Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

100 dnů do olympiády ve Vancouveru: rýsuje se rekordní sklizeň kovů

Sport

  9:59
PRAHA - Těšme se. Přesně za 100 dní vzplane ve vancouverské hale BC Place Stadium olympijský oheň. Požehná i českým sportovcům, kteří se mohou v dalších dvou týdnech těšit na historický sběr medailí.

Mezi medailové naděje budou patřit také hokejisté. foto: ČTK

LIDOVÉ NOVINY A OLYMPIÁDA

Nejbohatší sklizně na zimních olympijských hrách se Češi dočkali před třemi roky v Turíně, kde získali dvě stříbrné medaile a po jedné zlaté a bronzové. Z předchozích třech olympiád přivezla vždy po dvou kovech lyžařka Kateřina Neumannová, v nově nastalé epoše "po Neumannové" se však naděje Čechů na stupně vítězů paradoxně neztenčily. Ba právě naopak. Optimistické výhledy naznačují možnost zisku třeba i sedmi medailí.

Martina Sáblíková největším žolíkem. Na dlouhých nožích tahle subtilní rychlobruslařka stihla vyhrát snad už všechno a teď se chystá doplnit svoji sbírku také olympijskou medailí. Věří si hlavně na dlouhých tratích a zdá se, že snad jen nemoc či zranění by jí mohlo škrtnout stupně vítězů. Tip LN na zisk medaile: 95 %.

Tomáš Kraus by rád oslavil premiéru. Skikros se ve Vancouveru objeví na olympiádě poprvé a Kraus bude patřit k největším favoritům. Dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný král Světového poháru v přípravě myslí i na detaily; pracuje zejména na startu, který je klíčovým předpokladem pro úspěch. Tip LN na zisk medaile: 80 %

Lukáš Bauer si věří. Na loňském světovém šampionátu i na olympiádě v Turíně si dojel pro stříbro. Jeden z největších poctivců mezi světovými lyžaři běžci by si rád zopakoval oslnivou sezonu 2007/2008 a svoje šance pro Vancouver hodnotí jako slušné.

S PLANOUCÍMI SRDCI

S planoucími srdci Dnes se v kanadském Vancouveru začne odpočítávat 100 dnů do zahájení zimních olympijských her, které se uskuteční ve dnech 12.-28. února roku 2010. Centry her budou třetí největší město země Vancouver a lyžařské středisko Whistler.

Mottem her jsou slova S planoucími srdci, což je výňatek z kanadské hymny v anglické a francouzské verzi. Sportovci a medaile Her se zúčastní přibližně 5500 sportovců z 80 zemí, rozdáno bude 86 sad medailí (pro srovnání: ZOH v Turíně 2006 - 84 sad, Salt Lake City 2002 - 78).

Žádné dvě medaile nebudou tvarem a vzorem stejné; všechny jsou součástí většího celku představujícího kosatku a havrana, dílo původních kanadských obyvatel.

"Přemýšlím hlavně o závodech na 15 a 50 km, skiatlonu a štafetě," vypočítává možnosti, kde by mu mohla cinknout medaile. Bauer ale bude potřebovat i pořádný kus štěstí, aby mu vydrželo zdraví. Problémy má každoročně, i v těchto dnech se zotavuje z dlouhé chřipky. Tip LN na zisk medaile: 75 %.

Hokejisté sní - zopakovat si tak Nagano... Hokejová reprezentace na posledních olympiádách střídá medaile s nevýraznými výsledky. V Turíně skončila třetí, takže podle tradice by měla přijet s prázdnou. Trenér Vladimír Růžička ale dokáže hráče namotivovat a umí poskládat soudržný tým. Zopakování Nagana připomíná spíše snění, medailové naděje ale nemusí být utopií. Tip LN na zisk medaile: 70 %.

Záhrobská bez otce. Na posledních dvou světových šampionátech získala zlato a stříbro ve slalomu. Před sezonou změnila zažité zvyky a přestala spolupracovat s otcem, svým celoživotním trenérem.Tip LN na zisk medaile: 70 %.

Tomáš Verner piluje psychiku. Nejlepší český krasobruslař se před rokem dočkal titulu mistra Evropy, občas ho ale zrazuje labilnější psychika. Poctivě na ní pracuje a může se těšit, že při otvíracím ceremoniálu možná ponese českou vlajku.Tip LN na zisk medaile: 65 %.

Nikola Sudová sází na helikoptéru. V Turíně českou "boulařku" od medaile odstavili rozhodčí, nyní už by si medailovou touhu ale chtěla vyplnit. Pomoci by měl i její trumf - skok zvaný dvojná helikoptéra. Tip LN na zisk medaile: 50 %.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI

Cenné kovy budou vážit 500-576 gramů, nejvíc v historii.

Sportů bude patnáct: Biatlon, boby, saně, skeleton, curling, lední hokej, krasobruslení, rychlobruslení, rychlobruslení na krátké dráze, alpské lyžování, běh na lyžích, severská kombinace, skoky na lyžích, snowboarding a akrobatické lyžování včetně nově zařazeného skikrosu.

Olympijská pochodeň: Je sněhově bílá, měří 94,5cm a váží 1,6kg. Zapálena byla 22. října tradičně v řecké Olympii a 30. října ve Victorii zahájila 45 000km a 106 dnů dlouhou okružní cestu po Kanadě, kam ji dopraví celkem 12 000 běžců či jiných sportovců.

Vstupenky: Do prodeje se dostane celkem 1,7 milionu vstupenek v ceně od 25 dolarů, což je méně než při hrách v Salt Lake City nebo Turíně, ale o něco víc než v Pekingu. Nejdražší lístek bude na závěrečný ceremoniál - 1100 kanadských dolarů (asi 19 000 korun).

Boj s dopingem: V plánu je provedení 2450 testů, zatímco v Turíně 2006 to byla přibližně polovina. Jediný pozitivní test tehdy měla ruská biatlonistka Olga Pylevová, která musela vrátit stříbrnou medaili ze závodu na 15 km, ale výrazný stín podezření z krevního dopingu ulpěl na rakouských lyžařích.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!