Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Půl roku si nezahraje. Americká kráska totiž označila Švédky za bandu zbabělců

Sport

  10:00
CHICAGO/PRAHA - Brankářka americké fotbalové reprezentace Hope Solová dostala půlroční zákaz startů v mezistátních zápasech za urážku soupeře během olympijského turnaje v Riu de Janeiro. Domácí svaz ji potrestal za to, že po vyřazení ve čtvrtfinále od Švédska označila tým Seveřanek za bandu zbabělců. Solové se nelíbil defenzivní styl, jaký Švédky proti obhájkyním titulu praktikovaly.

Americká brankářka Hope Soloová se s týmem amerických přemožitelek nepárala. foto: Reuters

Jefimovová byla v Riu pod palbou kritiky. Nyní uvažuje o návratu do Ruska

Zápas skončil po základní hrací době i po prodloužení remízou 1:1 a penaltový rozstřel rozhodl o tom, že tým USA bude vůbec poprvé v historii OH chybět ve finále. Do té doby Američanky čtyři z pěti olympiád vyhrály.

Národní svaz označil výrok pětatřicetileté Solové za nepřijatelný. „Nesplňuje normy chování reprezentantky. Od všech bez výjimky vyžadujeme dodržování zásad fair play a respektu vůči soupeři,“ uvedl v prohlášení šéf amerického fotbalu Sunil Gulati.

Vyjádření jediné brankářky na světě, která má odehráno přes dvě stě reprezentačních zápasů, se v Riu nelíbilo ani Mezinárodnímu olympijskému výboru, k trestu ale nesáhl.

Obhájkyně zlata prohrály ve čtvrtfinále na penalty se Švédskem.
Momentka z ženského fotbalu. Zleva Brazilky Andressa a Tamires, vpravo Švédka...

U národní federace Solové přitížila její kontroverzní minulost. Dvojnásobná olympijská vítězka je proslulá různými excesy. Čelila obvinění z domácího násilí, neboť údajně pod vlivem alkoholu napadla sestru a synovce a způsobila jim lehká zranění.

Jindy se zase při silniční kontrole chovala agresivně k policistům, a protože k incidentu došlo během reprezentačního srazu, dostala za to třicetidenní distanc.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...