Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Švédové rozstříleli české naděje

Sport

  19:00
TURÍN - Bez zlaté medaile odjedou čeští hokejisté z olympijských her v Turíně. Reprezentanti dnes podlehli v semifinále Švédsku 3:7 a čeká je boj o bronz. V duelu o třetí místo narazí tým kouče Hadamczika v sobotu od 20:30 na horšího z utkání Finsko - Rusko.

Švédská radost foto: ČTK

Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika přišli o šanci napodobit úspěch z her v Naganu v úvodu druhé třetiny, kdy třikrát inkasovali a prohrávali už 1:5. Poté sice Aleš Hemský s Václavem Prospalem duel na chvíli zdramatizovali, ale Švédové už více českému týmu nedovolili. Tomáš Vokoun, který po pátém inkasovaném gólu nahradil Milana Hniličku, navíc ještě dvakrát kapituloval.

Horší vstup si do reprízy semifinálového duelu z loňského MS ve Vídni Češi asi ani nemohli představit. Švédové se totiž dostali do vedení už po 34 vteřinách, když Hniličku prostřelil Modin. Elitní formace Seveřanů zahrozila i při svém druhém střídání, ale tentokrát se útočník Tampy neprosadil.

Čechům se ale poměrně rychle podařilo srovnat se soupeřem krok. Ve čtvrté minutě zavezl puk do útočného pásma Straka a přenechal jej Kubovi, který trefil tyč. Od té se však kotouč odrazil do Lundqvistova betonu a za brankovou čáru.

Švédové ale i nadále měli více ze hry a Hniličku prověřily nepříjemné pokusy Jörgena Jönnsona a Matse Sundina. Brankář však byl připraven. Stejně úspěšně si vedl Lundqvist proti Čajánkovi, klubový spoluhráč švédského gólmana Jágr pak nezamířil přesně.

Selhala především obrana
To se ale nedalo říci o Axelssonovi, jenž tečoval střílenou přihrávku Lidströma mimo dosah bezmocného Hniličky, a hráči Tří korunek opět vedli. O vyrovnání se po Židlického přihrávce mohl postarat Hejduk, trefil však pouze levou tyčku. Poté sice český tým přežil první oslabení, ale krátce po návratu Židlického na led kapituloval Hnilička potřetí. Brance Henrika Sedina předcházela špatná Kubinova rozehrávka.

Trenér Hadamczik reagoval na nepříznivý vývoj duelu změnami v sestavě a stejně jako jeho předchůdce Růžička ve Vídni se rozhodl do centra prvního útoku postavit Čajánka. Očekávaný efekt to ale alespoň zpočátku nepřineslo. Naopak. Hniličku snadno překonal Bäckman, a když poté pětice Švédů zcela rozebrala českou čtveřici při přesilovce a osamocený Jörgen Jönsson se postaral o pátý gól, šel do české branky Vokoun.

Úřadujícím mistrům světa se pak podařilo hrozící debakl odvrátit. Nejprve sice nevyužili 82 vteřin trvající dvojnásobnou početní výhodu, ale tři vteřiny po návratu prvního hříšníka na led překonal Lundqvista Hemský. Za 45 vteřin se mezi střelce zapsal Prospal a českým hokejistům svitla naděje.

Jedinečnou šanci ještě více zdramatizovat duel měli Češi při následném čtyřminutovém vyloučení debutanta Kronwalla. Čtvrtou branku se jim ale přidat nepodařilo, navíc v závěru třetiny prakticky vyklidili ledovou plochu a Švédové toho využili. Vokoun se sice dlouho překonával, řadu šancí zlikvidoval, ale minutu před druhou sirénou jej pokořil Alfredsson a Seveřané mohli jít do kabin opět klidní.

Přesto se českému týmu nedala upřít snaha o zkorigování výsledku do příznivější podoby. Hejduk ani Straka však brankáře New York Rangers překonat nedokázali. Na Vokouna naopak vyzrál Holmström a Češi rezignovali, takže brankář Nashvillu si i v závěru za rozhodnutého stavu ještě zachytal.

Hejduk: Hráli jsme mizerně
Na rozdíl od čtvrtfinále se Slovenskem propadla v sefiminálovém zápase obrana českého týmu. Pavel Kubina byl u šesti obdržených branek. "V první polovině nás rozložili, byli jsme hodně roztahaní, v naší hře byly díry. Z toho vznikalo tolik šancí pro soupeře, které jsme nedokázali ubránit," konstatoval Tomáš Kaberle. "Špatně jsme obsazovali soupeře už od středního pásma," doplnil hráč, který by na ledě u pěti švédských gólů.

Zdálo se, že obránci jsou často proti soupeřícím útočníkům osamoceni. Kaberle nechtěl shazovat vinu na jiné. "Nepomohli jsme si navzájem. Byli jsme rozlítaní, nevraceli jsme se," řekl.

Hokejisté mají den na to, aby se dali fyzicky a především psychicky dohromady na zápas o třetí místo. "Chtěli jsme zlato, nebo aspoň o něj bojovat. Každá medaile je dobrá a myslím, že se dáme do kupy a budeme připraveni," uvedl Hejduk. "Bude to těžké, ale ve hře je pořád bronz, tak se na to musíme připravit," řekl Straka.

I Tomáš Kaberle věří, že smutek z dnešního neúspěchu přejde a tým se o medaili popere. "Musíme do toho dát více, abychom měli alespoň ten bronz. Když budeme mít sklopené hlavy, tak s tím nic neuděláme. Musíme vyhrát," řekl Kaberle. Otázkou bude i motivace. "Určitě bude chybět, chtěli jsme turnaj vyhrát, ale jsme tady od toho, abychom nějakou medaili přivezli, a když už to nemůže být zlatá, tak alespoň bronzovou," doplnil.

Výsledek:
Česká republika - Švédsko 3:7 (1:2, 2:4, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Kuba (Straka, Prospal), 31. Hemský (Jágr, Židlický), 32. Prospal (Výborný) - 1. Modin (M. Sundin, Forsberg), 14. Axelsson (Lidström, Kronwall), 22. H. Sedin (D. Sedin), 24. Bäckman (Alfredsson), 28. J. Jönsson (K. Jönsson, Samuelsson), 39. Alfredsson (Axelsson), 57. Holmström (Zetterberg). Rozhodčí: Marouelli - Racicot (oba Kan.), Hämäläinen (Fin.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 8071.

Sestavy:
Česká republika:
Hnilička (28. Vokoun) - Kubina, T. Kaberle, Židlický, Malík, Kuba, F. Kaberle, Špaček - Jágr, Prospal, Straka - Hejduk, Lang, Ručinský - Erat, Výborný, Bulis - Hemský, Čajánek, Olesz (21. - 40. Kotalík). Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.
Švédsko: Lundqvist - Kronwall, Lidström, Hävelid, D. Tjärnqvist, Bäckman, K. Jönsson, R. Sundin - Modin, M. Sundin, Forsberg - Alfredsson, Pahlsson, Axelsson - Samuelsson, Zetterberg, Holmström - H. Sedin, J. Jönsson, D. Sedin. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Autor: