Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Abraham: V Brně se mi nedaří dlouhodobě

Sport

  18:05
BRNO - Na domácí trati v Brně se motocyklovému jezdci Karlu Abrahamovi nedaří, první Čech v královské třídě MotoGP se tím však před nadcházející Grand Prix na Masarykově okruhu nestresuje. Bude se snažit myslet na to, že ho čeká závod jako kterýkoli jiný.

Karel Abraham před Velkou cenou Brna 2012 foto: ČTK

"V Brně se mi nedaří dlouhodobě. Nechci to však nijak řešit. Prostě to tak je," uvedl dnes Abraham. Ze sedmi startů v mistrovství světa v Brně dojel do cíle pouze jednou, před pěti lety skončil na 14. místě ve třídě do 250 ccm. Jinak vypadala jeho brněnská vystoupení hodně podobně: pád a konec nadějí.

Psychickému tlaku na domácí trati dosavadní nezdary nepřipisuje. "S tím nemám problém," tvrdí Abraham. Potíž je prý v tom, že tu absolvuje hodně doprovodných akcí. "Mám podstatně méně času na to, abych se soustředil na závody a na motorku. Proto se snažíme program redukovat. Zkušeností jsem získal dost, loni se podařilo některé věci eliminovat," prohlásil.

Nedaří se mu ani v letošní sezoně, v níž dojel do cíle zatím pouze ve čtyřech závodech. Po zranění ruky a nucené absenci ve čtyřech závodech ho však povzbudily dva solidní výsledky v USA. "V Laguna Seca jsem chtěl hlavně dojet. Nebyla to katastrofa, mohl jsem skončit i lépe," komentoval desáté místo.

V USA držel krok k Rossim

V Indianapolis skončil osmý a zaznamenal nejlepší výsledek v sezoně. "Neměl jsem velkou ztrátu na Valentina Rossiho. Manko jsem si vytvořil během prvních kol a startu. Teoreticky, kdybych jel s ním hned od startu, tak bych mohl dojet do cíle s ním. To bylo další pozitivum," řekl Abraham.

Doufá, že v Brně na toto zlepšení naváže. "Sezona mi zatím nevycházela. Byl jsem na tom psychicky špatně. Pořád jsem něco vymýšlel a nevěděl co. Nyní ze mě deprese spadla," konstatoval dvaadvacetiletý jezdec. "Třetinu závodů jsem musel z různých důvodů vynechat. Nyní už se nedívám na zbytek sezony jako na celek, ale na jednotlivé závody a dílčí cíle. Jako celek už nemohu dobře zajet v žádném případě," uvedl Abraham, který je před zbývajícími sedmi závody v pořadí MotoGP čtrnáctý.

Před závodem v Brně čeká jeho tým vyladění stroje, na kterém je nový motor o objemu 1000 ccm a výkonu přibližně 250 koní. "Problémy s motorem nemáme. Více práce bude s nastavením podvozku. Zatím nemám představu, jak bude nastavení probíhat. Na Masarykově okruhu nemáme s motorkou žádné zkušenosti. Ale rychlejší by měla být," věří Abraham.

Původně se mělo už v Brně rozhodnout o další Abrahamově sezoně. Zda bude pokračovat na současné ducati, nebo se vydá jinou cestou. Zatím prý není jasné nic. "Ale musíme se v brzké době zamyslet nad dalším postupem. Bohužel v letošní sezoně Ducati, když se podíváme na výsledky Nickyho Haydena a Valentina Rossiho, o přední umístění s ostatními stroji a jezdci moc nebojuje," řekl Abraham. Rossi je v MS osmý a Hayden devátý.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!