Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hokejový turnaj snů zahájili Američané vítězstvím 3:1 nad Švýcarskem

Sport

  23:17
VANCOUVER/PRAHA - Nejsledovanější. Největší. Nejkrásnější. Takové a další přívlastky již dostal hokejový turnaj na olympijských hrách ve Vancouveru. Souboj nejlepších hokejistů světa otevřel v Canada Hockey Place duel "domácích" Američanů s nevyzpytatelnými Švýcary. Zámořský celek potvrdil roli favorita a svého soupeře porazil 3:1.

Zápas USA-Švýcarsko. foto: Reuters

To na co se těsila celá Kanada, ale také hokejoví fanoušci po celém světě, je zde! Hokejisté USA a Švýcarska otevřeli brány nejlepšího hokejového turnaje všech dob. A předkrm před nočními zápasy největších favoritů z Kanady a Ruska to byl vcelku lahodný.

VANCOUVER ON-LINE

Americký výběř přijel do Vancouveru výrazně omlazen a hned na konci první třetiny se ukázalo, že kouč Wilson udělal dobře. Jedna z mladých pušek - Bobby Ryan vymetl všechny pavouky pod břevnem Hillerovy branky a "domácí" vedli ve vyprodaném kotli 1:0.

To nejlepší si ale Kane a spol. nechali do prostřední části, ve které svého soupeře přestříleli 14:4. A svou převahu navíc zúročili také gólově - v 26. minutě se prosadil obránce St. Louis David Backes a o tři minuty později tvrďák Ryan Malone. O výsledku bylo v ten okamžik rozhodnuto.

Americká radost.

Švýcaři, jejichž výběr je až na pět výjimek tvořen krajánky z domácí souteže, se čestného úspěchu dočkali deset minut před koncem. To si brankář Miller nešťastně srazil nahození Wicka za svá záda. Hokejisté země helvétského kříže se již k závěrečnému náporu nedostali, naopak z rychlých amerických kontrů mohli několikrát inkasovat.

Od 1:30 minut nastoupí ke svému úvodnímu zápasu domácí Kanaďané proti Norům, v 6:00 se poté představí fanouškům také druhý superfavorit - Rusko poměří síly s Lotyšskem.