Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

11 vteřin. Lustrinelli má rekord

Sport

  10:33
PRAHA - U střelce nejrychlejšího gólu české fotbalové ligy od včerejška svítí švýcarské jméno. Stačilo jedenáct vteřin a útočník Sparty Mauro Lustrinelli mohl ve včerejším zápase s Jabloncem slavit. „Mám radost,“ prohodil pak milou češtinou na tiskové konferenci.

Mauro Lustrinelli bojuje se zadáky Jablonce. foto: Tomáš KristLidové noviny

Sparta po rychlém gólovém nakopnutí nakonec vyhrála 3:0 a zdá se, že vstupem do pohárů zachrání sezonu, která směřovala k fiasku.

Lustrinelli rychlejší gól v životě nedal, jen vzpomínal, že to možná kdysi stihl za tři nebo čtyři minuty. Bleskovější trefu ale nezaznamenal ani nikdo jiný v samostatné české soutěži. Dál už statistiky nesahají. Sparťanský útočník smazal záložníka Baníku Františka Metelku, jenž se před rokem v utkání s Příbramí radoval za osmnáct vteřin. „Každý rekord potěší. Je to důležitá a sledovaná věc. Snad mě to povzbudí a rychle přidám i další rekordy,“ doufal Švýcar.

Cena za rekord? Zvláštní sazba
Úspěch ale nebude zadarmo. Sparťanský pokladník Tomáš Sivok sice sazebník pro nejrychlejší gól nemá, ale spoluhráči podobný úspěch určitě ocení. „Platí se jen za hattrick. Ale jestli na to přijdou, tak mě to určitě nemine,“ tušil střelec. „My to víme,“ houkl okamžitě ze zadní části press centra útočník Zdeněk Pospěch. „No, no, no,“ bránil se Lustrinelli v rodné italštině. „Bude to zvláštní sazba,“ doplnil s úsměvem Pospěch.

Ten má vůbec na výjimečné góly štěstí. Když byl ještě v Ostravě, pomohl vydařeným centrem k rekordu Metelkovi. Teď se zase balon po jeho pokusu odrazil od jabloneckého obránce k Lustrinellimu, který ho v senzačním čase nasměroval do sítě. „Tak rychlý gól jsem ještě nezažil,“ říkal přitom Pospěch. Podobnou chvíli na Bazalech si vybavil až po upozornění. Spartě šokující úder pomohl. „Jedenáctá vteřina ovlivnila zápas. Hráči se uklidnili,“ věděl trenér Sparty Stanislav Griga. „Ale někdy možná až moc,“ dodal vzápětí.

Jablonec se naopak musel sbírat ze šoku. „Tohle bylo to nejhorší, co se vám může na Spartě stát. Strašně nepříjemná chvíle. Ale na druhou stranu jsme ještě měli čas to zvrátit,“ prohlásil bývalý sparťan Miroslav Baranek.

Diváci skandovali „Maurogól“ a Lustrinelli se mohl těšit z toho, že snad konečně překonal nepříjemné časy, kdy spadl do béčka. V posledních třech zápasech vstřelil dva góly, plus jeden za rezervu. „Zase nabírám sebevědomí, věřím si. Snad jdu správnou cestou,“ doufal.
Autoři:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...