Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Moderní pětibojař Kuf je mistrem Evropy i v individuálním závodu

Sport

  20:35
SOFIA - Moderní pětibojař Jan Kuf se v Sofii stal mistrem Evropy. Na šampionátu v bulharské metropoli vybojoval český olympionik už druhé zlato, zvítězil také ve středeční smíšené štafetě s Natálií Dianovou. Stříbrného Maďara Roberta Kaszu porazil Kuf po dramatickém finiši o jedinou sekundu, bronz získal Ital Riccardo De Luca.

Jan Kuf se zlatou medailí z ME foto: ČTK

Pětadvacetiletý Kuf už má za sebou i úspěchy na světové scéně. Loni na MS v Berlíně rovněž s Dianovou vyhráli smíšenou štafetu, o rok dříve získal na světovém šampionátu ve Varšavě bronz v individuálním závodu. Do Sofie přitom původně odjel hlavně potrénovat šerm. „Ani jsem nevěděl, jestli půjdu celý individuální závod,“ uvedl v tiskové zprávě.

Jenže sobotní šermířská soutěž ho po 23 výhrách zařadila na druhé místo. „Takže jsme se s trenérem domluvili, že to doťukneme. Že bude fajn zajet si další jízdu a absolvovat kombinovanou disciplínu. A vyšlo to na titul mistra Evropy,“ řekl nadšený vítěz.

Mistrovství Evropy v moderním pětiboji v Sofii:

Muži: 1. Kuf (ČR) 1451, 2. Kasza (Maď.) 1450, 3. De Luca (It.) 1437, ...22. Bilko 1386, 25. Kindl 1381, Polívka (všichni ČR) odstoupil po šermu.

Družstva: 1. Itálie 4282, 2. Francie 4194, 3. Německo 4019, ...5. ČR (Bilko, Kindl, Polívka) 2905.

V neděli byl Kuf osmnáctý v plavání a desátý v parkuru, přesto do závěrečné kombinace běhu se střelbou odstartoval z druhého místa. „Zaplaval na sebe podprůměrný výkon, ale to nic podstatného neřešilo,“ řekl reprezentační trenér Jakub Kučera.

Kuf si pak vylosoval těžkého koně, který v předchozích jízdách vždy na některé překážce zastavil. „Ale viděli jsme, že Ital Petroni k němu našel cestu. A náš jezdecký trenér Robert Kopecký to ještě o něco vylepšil. Honza udělal jednu chybu, což byl na tomto koni skvělý výkon. Pak bylo jasné, že je ve hře o zlato,“ poznamenal Kučera. ̈

Na běžecké trati dokázal Kuf předstihnout vedoucího Ukrajince Dmytra Kirpuljanského, který ztratil nadějný dvanáctisekundový náskok a nakonec doběhl až čtrnáctý. Vše fungovalo výtečně až do poslední rány. „Potom mi asi trochu projelo hlavou, že je zlato blízko, začal jsem trochu zmatkovat,“ popisoval Kuf, který poslední terč trefil až na sedmý pokus.

V tu chvíli byl už Kasza dávno pryč ze střelnice. „Vyběhl snad deset vteřin přede mnou. Vyrazil jsem do posledního kola s tím, že ho zkusím sbíhat a že to snad vyjde. Robert není nejsilnější běžec, takže jsem si věřil. Předběhl jsem ho v posledních metrech,“ jásal čerstvý šampion.

Evropské zlato považuje za velmi pozitivní signál směrem k srpnovým olympijským hrám v Riu. „Ještě všechno není tak, jak bych si představoval, ale i s tím můžu poměrně dobře závodit, což je skvělé. Když všechno dokážeme vyladit, může to být v Riu hezký závod,“ řekl Kuf.

Martin Bilko a David Kindl skončili v třetí desítce. Ondřej Polívka odstoupil kvůli zraněnému palci po šermu, v němž byl poslední šestatřicátý. Družstvo, v jehož sestavě Kuf chyběl, obsadilo páté místo.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!