vedoucí tým ligové tabulky nasbíral třicet. Z pěti zápasů v předkole Ligy mistrů a Poháru UEFA naopak dokázala Slavia překonat obranu soupeře jen jednou.

V Edenu už tuší, že svůj potenciál zatím neumí mimo ligu využít naplno. Kvalitu domácí soutěže červenobílý kádr přerůstá a postupně se usazuje v roli suverénní klubové jedničky, jenže na víc česká dominance nestačí. Po výrazném skalpu některého z pohárových soupeřů touží Slavia marně. Ligové a pohárové tempo se zásadně liší a přizpůsobit se mu není vůbec jednoduché. „V pohárech máte na všechno méně času, komplikované situace musíte vyhodnotit a řešit o zlomek vteřiny rychleji,“ vnímá odlišnost i trenér Karel Jarolím.

Pohárové parametry snesl v lize během podzimu z pohledu obou stran jen souboj Slavie s druhou Mladou Boleslaví. Asi není náhoda, že jde o jediné ligové utkání, ve kterém vyšli červenobílí střelci v probíhající sezoně naprázdno.

Neznámá výzva: otáčet skóre To další týmy ze slávistické skupiny podstupují mnohem náročnější prověrky téměř týden co týden. Třeba zrovna Aston Villa se v Premier League potkává se čtyřmi účastníky Ligy mistrů. I průměrné Middlesbrough, s nímž se utká zítra, by v české lize nejspíš patřilo do nejužší špičky. „Kdybychom měli takové možnosti jako Aston Villa častěji, bylo by to jiné,“ povzdechl si Jarolím. Zkušenosti podobného charakteru může Slavia sbírat výhradně na pohárové scéně. „Je to pro ni jediná cesta, jak se s tím vyrovnat,“ míní trenér Vítězslav Lavička, který v evropských pohárech vedl Liberec a Spartu.

Velký skok se podepisuje také na sebevědomí hráčů. Největší útlum byl na jedenáctce v sešívaných dresech znát ve chvíli, kdy stála před nutností dotahovat náskok soupeře. Najednou viditelně znervózněla a uklidnila ji až poločasová přestávka. V současné formě jde pro Slavii o poměrně neznámou situaci, kterou si v lize pořádně nevyzkoušela. Kromě úvodního kola v Liberci totiž vždy skórovala jako první a vývoj všech ostatních zápasů držela pevně pod kontrolou.

Jarolím musí nyní také dávat pozor, aby se před zítřejším zápasem v Českých Budějovicích pozornost jeho svěřenců stačila přeorientovat zpátky na domácí soutěž. Jako varování může sloužit příklad z jara, kdy po vyřazení z Poháru UEFA prohrála Slavia v Brně a její cesta za titulem se začala vážně komplikovat. „Všichni jsme vyspělejší. I já. Věřím, že se něco podobného opakovat nebude,“ hlásí Jarolím.