Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

ČOV posvětil rekordní nominaci

Sport

  16:37
PRAHA - Nejpočetnější výprava, největší medailové ambice v historii. Češi vzhlížejí ve skvěle rozjeté sezoně k zimním olympijským hrám v Turíně s velkou netrpělivostí. Český olympijský na svém včerejším zasedání schválil, že na hry pojede 82 sportovců, to je o čtyři více než před čtyřmi lety.

Předseda Českého svazu ledního hokeje Vladimír Kulhánek (vlevo) a člen Českého olympijského výboru (ČOV) Ladislav Malý sledují modelku v oblečení navrženém pro české olympioniky. foto: ČTK

„Snažím se očekávání spíš krotit, aby veřejnost nebyla zklamaná,“ říká šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Hokejisté, běžci na lyžích Neumannová a Bauer, skokan na lyžích Janda, akrobaté Sudová a Valenta, slalomářka Záhrobská nebo rychlobruslařka Sáblíková patří mezi adepty na olympijské stupně vítězů. Překvapit může někdo z biatlonistů. „Je pravda, že nikdy v minulosti jsme nebyli vyzbrojeni tolika hvězdami,“ uznává Jirásek.

OLYMPIJSKÁ NOMINACE

BIATLON Roman Dostál, Michal Šlesingr, Zdeněk Vítek, Ondřej Moravec, Tomáš Holubec, Irena Česneková, Lenka Faltusová, Kateřina Holubcová, Magda Rezlerová, Zdeňka Vejnarová

BOBY Ivo Danilevič, Roman Gomola, Miloš Veselý, Jan Kobián, Radek Řechka, Martin Bohman

KRASOBRUSLENÍ Tomáš Verner

LEDNÍ HOKEJ Brankáři: Dominik Hašek, Milan Hnilička, Tomáš Vokoun Obránci: Tomáš Kaberle, František Kaberle, Filip Kuba, Pavel Kubina, Marek Malík, Jaroslav Špaček, Marek Židlický, Útočníci: Jaromír Jágr, Petr Průcha, Martin Ručinský, Martin Straka, Jan Bulis, Petr Čajánek, Martin Erat, Milan Hejduk, Aleš Hemský, Robert Lang, Rostislav Olesz, Václav Prospal, David Výborný

LYŽOVÁNÍ
Alpské lyžování Ondřej Bank, Kryštof Krýzl, Filip Trejbal, Martin Vráblík, Boris Zakouřil, Petr Záhrobský, Šárka Záhrobská, Lucie Hrstková, Eva Kurfürstová, Petra Zakouřilová

Akrobatické lyžování
Boule: Nikola Sudová, Šárka Sudová

Skoky: Aleš Valenta

Běh na lyžích Lukáš Bauer, Martin Koukal, Dušan Kožíšek, Jiří Magál, Petr Michl, Milan Šperl, Kateřina Neumannová, Helena Erbenová-Balatková, Iva Janečková, Eva Nývltová, Kamila Rajdlová
Severská kombinace Pavel Churavý, Ladislav Rygl, Tomáš Slavík, Patrik Chlum, Aleš Vodseďálek

Skoky na lyžích Jakub Janda, Jan Matura, Antonín Hájek, Jan Mazoch, Ondřej Vaculík

Snowboarding
Snowboardcross: Michal Novotný
Alpské disciplíny: Petra Elsterová

RYCHLOBRUSLENÍ
Dlouhá dráha: Martina Sáblíková
Krátká dráha: Kateřina Novotná

SANĚ Jakub Hyman, Lukáš Brož, Antonín Brož, Markéta Jeriová

ČOV vysílá na hry 82 sportovců (62 mužů a 20 žen) a 89 členů doprovodu. „Kvůli doprovodu jsme museli řadu sportovních svazů umravňovat,“ tvrdí šéf české olympijské výpravy František Dvořák, který měl největší problém se sjezdaři. „Mají systém individuálních trenérů a individuální přípravy. Jinde funguje servis pro všechny, tady bohužel ne,“ vysvětluje Dvořák.

Plénum ČOV schválilo počty českých účastníků her bez problémů - prošlo i pět závodníků pro severskou kombinaci, kterým se v sezoně vůbec nedaří. „Nenominování by ohrozilo stav severské kombinace před mistrovstvím světa v roce 2009 v Liberci,“ vysvětluje šéf lyžařského svazu Aleš Vaněk. Funkcionáři také získali příslib Ladislava Rygla, že určitě nastoupí do štafety, z níž se před čtyřmi lety v Salt Lake City omluvil.

Česko nebude mít zástupce ve skeletonu, ačkoli se jeden závodník sám nabízel. „Jenže svaz bobistů a skeletonistů ho nepodporoval. Nemůžeme postupovat za zády svazu,“ podotýká Jirásek.

Účast českých sportovců vyjde ČOV na zhruba 17 milionů, další peníze bude výbor vyplácet úspěšným olympionikům.

Olympijský vítěz získá od ČOV odměnu jeden milion korun, za stříbro získá sportovec půl milionu, za bronz 300 tisíc korun. Hokejisté by v případě zisku zlaté medaile měli nárok na deset milionů korun.

„Částku bychom hradili z vlastních zdrojů nebo bychom jednali s našimi partnery tak jako v Naganu,“ přemýšlí místopředseda ČOV pro ekonomiku Jiří Zedníček.

Olympijská nominace ale ještě nemusí být konečná. Na včerejších podvečerních závodech ve Švýcarsku splnil díky 17. místu v U-rampě kvalifikační kritéria Mezinárodní lyžařské federace (FIS) snowboardista Martin Černík.

„V tuto chvíli už nominaci prošvihl, formuláře jsme hned po schválení odeslali do Itálie,“ říká Jirásek. „Vždycky se dá něco dělat, ale podnět musí dát lyžařský svaz.“

FIS teprve bude tvořit redukované pořadí královské snowboardové disciplíny a není ani jasné, kolik jezdců bude v olympijském závodě, jednom z vrcholů her, startovat.

„Doufám, že mě Český olympijský výbor podrží,“ řekl Černík ČTK. „Konkurence ve freestylu je opravdu tvrdá a byla by škoda pro český snowboarding, kdybych nemohl jet.“ Šéf úseku na lyžařském svazu Miroslav Schimmer už poslal e-mail na FIS. „Pokud Martina zařadí na listinu, tak pro jeho účast uděláme maximum,“ tvrdí.

Autoři: