Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Průchovo zranění pomohlo na olympiádu Eliášovi

Sport

  22:05
PRAHA - Zraněného Petra Průchu nahradil v nominaci české hokejové reprezentace pro nadcházející olympijské hry v Turíně útočník New Jersey Devils Patrik Eliáš.

Patrik Eliáš. foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

Devětadvacetiletý Eliáš pojede na své druhé hry. Kdyby byl zdravý, v užší nominaci by podle slov trenéra Aloise Hadamczika nechyběl. Jenže útočníka na necelý rok vyřadila těžká žloutenka, kterou se nakazil během svého angažmá v Magnitogorsku. Na led naskočil až začátkem ledna, od té doby si v 15 zápasech připsal 17 bodů, z toho bylo 12 přihrávek.

Bude stačit fyzicky?
V posledních dnech ale vyslovil pochybnosti, zda by turínskou zátěž zvládl. "Uvidím, jak na tom budu fyzicky. Neuvědomil jsem si, jak je ten návrat těžký. Třítýdenní pauza by mi pomohla," řekl v rozhovoru pro list Star Ledger. Obával se zejména nahuštěného programu.

"Ve skupině se hraje pět zápasů za osm dnů, a když bychom hráli až do konce, je to osm zápasů v jedenácti dnech. Nemyslím si, že bych odehrál na sto procent všechny zápasy. Není to fér vůči klukům, kteří se cítí v pohodě a hrají dobře," uvedl Eliáš.

Třebíčský rodák měl famózní návrat do NHL, ovšem v posledních pěti zápasech si připsal jediný bod. Pořád dochází na pozorování k lékaři, podle jeho slov mu do optimální kondice chybí hodně. Unavilo jej i cestování, osm z deseti posledních zápasů hráli Devils venku.

Eliáš poprvé startoval na olympiádě v Salt Lake City, kde nastupoval s dlouholetým spoluhráčem z New Jersey Petrem Sýkorou a Jiřím Dopitou. Na předloňském Světovém poháru pookřál, když jej trenéři zařadili po bok Davida Výborného.

Třiadvacetiletý Průcha si v neděli zranil koleno, kvůli němuž musí zhruba na měsíc na hokej zapomenout. Led ve Philadelphii opouštěl na nosítkách a v slzách. V sezoně patří k nejlepším nováčkům NHL, s 25 góly je druhým nejlepším střelcem Rangers. S úspěšností střelby 26,3 procenta je dokonce nejlepší v celé lize. Dvanáct branek vstřelil v přesilovkách, v ichž nastupoval v jedné řadě s Jaromírem Jágrem.
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.