Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Do olympiády v Soči zbývá rok. Nejlevnější balíčky stojí 37 tisíc

Vladimír Putin

  17:00
PRAHA - Martin Doktor, šéf české olympijské mise, z inspekční cesty hlásí: „Soči je nyní obrovské staveniště. Nebýt v Rusku, tak nevěřím, že to stihnou.“ Přesto všichni očekávají, že půjde o megalomanskou akci po vzoru Pekingu. Ať už na pobřeží Černého moře, nebo 50 kilometrů odtud v zimním středisku Krasnaja Poljana, kde už nyní skladují sníh pro příští rok, byť hry začnou až přesně za rok.

Bruslařský stadion Iceberg na olympiádu 2014 v Soči foto: ČTK

České naděje

  • Martina Sáblíková, rychlobruslení, aktuální mistryně světa na 3000 a 5000 metrů
  • Hokejový tým, bronzový ze světového šampionátu 2012
  • Gabriela Soukalová a další biatlonisté, v této sezoně osmkrát na stupních vítězů SP
  • Eva Samková, snowboarding, vítězka zatím posledního závodu SP ve snowboardkrosu
  • Tomáš Kraus, skikros, vítěz posledního závodu SP
  • Karolina Erbanová, rychlobruslení, letos 2. v pořadí SP sprinterek na 1000 metrů
  • Lukáš Bauer, běh na lyžích, šestý na Tour de Ski a člen bronzové štafety v SP
  • Jan Matura, skoky na lyžích, letos čtyřikrát na stupních vítězů SP
  • Michal Březina, krasobruslení, bronzový na ME 2013
  • Nikola Sudová, jízda v boulích, průběžně čtvrtá v pořadí SP

Chcete být mezi těmi, kdo od 7. do 23. února podpoří zhruba 100 českých olympioniků? Už dnes začíná prodej zájezdů, na jaře pak i samostatných vstupenek. Je jich k mání celkem 8000, nejvíce, kolik jich kdy Český olympijský výbor pro zimní hry získal. Nejvíce na hokej, celkem 3000. Do rychlobruslařské haly, kde bude Martina Sáblíková obhajovat dvě zlata, obdrželi Češi 900 vstupenek.

Nejdražší jsou ty na slavnostní zahájení, za 35 tisíc korun, naopak nejlacinější na lední hokej žen, za 400 korun. I tady však mohou být Češky v akci, vždyť v kvalifikaci nejsou bez šancí. "Celkově jsou lístky lacinější než v Londýně," říká Jiří Kejval, předseda ČOV. V Česku budou vstupenky distribuovat opět cestovní kanceláře SLAN Tour a IBTravel. Ceny balíčků s cestou a pobytem se pohybují od 37 tisíc do 85 tisíc korun.

"Do Soči přímé lety z Prahy nelétají, musíte přes Moskvu nebo Ankaru," vysvětluje Kejval vyšší cenu zájezdů. Ceny letenek začínají na 14 tisících a patrně budou stoupat. Ubytování v tříhvězdičkovém hotelu se sice nyní dá v Soči pořídit i za 70 dolarů za dvoulůžkový pokoj na noc, ale během her se rovněž očekává výrazný nárůst cen. "Pokud jsou lidé zvyklí na určitou úroveň hotelů, musí si za ni hodně připlatit. Ale věřím, že mnohým z fanoušků půjde jen o to, být na místě, a ne o kvalitu ubytování," soudí Kejval.

Grafika - zimní olympiáda v Soči

Nejistá je dosud možnost objednat si vstupenky přímo přes internet, tedy nikoliv prostřednictvím národního olympijského výboru a jeho prodejců. Před hrami v Londýně to šlo. "Ale v Anglii měli vše dopředu přesně nalajnované. Olympiáda v Rusku bude jiná," naznačuje Kejval. Jiný bude také Český olympijský dům, zdaleka ne tak obrovský jako v Londýně. "Tam bylo 30 tisíc Čechů, v Soči jich zdaleka tolik nemůžeme očekávat," tvrdí šéf českých olympioniků.

"Ale chtěli bychom udělat jakýsi olympijský dům i v Česku, pro fanoušky doma. Uvažovali jsme o Staroměstském náměstí, ale tam to nepůjde." Lokalitu pro Český dům tak nyní shánějí v Praze i v Soči. Na tu, kterou si vytipovali v Olympijském parku, si museli nechat zajít chuť. Čeká je další duel s místními orgány i byrokraty. Což není v Rusku jednoduchá bitva.

Putin odvolal kvůli Soči místopředsedu olympijského výboru

Přesně rok před zahájením olympijských her v Soči odvolal ruský prezident Vladimir Putin ze všech funkcí místopředsedu národního olympijského výboru Achmeda Bilalova. Šéf lázeňských středisek na Severním Kavkaze čelil kritice kvůli zpoždění výstavby skokanského komplexu, který bude hotov až v červnu - o dva roky později, než bylo plánováno.

O Putinově rozhodnutí dnes informoval vicepremiér Dmitrij Kozak, jenž má koordinaci příprav her na starosti. Podle něj vzrostly náklady na výstavbu areálu, který už má za sebou prosincové závody Světového poháru skokanů i nedávné klání sdruženářů, z plánovaných 1,2 miliardy rublů (přes 744 milionů korun) na osm miliard (zhruba pět miliard korun). ČTK

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč